Fakta o válce ve Vietnamu

Diskuse

Nechtěl sem kvůli tomu zakládat nové téma, ale bohužel jsem nějak nenašel nějaké podobné téma kam bych to přihodil. Pokud tedy moderátor ví o nějakém místečku, budu vděčný když to tam přesune Smile Náhodou jsem totiž narazil na poměrně zajímavé stránky:
http://www.masher.org/truth.html
http://www.masher.org/truth2.html
Pro ty kdo nerozumí anglicky ani slovo jsem se pokusil o velmi hrubý (a tedy nepřesný) překlad:

Fakta o vietnamské válce


Tyto informace poskytl:
Gary Roush
242 ASHC Muleskinners
roush@servtech.com


Mezi lidmi je rozšířeno přesvědčení, že většina amerických vojáků byla závislá na drogách, mají pocity viny za svojí účast ve válce a že vědomě používaly kruté a nelidské taktiky.


Fakta jsou:


-91% Vietnamských veteránů řeklo, že jsou spokojeni s tím, že sloužili
-74% řeklo, že by sloužili znovu
-Nejsou žádné rozdíly mezi uživateli drog mezi vietnamskými veterány a ne-veterány ve stejné věkové skupině


Ojedinělá zvěrstva spáchaná americkými vojáky vyprodukovala záplavu urážek od protiválečných aktivistů a zpravodajských médií, zatímco komunistická zvěrstva byla tak běžná, že stěží mohly upoutat pozornost. Spojené Státy se snažily minimalizovat a zabránit útokům na civilisty, zatímco Severní vietnam udělal z útoků na civilisty základ své strategie. Američané, kteří úmyslně zabili zabili civilistu šli do vězení, zatímco komunisté za to byli pochváleni.
Od roku 1957 do 1973 Národní Osvobozenecká Fronta zavraždila 36 725 Jihovietnamců a unesla dalších 58 499. Družstva smrti se zaměřovala na vůdce vesnic a kohokoliv, kdo vylepšoval životy rolníků jako byli zdravotníci, sociální pracovníci a učitelé.
Zvěrstva - každá válka má svá zvěrstva. Válka je krutá a nespravedlivá. Neviní lidé umírají.


Pouze 1/2 z 1% vietnamských veteránů byla uvězněna za nějaký zločin.


85% vietnamských veteránů se úspěšně vrátilo do civilního života.


Vietnamští veteráni mají menší poměr nezaměstnaných než ne-veteráni stejné věkové skupiny.


87% Američanů má vietnamské veterány ve velké úctě


Běžně se věří, že většina vietnamských veteránů byli odvedenci


2/3 mužů, kteří sloužili ve Vietnamu byli dobrovolníci.
2/3 mužů kteří sloužili ve druhé světové válce byli odvedenci.
Zhruba 70% z těch kteří byli zabiti byli dobrovolníci.


Média uvádějí že počet sebevražd u vietnamských veteránů se pohybuje od 50 000 do 100 000 - 6 až 10 krát více než u běžné populace.


Úmrtní studie ukazuje že 9000 je lepší odhad. Studie ukázala, že během prvních 5 let po odchodu z armády byla smrt sebevraždou 1,7 krát častější než u běžné populace. Po této poslužební době ale už vietnamští veteráni neumírali sebevraždou častěji než ne-veteráni.
Ve skutečnosti po 5ti leté poslužební době je poměr úmrtí sebevraždou menší u skupiny vietnamských veteránů.


Běžně se věří že ve vietnamské válce bylo zabito nepoměrně více černochů.
86% mužů kteří zemřeli ve vietnamské válce byli běloši, 12,5% černoši a 1,2% ostatní rasy.
Socilog Charles C- Moskos a John Sibley Butler v jejich knize "All That Can Be" uvedli, že zkoumaly obvinění, že černoši byli používáni během vietnamské války jako potrava pro děla a mohou definitivně říct, že toto obvinění je nepravdivé. Ztráty černochů v poměru 12% ze všech Američanů zabitých v Jihovýchodní Asii odpovídá počtu černochů v populaci Spojených Států a je lehce nižší než počty černochů v armádě ke konci války.


Běžně se věří že válka byla z velké části vybojována chudými a nevzdělanými.


Vietnamští veteráni byli nejvzdělanější síly amerického národa které kdy vyslal do boje. 79% mělo středoškolské vzdělání nebo vyšší.


Zde jsou statistiky ze složky Bojových ztrát z listopadu 1993.
Průměrný věk u 58148 zabitých ve Vietnamu byl 23,11 let. (Ačkoliv v databázi je 58169, pouze 58148 má datum a datum narození. Datum je užíváno místo deklarovaného data úmrtí pro některé muže, kteří byli označeni jako Ztracen v akci)


Smrt Průměrný věk:


Celkově 58148 23.11 let
Enlisted (mužstvo) 50274 22.37 let
Officers (důstojníci) 6598 28.43 let
Warrants 1,276 24.73 let
E1 (specialista) 525 20.34 let
11B MOS (vojín) 18465 22.55 let


Pěti mužům zabitým ve Vietnamu bylo pouze 16 let.
Nejstarší zabitý muž byl stár 62 let.
11465 zabitým v akci bylo méně než 20 let.


Běžně se věří, že průměrný věk pěšáka (11B MOS) bojujícího ve Vietnamu byl 19 let. Podle zabitých v boji to je ale mýtus, je to 22 let.
Průměrný věk mužů bojujích ve druhé světové válce byl 26 let.


Běžně se věří že teorie dominového efektu se ukázala jako nepravdivá.


Dominová teorie byla přesná. Země ASEAN - Filipíny, Indonésie, Malajsie, Singapůr a Thajsko zůstaly svobodné od komunismu protože se Spojené Státy angažovaly ve Vietnamu.
Indonésie zavrhla Sovětský Svaz v roce 1966 protože američané plnily své závazky ve Vietnamu.
Pokud se zeptáte lidí, kteří žijí v těchto zemích, mají rozdílný názor od Amerických médií. Vietnamská válka byla bodem obratu pro komunismus.


Běžně se věří, že boje ve Vietnamské válce nebyli tak intenzivní jako v druhé světové válce.


Průměrný pěšák v Jižním pacifiku během druhé světové války bojoval kolem 40 dní během čtyř let.
Průměrný pěšák ve Vietnamu bojoval kolem 240 dní během jednoho roku díky mobilitě helikoptér.


Jeden z deseti Američanů bojujích ve Vietnamské válce byl započítán do ztrát. 58 169 bylo zabito a 304000 zraněno ze všech sloužících 2590000.
Ačkoliv procento mrtvých je stejné jako v ostatních válkách, zranění při kterých došlo k zmrzačení nebo amputaci bylo 300% vyšší než v druhé světové válce.
75000 vietnamských veteránů bylo zraněno několikrát.


Zdravotnické helikoptéry odlétaly téměř 500 000 misí. Převezli přes 900000 pacientů (téměř polovina z nich byli američané)
Průměrný čas mezi zraněním a umístěním v nemocnici byl méně než jedna hodina. Výsledkem to bylo, že méně než jedno procento ze všech zraněných američanů kteří přežili prvních 24 hodin zemřelo.


Helikoptéry poskytli bezprecedentní mobilitu. Bez helikoptér by bylo potřeba třikrát více vojáků na zabezpečení 800 mil dlouhé hranice s Kambodžou a Laosem.


Více faktů o helikoptérách:
Zhruba 12000 helikoptér se ve Vietnamu dostalo do akce.


Armádní UH-1 odlétaly dohromady 7531955 letových hodin ve Vietnamské válce mezi říjnem 1966 a koncem roku 1975.
Armádní AH-1G nalétaly ve Vietnamu celkem 1038969 letových hodin.


Další slavný obrázek
Mýtus: Kim Phuc, malá devítiletá vietnamská holčička utíká nahá od napalmového útoku blízko Trang Bang 8.června 1972, kde ji popálil americký nálet na Trang Bang.


Žádní američané nebyli v tomto incidentu blízko Trang Bang. Letoun provádějící nálet blízko vesnice byl VNAF (Vietnamských vzdušných sil) a pilotoval ho vietnamský pilot při podpoře jihovietnamských vojáků. Tento pilot, který chybně shodil napalm, žije momentálně ve Spojených Státech.


Dokonce i fotograf, Nick Ut, který udělal obrázek byl vietnamec. Incident na obrázku se odehrál druhého dne třídení bitvy mezi NVA, kteří okupovali vesnici Trang Bang a ARVN, kteří se pokoušeli vyhnat NVA z vesnice. Ve zprávách se hovořilo o tom, že letecký útok nařídil americký velitel, což nebyla pravda. AMeričané tam nesehrály žádnou roli. Američané neměli žádnou kontrolu nad VNAF. Také bylo řečeno, že během tohoto incidentu byli zabiti dva bratři Kim Phuc. Byli to ale její bratranci a nikoliv bratři.



Mýtus: Spojené Státy prohrály válku ve Vietnamu


Americká armáda nebyla ve Vietnamu poražena. Američané neprohráli žádnou důležitou bitvu. Z vojenského hlediska to byl téměř bezprecedentní výkon. To zahrnuje i ofenzívu Tet v roce 1968, která byla hlavní vojenskou porážkou NVA a VC.


Spojené Státy neprohrály válku ve Vietnamu, prohrály ji Jihovietnamci.


Fakta o konci války:


Pád Saigonu se udál 30.dubna 1975, dva roky poté, co Američtí vojáci opustili Vietnam. Poslední americký voják odešel 29.března 1973. Jak mohli američané prohrát válku, když už v ní nebojovali? Mírové smlouvy byly podepsány v Paříži 27.ledna 1973.


140000 evakuovaných v dubnu 1975 během pádu Saigonu se skládaly téměř pouze z civilistů a vietnamských vojáků, nikoliv z amerických vojáků.


V jihovýchodní Asii (hlavně Kambodže) bylo dvakrát tolik ztrát první dva roky po pádu Saigonu v roce 1975 než za celé období desetileté intervence Spojenýc Států.


Více pravd o válce: Post traumatický stres - nezačal a ani nebyl unikátní pouze u vietnamskách veteránů. Nazýval se "shell shock" nebo jinými jmény a byl i v předešlých válkách. Může ho způsobit i automobilová nehoda nebo jiný traumatický zážitek. Nemusí to být spojené s válkou. Vietnamská válka pomohla v lékářském vývoji v tomto směru.



Zdroje:


[Nixon]No More Vietnams by Richard Nixon
[Parade Magazine] August 18, 1996 page 10.
[CACF] (Combat Area Casualty File) November 1993. (The CACF is the basis for the Vietnam Veterans Memorial, i.e. The Wall), Center for Electronic Records, National Archives, Washington, DC
[All That We Can Be] All That We Can Be by Charles C. Moskos and John Sibley Butler
[Westmoreland] Speech by General William C. Westmoreland before the Third Annual Reunion of the Vietnam Helicopter Pilots Association (VHPA) at the Washington, DC Hilton Hotel on July 5th, 1986 (reproduced in a Vietnam Helicopter Pilots Association Historical Reference Directory Volume 2A)
[McCaffrey] Speech by Lt. Gen. Barry R. McCaffrey, (reproduced in the Pentagram, June 4, 1993) assistant to the Chairman of the Joint Chiefs of Staff, to Vietnam veterans and visitors gathered at "The Wall", Memorial Day 1993.
[Houk] Testimony by Dr. Houk, Oversight on Post-Traumatic Stress Disorder, 14 July 1988 page 17, Hearing before the Committee on Veterans' Affairs United States Senate one hundredth Congress second session. Also "Estimating the Number of Suicides Among Vietnam Veterans" (Am J Psychiatry 147, 6 June 1990 pages 772-776)
[The Wall Street Journal] The Wall Street Journal, 1 June 1996 page A15.
[VHPA 1993] Vietnam Helicopter Pilots Association 1993 Membership Directory page 130.
[VHPA Databases] Vietnam Helicopter Pilots Association Databases.
[1996 Information Please Almanac] 1995 Information Please Almanac Atlas & Yearbook 49th edition, Houghton Mifflin Company, Boston & New York 1996, pages 117, 161 and 292.
[Burkett] Stolen Valor: How the Vietnam Generation was Robbed of its Heroes and its History by B.G. Burkett and Glenna Whitley, Verity Press, Inc., Dallas, TX, 1998.



a druhý článek


Vietnamští veteráni:


Vietnamští veteráni byli 9,7% své generace
9087000 vojenských osob aktivně sloužilo během Vietnamské éry (srpen 1964 až květen 1975)
8744000 amerických vojáků plnilo aktivně svou službu během války (5.srpen 1964 až 28.květen 1973)
2594000 osob sloužilo uvnitř hranic Jižního Vietnamu (1.leden 1965 až 28.březen 1973)
Dalších 50000 mužů sloužilo ve Vietnamu v letech 1960-1964.
Z 2,6 milionu jich bojovalo, provádělo blízko podporu nebo bylo vystaveno nepřátelským útokům 1-1,6 milionu (40 až 60%)
7484 žen (6250 - 83% byly zdravotní sestry) sloužilo ve Vietnamu.
Nejvíce vojáků ve Vietnamu bylo 543482 (30.dubna 1969)


Ztráty:


Úmrtí způsobená nepřítelem: 47378
Úmrtí nezpůsobená nepřítelem: 10800
Celkově: 58202 (včetně mužů prohlášených za MIA a ztráty z operace Mayaguez)
8 zdravotních sester zemřelo - 1 byla zabita v akci.
Ženatých mužů bylo zabito 17579
61% zabitých mužů bylo mladších 21 let
Ztraceno v akci 2338
Válečných vězňů: 766


Odvedenci vs Dobrovolníci


25% (648500) ze všech sil v zemi byli odvedenci
30,4% (17725) odvedenců zemřelo ve Vietnamu v boji
Rezervistů zabito:
5977
Národní garda:
6140 sloužilo, 101 zemřelo
Celkově odvedenců:
(roky 1965 až 1973): 1728344
Ve Vietnamu sloužilo: 38%
Námořní pěchota odvedla: 42633
Poslední muž odveden: 30.června 1973


Rasy a etnika


88,4% mužů, kteří sloužli ve Vietnamu byli běloši
10,6% (275000) byli černoši
1% patřilo k ostatním rasám
86,3% mužů kteří padly ve Vietnamu byli běloši (včetně Hispánců)
12,5% (7241) byli černoši
1,1% patřilo k ostatním rasám
Náboženství:
Protestanti: 64,4%
Katolíci: 28,9%
ostatní/bez vyznání: 6,7%


Sociálně-ekonomické stavy


76% mužů poslaných do Vietnamu bylo z nižší střední pracující třídy
3/4 měli rodiny s příjmem nad úrovní chudoby
50% bylo ze střední příjmové vrstvy
79% mužů kteří sloužili ve Vietnamu mělo střední školu nebo vyšší vzdělání když vstupovaly do vojenské služby (63% mužů během Korejské války a pouhých 45% během druhé světové války mělo dokončené středoškolské vzdělání)


Ztráty a prohry


82% veteránů kteří prošli těžkými boji silně věří že válka byla ztracená v důsledku nedostatku politické vůle
Téměř 75% veřejnosti souhlasí že to byla prohra politické vůle a nikoliv armády


Ctihodná služba


91% současných vietnamských veteránů a 90% těch kteří viděli těžké boje jsou hrdi na to, že sloužili své zemi
66% vietnamských veteránů řeklo, že by sloužili znovu (poněkud rozdílný údaj od výše uvedených 74%)
87% Američanů má vietnamské veterány ve velké úctě


Zdroj:


VFW magazine April 1997
National Archives (Washington D.C)
Miltary History Archives (Washington D.C.)
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#250079 Verze : 0
No nevím,ale mám takovej pocit, že tyhle fakta jsou nějak sporný. Že ty jsi členem nějakého KWH a jezdíš za USA?


Co vím tak například americký vietnamoví veteráni jsou dodnes velmi problémová skupina,kde je velká zločinnost, fetování, vraždy a schopnost se zařadit nazpět do normáního života.
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284913 Verze : 0
Pár dní dozadu som sa na toto téma bavil s američanmi - tí vojaci tam išli bojovať, lebo ich tam poslalal vlasť, ale keď sa vrátili, tak sa na nich tá vlasť vykašlala. Podobný problém je aj medzi bývalými sovietskymi veteránmi z Afganistanu. Ale situácia sa mení.


To čo píšeš bola pravda zhruba v 70-tych rokoch, v súčasnej dobe je prevažná väčšina veteránov zaradených normálne v spoločnosti, od stiahnutia USA z Vietnamu predsa prešlo už takmer 40 rokov a väčšina vtedajších 20 ročných sú dnes takmer 60-tnici... Naviac pomocnú ruku im podali organizácie veteránov (mnohé z nich existujúce od roku 1919), okrem psychologickej pomoci poskytovali pre veteránov v tomto období aj pracovné príležitosti, finančné podpory a pod. Naviac si veteráni z Vietnamu zakladali aj vlastné organizácie, ktoré pomáhali svojim členom sa začleniť do spoločnosti...


Naviac si myslím že za tých 35-40 rokov, ktoré uplynuli od stiahnutia USA z Vietnamu, prevažná väčšina tých, ktorí po návrate začali fetovať, užívať drogy a zúčastňovať sa organizovaného zločinu a nenašli cest späť už nie je medzi živými...


Niečo o syndróme Vietnamských veteránov: http://www.vietnam-war.info/veterans/ (na stránke sa dajú nájsť aj informácie uvedené v prvom príspevku. Táto stránka nebola zdrojom mojej reakcie, našiel som ju až potom, čo som sa snažil nájsť nejaké overiteľné fakty o sociálnom postavení veteránov Vietnamskej vojny v súčasnosti).
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284915 Verze : 0
hlavne je treba si uvedomit, o jaky statisticky vzorek populace se jedna, valka ve Vietnamu trvala pro USA radove 12 let a proslo ji tedy pomerne velke procento jako mladsich rocniku, tak starsich v roli dustojnickeho sboru, a to ze vsech slozek americke armady, od namornictva po letectvo. Je tedy pomerne jasne, ze pokud se podivate na zlocinnost nebo drogovou zavislost v bourlive dobe 60. a 70. let v USA, mate velkou sanci narazit na skutecnost, ze hrisnik je "vietnamskym veteranem". Nerikam, ze sok z vietnamske valky nezapricinil urcity narust, ale na druhou stranu si nemyslim, ze ve vsech pripadech je to pouze faktor Vietnamske valky jako hlavni pricina, coz se ve statistice bohuzel neuvadi (dobre vime, jak statistika funguje, da se se stejnymi cisly velmi dobre nejaka skutecnost dokonale potvrdit i dokonale vyvratit, staci je spravne pouzit - viz aktualni volby a tvrzeni o tom, kdo zastupuje "vuli lidu"). Pokud by se hrabalo hloubeji nez ke klasifikaci veteran-neveteran, vzali se v uvahu dalsi faktory, jako je socialni puvod a dalsi veci, jiste by ten obrazek nebyl tak cernobily, a to je treba si uvedomit. Zbytek jsou jen individualni vypovedi, nesnizuju jejich hodnotu, ale asi to neplati na vsech xxx tisic vojaku americke armady pusobicich v jihoasijskem theatre of operations.
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284920 Verze : 0
Nepíše že tohle jsou 100% pravdivá fakta, jen mi příjdou mnohem blíže pravdě než všeobecně zažité "informace" o válce ve Vietnamu. Zrovna třeba braní drog bylo mnohem častější u nebojových jednotek, takže je otázka, nakolik moc to souviselo s účastí takového jedince ve válce a nakolik to bylo způsobeno dobou.
Jinak jak už napsal Buko1, je to už skoro 40 let co válka ve Vietnamu pro američany skončila. Že by i po takové době byla tak velká skupina stále závislá na drogách, kradla, vraždila a stále se nezařadila do normálního života?
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284921 Verze : 0
staci se podivat, kolik by tem lidem bylo, vzdyt by jim bylo nejmene sedesat let, kolik sedesatiletych fetaku a zlodeju znate ? Smile
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284924 Verze : 0
K Vietnamským mýtům, patří mezi ně zřejmě i občas zmiňované "házení zajatců z vrtulníků při výsleších" - vznik jedné varianty pověsti dokonce přímo popsal jeden veterán. Byl členem posádky MEDEVAC vrtulníku. Při jednom letu nabírali několik zraněných Amerických vojáků a jednoho zraněného zajatce. Zajatec během převozu zemřel, tak odbočili k jedné blízké základně palebné podpory aby tam nechali tělo k pohřbení. Pilot se ani s vrtulníkem nedotknul země, jen z nízkého visu předali tělo vojákům na zemi a letěli dál se zraněnými do nemocnice. Když se o měsíc později ten člověk do oné oblasti dostal (tentokrát po zemi) už se šeptanda zmiňovala o živém zajatci shozeném z půl kilometru...


K těm kriminálním statistikám a tak, mediální obraz je samozřejmě zkreslen tím, že když protiváleční aktivisté vytrvale zdůrazňovali jak špatní jsou ti veteráni, tak se pak každý kdo něco opravdu provedl vymlouval na trauma z války (nejen veteráni, obranu si z toho udělalo i dost lidí co viděli Vietnamskou válku jen v televizi) a snažili se tak udělat ze sebe místo zločince oběť.
Analogická situace je teď, tu a tam se objevuje informace jak je vysoký počet dezercí v US Army kvůli Iráku atd., ale podíl dezercí se v reálu nezměnil, jen ti dezertéři kteří buď chtějí uklidnit svědomí nebo vydělat peníze na interview najednou můžou prohlásit že je to kvůli Iráku. Když si k tomu ještě přivymyslí nějaké válečné zločiny jichž se dopouštěli a teď jich samozřejmě hluboce litují a jen kvůli kterým jedou v drogách a podobně, tak je aktivisté oslavují o to víc.
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284928 Verze : 0
prirovnal bych to k urcite "medialni vlne", viz vcerejsi oznameni, ze automobilky v ceske republice maji propoustet na 10.000 lidi v souvislost "se svetovou financni krizi". Pritom hned v clanku je zmineno, ze duvodem je rust kurzu koruny (to jiz pritom neplati dele nez 2 mesice) a dalsi "interni" zalezitosti automobilek jako je obecne nizky odbyt, vysoka konkurence a vysoke ceny. Nic z toho nesouvisi s "financni krizi" ani v nejmensim, presto je to v soucasnosti medialne popularni a tak se to svede prave na tuto krizi, nelze pak rici vubec nic a automobilky a dalsi zavody automobiloveho prumyslu se timto alibisticky vyvini z jakekoliv zodpovednosti za tento drasticky krok. To same mi prijde, ze se deje v pripade, ktery tu diskutujeme, proste clovek tim, ze byl ve Vietnamu, neziskal zadne vetsi predpoklady k vrazdeni, loupeni ci fetovani, krom predpokladu, ktere mel jiz drive. V druhe svetove valce prosla bitevnim polem vyrazne vetsi procenta svetove populace a neprijde mi, ze by to znamenalo nejaky vyrazny narust kriminality nebo brani drog, tedy jen ve vojenske situaci to rozhodne neni. Odezva naroda vuci veteranum jiste nebyla korektni, ale to v byvalem Ceskoslovensku vuci druhovalecnym hrdinnum take ne, a jsou to snad fetaci, zlodeji ci vrazi ? To tezko. Tedy je zcela jiste, ze predpoklady pro tento vyvoj v jednotlivcich byl uz pred valkou ve Vietnamu, a jedine, co je spojuje je prave ucast v teto valce, kterou jak uz jsem psal, proslo docela vyrazne procento muzske populace USA v urcitych vekovych skupinach. Od toho se pak odviji i ona "vysoka" statisticka cisla.
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284929 Verze : 0
Obecně by bylo jistě velmi zajímavé srovnat stejný vzorek třeba 1000 lidí kteří válkou ve Vietnamu prošli se stejným vzorkem odmítačů kteří se jí nezúčastnili. Vzhledem k mohutnému rozšíření drog právě v té době (pochybuju že Woodstock třeba pořádali vietnamští veteráni) mezi "dětmi květin" (značná část do války nešla a ve Vietnamu nebyla) bych si asi vsadil víc na ty "civily". Problém je že pokud je zájem tvrdit že kriminalitu, braní drog nebo třeba páchnoucí nohy s sebou nese nějaká skupina lidí, automaticky novináři vypíchnou že mrtvý feťák byl "veterán", to že ve stejný den se ve stejném městě ufetovalo dalších 15 lidí co o Vietnamu ani neslyšeli se v podobné "statistice neobjeví. Navíc mělo vliv na třeba to slavné braní drog prostě už nasazení v této válce? Ale značná část vojáků nejen nebyla v boji ale ani ve vlastním Vietnamu, spousta jich sloužila na lodích (stejně jako kdyby byli kdekoli jinde), spousta jako různé pomocné, transportní a podobné jednotky, takže ti co byli v boji byli jednoznačně menšinou, jsou tedy třeba ti co obsluhovali letadla na Guamu nebo odkud létaly B-52 také Vietnamští veteráni? A jsou jimi tedy (celkem logicky) i ti kteří na stejné základně sloužili i po skončení bojů? Podmínky se pro ně nezměnili Smile . Osobně věřím spíš údajům v prvním příspěvku, než výmyslům novinářů bez podkladů, to že to reportér slyšel kdesi v baru v Saigonu neznamená že to byla pravda (já slyšel věci že věřit jim asi bych musel zapomenout na realitu) Stejně tak to že napíšu že třeba zrzaví lidé mají sklon k homosexualitě a budu to dokládat nějakými příklady vůbec neznamená že je to realita a že mezi zrzavými je této věci více než třeba mezi černovlasými. Kupodivu jsem nikdy nenarazil na studii která by reálně (tedy na srovnatelných vzorcích) dokládala podobná tvrzení. Osobně si myslím že podobné studie byly provedeny, ale že neprokázali nějaký výrazný nárůst (u drog možná dokonce naopak) a tedy není zajímavé je zveřejnit - je to asi jako s globálním oteplováním, v létě ječeli "oteplovači" že severní pól bude bez ledu možná už letos, když studie v září ukázala že přibylo, skoro 10% ledu proti loňsku proběhlo to bez pokřiku a bez zájmu "oteplovačů". Obávám se že vietnamský syndrom je podobně vytvářen a živen. Do jisté míry ho mohou přiživovat i veteránské organizace, pokud je syndrom, jsou i peníze na ty kdo poskytují pomoc. Zajímavé je že po válce v Koreji ani po WWI a WWII se podobné věci neobjevili. Třeba je to i tím že lze na podobné věci dnes vydělat.
URL : https://www.valka.cz/Fakta-o-valce-ve-Vietnamu-t70968#284969 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více