Heston, Charlton

Charlton Heston
vlastním jménem John Charles Carter


* 04. 10. 1924, Evanston, Illinois
+ 05. 04. 2008, Beverly Hills, California


John Charles Carter se narodil v dělnické rodině, když mu bylo 10 let rodiče se rozvedli a jeho matka (rozená Charlton) se později provdala za Chestera Hestona.


John od mládí tíhnul k herectví a během středoškolských studií účinkoval v několika divadelních hrách. Zde byl objeven jeho talent a obdržel stipendium na studium herectví na Northwestern University v jeho rodném Evanstonu. V roce 1941 se poprvé představil před kamerou, když hrál v amatérském filmu Peer Gynt.


V roce 1944 však studia přerušil a přihlásil se k letectvu. Prodělal výcvik radiooperátora/střelce a poté absolvoval operační túru na bombardérech B-25 u 11. letecké armády na Alijašce a Aleutských ostrovech. V letectvu dosáhl hodnosti Sergant a během služby se též oženil.


Po skončení války se přestěhoval do New Yorku, vrátil se k herectví a začal používat jméno Charlton Heston. Nejprve se věnoval hlavně divadlu, od 50. let 20. století se však stal vyhledávaným a uznávaným televizním a filmovým hercem. Během své kariéry si zahrál ve filmech snad všech žánrů, včetně historických a válečných jako jsou Desatero přikázání, Cid, Válečník, Chátrum, Julius Caesar či Bitva o Midway. V roce 1959 získal za roli ve velkofilmu Ben Hur svého jediného Oscara.


Charlton Heston však byl činný i mimo film. Aktivně se věnoval politice, vystupoval proti rasismu a porušování lidských práv. V letech 1998 – 2003 byl presidentem National Rifle Association (NRA) a vždy patřil k obhájcům práva na držení vlastní zbraně.


V roce 1998 u Hestona diagnostikovali rakovinu prostaty, v roce 2002 se u něj objevily symptomy alzheimerovy choroby.


V roce 2003 obdežel Heston od prezidenta G. W. Bushe nejvyšší americké civilní vyznamenání Medal of Freedom.


Charlton Heston zemřel 5. dubna 2008 ve svém domě v Beverly Hills.


Prameny:
http://en.wikipedia.org/wiki/Charlton_heston - fotografie
http://www.csfd.cz/herec/417-heston-charlton/
charltonhestonworld.homestead.com

URL : https://www.valka.cz/Heston-Charlton-t71064#250429 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více