Židovská obecní policie

משטרת היישובים העבריים
Jewish Settlement Police
Židovská obecní policie


další název: NODEDOT



Židovská obecní policie tvořila společně s Židovskou pomocnou policií tzv. Notrim (česky Strážci), čili židovskou policejní sílu v britské mandátní Palestině.



Jednalo se o mobilní, elitní policejní sílu, kterou Jicchak Sade cvičil v umění nekonvenčního vedení boje. Specializovala se na rychlé a překvapivé útoky. Židovská obecní policie byla, ač neoficiálně, úzce propojena s Haganou. Ta jejím prostřednictvím prováděla výcvik svých příslušníků. Britové tuto policejní organizaci vybavili výstrojí a výzbrojí, včetně kulometů či nákladních a obrněných vozidel.


Z příslušníků Židovské obecní policie se rekrutovala část příslušníků britsko-židovských Zvláštních nočních komand.




Zdroje:
KATZ, Samuel M.: Israeli Elite Units since 1948, Osprey Publishing, London 1988, s. 3.
GILBERT, Martin: Izrael - dějiny, BB art, Praha 2002, s. 98.
URL : https://www.valka.cz/Zidovska-obecni-policie-t71407#251695 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více