SS Totenkopf 1945 - ústup

Diskuse

Byl bych velice rad, kdyby nekdo pomohl. Chtel bych znat pravdepodobny pohyb jednotek divize SS Totenkopf na uzemi Ceske republiky v roce 1945 pri ustupu, pred postupujici rudou armadou. Staci alespon orientacne, ne prilis do podrobna, zhruba tak trasy na kterych se pri ustupu pohybovali na nasem uzemi. Za jakoukoli informaci predem velmi dekuji.
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#253152 Verze : 0
Zdravim, střílím trochu od boku, přiznávám, ale neřekl bych, že se na našem území tato divize nacházela. I když na konci války vznikaly ad hoc jednotky (Kampfgruppe), sestavené z různých divizí a nazvané např. podle velitele. Ve Wikipedii je však zmínka o tom, že část divize, která byla nasazena u Vídně, ustupovala přes Československo.
Filip
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#253246 Verze : 0
vzhledem k tomu, ze se zbytky divize vzdaly do americkych rukou bych to videl na ustup nekam smerem k C. Budejovicim ci Plzni, dale stejne nemeli sanci se dostat, ve snaze utect Rusum od Vidne (tomu se stejne nevyhnuly, protoze Americane zajatce z divize SS Totenkopfp promptne predali sovetske strane).
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#253259 Verze : 0
Zajima me to predevsim i z duvodu, ze jeden znamy meho strejdu, si koupil chatku na samote v Detrichove nad Bystrici a v nedalekem okoli a lesech uz nasel spoustu veci, ktere jsou primo od divize totenkopf, neco venoval i strejdovi, treba jidelni soupravu - talir a pribor a slibil mu, ze jeste neco prinese. Z tohoto duvodu me to zajima, jelikoz vsechny tyhle veci maji vyhradne oznacene SS Totenkopf, sam sem nejake videl.
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#253285 Verze : 0
3. SS panzer division se od Vídně stahovala směrem na severozápad (přešli ve Vídni most Florisdorf na severní břeh) a vzdali se v Linci, (podle některých zdrojů v Maisslau což je asi nesmysl) pravděpodobný směr ústupu je tedy po české straně na Slavonice, Novou Bystřici, Třeboň Velešín a zpět do Rakouska. Mohli se samozřejmě pohybovat i po rakouské straně hranice a projít tudy. Pro úvahy (pokud se nenajdou podklady) je důležité že Slavonice i N. Bystřice byly součástí říše (Ostmark) a tedy ústup měl určitou logiku, jednotky německé armády měli snahu ochránit civilisty a umožnit jim odchod před RA. Jestli je to i případ Totenkopf je ovšem nejisté, jednotka v bojích o Vídeň měla stavy kolem 1100 mužů a jen asi 6 tanků, kolik jich zbylo přin ústupu je otázka, v reálu tahle jednotka jako divize neexistovala už od Budapešti a jako "kampfgruppe" se mohla probíjet i v několika skupinách po obou stranách hranic. Je poněkud zvláštní že jediný zdroj který zmiňuje průchod ČS územím je Wiki, což je zdroj často nejistý, může to ale být i právě tím že jižní území byly mimo protektorát a tedy "německé" což si mnozí autoři nemusí uvědomovat.
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#253287 Verze : 0
Príslušníci SS Flak-Artillerie-Abteilungu 3 boli zajatí 8. 5. 1945 v rakúskom Pregartene. S nimi údajne aj niektoré ďalšie pluky divízie "Totenkopf".
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#253315 Verze : 0
Podle očitého a dosud žijícího svědka vím,že:Německá armáda ustupovala do Americké Zony z Rakouska prešla nynější přechod České Velenice a pak dále Suchdol- nad Lužnicí- Majdalena.... .Udajně byla velice početná a s veškerou tecnikou měla problem po komunikaci,tudíž využily veškeré možné komunikační cesty a na této trase z Rakouska se častečně rozdělovala.Vím,že část uhnula před obcí Majdalena na obec Cep a dále Dobrá Voda-Nove Hrady-České budejovice a dále.Část dále smeřovale na již zmínenou Majdalenu-Třeboň-Česke Budejovice.V tu dobu již byla v Jindřichově Hradci Rudá armáda.Měla vybudované rozsáhlé ležení směřujíci od obce Buk téměř až ke Stráži nad Nežárkou po pravém břehu řeky.Tato rudá armáda se před Třeboní střetla s touto částí Německé armády.Udajně tam zustalo mnoho poničené techniky,mrtvých koní a munice.CCA do 50 let tam byl v poli nemecký tank se zásahem na pási.Poté ho v jisté akci zemědělci rozřezali,protože ho museli stále oboravat. Kdyby měl někdo zájem,mohu poskytnou více podrobnějších informací,toto je jen tak v kostce. racek82@seznam.cz
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#316797 Verze : 0
Historie jednotky Totenkopf neuvádí, že by ustupovali přes Čechy. Pravda je že se vzdali v Linzi. Jak se tam ovšem dostali to je sporné. Pravděpodobně to valili jak to jen šlo.
URL : https://www.valka.cz/SS-Totenkopf-1945-ustup-t71863#337205 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více