wunderwaffen - "vortex gun"

Diskuse

Mezi výstředními zbraněni, které Němci vyvíjeli ke konci války byla i "vzduchová děla". Jeden typ měl vystřelovat proud stlačeného vzduchu (hnaný reaktivní explozí kyslíku s vodíkem) a druhý, angl. nazývaný vortex gun měl zase likvidovat letadla vystřelením "tornáda". Potřeboval bych poradit, jestli a jak se tyto dvě zbraně označují česky.
URL : https://www.valka.cz/wunderwaffen-vortex-gun-t72116#254418 Verze : 0
Dal jsem letmo dohromady text, co jsem měl v očítači, s odstavcem od Iana Hogga - Německé tajné zbraně druhé světové války:
Vířivý kanon vytvořil dr. Zippermeyer, rakouský vědec, v pokusném zařízení v tyrolském Loferu. Zippermeyer studoval vlivy vzdušných vírů na trup letadel a proto navrhl generátor takových vírů, pracujícím na základě výbuchů ve spalovací komoře, jejichž tlaková vlna byla směrována tryskami do vzduchu. Pro vyvolání exploze se používal uhelný prach. Za ideálních podmínek model dokázal rozdrtit deseticentimetrové prkno na vzdálenost 180 metrů, ovšem prototyp, postavený ve skutečné velikosti, nedokázal dosáhnout do hladin, ve kterých by něčeho dosáhl. Dochovaly se filmové záznamy modelu a jeho provozu. Dosah prototypu byl kolem sta yardů, měl ovšem vzniknout podobný kanon na "plynový pohon", který měl být použit proti varšavským povstalcům.
URL : https://www.valka.cz/wunderwaffen-vortex-gun-t72116#254420 Verze : 0
to Aubi: diky moc. Pokud tedy v prekladu pouziju oznaceni "virivy kanon", nesnese se na mou hlavu hnev poucenych odborniku?
URL : https://www.valka.cz/wunderwaffen-vortex-gun-t72116#254421 Verze : 0
Pojem mám z knížky (vcelku kvalitní), takže by určitě neměl. Horší je to s wind cannonem, ale předpokládám, že jiný překlad než větrný kanon není možný.
URL : https://www.valka.cz/wunderwaffen-vortex-gun-t72116#254422 Verze : 0
Pro zajímavost pár adres. Takové ty působící serióznějším dojmem. ohužel, informací je relativně málo, takže stránky příliš mnoho údajů neposkytují.
Zajímavá je ovšem poznámka o tom, že vývoj zbraně na tomto principu pokračuje i v současnosti, v kategorii tzv. Non lethal Weapons, tedy neusmrcujících zbraní, zřejmě pro potřeby pořádkových policejních jednotek.


http://www.eiu.org/experiments/gsg/vortex.htm
www.geocities.com
www.bradford.ac.uk


btw. potkáte i řadu návodů, jak si vyrobit cosi jako hračkový přístroj, "vystřelující" kouřové kroužky.
např.:
http://www.funkylab.co.uk/make_it/vortexgun.html
australianetwork.com
URL : https://www.valka.cz/wunderwaffen-vortex-gun-t72116#254558 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více