Co je to za kabat ?

Diskuse

Dobry den
Neviete nahodou co je to za kabat? Na vysacke je napisane Prostejov. Odevny Prumysl Narodny podnik.


Dakujem
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#255134 Verze : 0
Za mých mladých let to stálo dost peněz a říkalo se tomu "kožeňák" a byl to nezničitelný kabát do nepohody a do konce života Smile . Patřil k tomu i pásek se stejnou (ale větší) dvouokruhovou sponou jakou vidíš na stahovacích páscích rukávů. Podle civilní výrobní etikety slavného prostějovského podniku soudím, že tento neměl s armádou nic společného.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#255151 Verze : 0
JJ, taky se mi válí takovej ve skříni. Je to těžký jak sviňa, používalo se to na motorku.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#255154 Verze : 0
Dakujem za informacie
Mam este jeden ,podobny ale bez etikety a z plysovym golierom okolo.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#255156 Verze : 0
I já mám stejný, střih je až nápadně podobný kabátu který byl (nebo ještě je) ve Kbelích v Muzeu (i ten má límec z nějaké látky s "vlasem" ) Ten můj je bez civilního značení a před tím než byl zkrácen (tatíkovi byl pro běžné nošení dlouhý) sahal tak do půl lýtek. Moc civilní střih to není, ty knoflíky a poutka dole na rozparku jdou sepnout s obdobnými na předních částech a tím se vytvoří něco jako kombinéze (udělají se tím jakési nohavice) podobné kabáty byly používány v armádě pro letce a motocyklisty, ale nosili je i důstojníci. Pokud se o něj člověk staral (nutno mazat) byl nepromkavý, neprofoukl a byl díky podšívce docela teplý. Jednu dobu jsem ho nosil a je sice těžký, ale pokud ho má člověk na sobě není to moc znát. Zajímavé je že i ten ve Kbelích měl pokud se pamatuju správně ty přezky chromované. Na kabátu vlastně nejsou krom těch na šosech žádné knoflíky a je docela šikovný. Ušitý je (aspoň ten můj) z vepřovice.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#255207 Verze : 0
Možná blbý, ale věcný dotaz. Čím ten kabát udržovat? Nějakým univerzálním krémem na kůži? Indulonou apod.?


Podobný jsem sehnal a nemám s kůží zkušenosti.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#323105 Verze : 0
Původně se používala "hřivka" tedy sádlo z koně, já používal normální vepřové sádlo (neškvařené, prostě ten kus co koupíš u řezníka). Teoreticky by měl jít použít i jiný tuk, ale tohle funguje určitě, po induloně budeš cítit Smile a je to kravina, protože se rychle vyplaví (ti co na ni přísahají asi nikdy nezkusili nic jiného) nejspíš by šel použít i ten tuk co jsme fasovali na kanady (taková tuba s něčím řídkým a smrdutým) ale ten dost zapáchal a byl by asi zbytečně "silný" možná se už ani nedělá.
Ideální je kabát nechat nahřát (u kamen, na slunci...) pak vzít kousek sádla a natírat ho s ním, mastnota se do rozehřáté kůže lépe vsákne, dnes se určitě ale dají koupit i nějaké "patentní" prostředky na ošetřování kožených oděvů.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#323114 Verze : 0
Ja osobne som pôvodne používal tiež indulonu, ale potom som začal používať jemnu stojovú vazelínu, vyrábala sa v NDR a dodávali ju ako konzervačnú a mazaciu k rádiostaniciam. boli dva druhy, jedna v skených flaškách asi 1 dl vyzerala ako stuhnutá bravčová masť a druhá mala jantárovú farbu,bola v tubách ako zubná pasta a bolna nej symbol hodiniek. Prípadne je možné nastriekať silikónovým olejom.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#323150 Verze : 0
Indulona je přes pověry mnohých dost nevhodná, je to totiž hydratační prostředek a krom mastnoty obsahuje i docela dost dalších složek a k ošetřování kůže se už dávno nehodí (dřív to mělo jiné složení) to že je navíc "navoněná" je už jen kosmetický detail.
v zásadě lze použít každou "mastnotu" která se do kůže zasákne a dodá jí vláčnost a zabrání nasáknutí vodou.
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#323154 Verze : 0
kožka zo slaniny - tým som ošetroval svoje kanady každé 3 mesiace pred prísahou - okrem výhod vodeodolnosti som nemal problém s leštením (pokiaľ sa zas nezaprášili, ale to tých 20 minút koľko trvala prísaha nestihli).
URL : https://www.valka.cz/Co-je-to-za-kabat-t72252#323156 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více