Bunkry na Omaha Beach

Diskuse

Nemáte fotky nebo technické údaje bunkrů z OMAHA BEACH? Myslím ten co byl ve filmu: Zachraňte vojína Ryana
Bunkry na Omaha Beach - tento bunkr myslím

tento bunkr myslím
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#261857 Verze : 0
díky a nevíte ještě jak ty bunkry byli vysoké?
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#261928 Verze : 0
Tyto prázdniny jsem byl ve Francii, přesněji v Normandii, a nejpřesněji u pobřeží. Dostali jsme se i na pláž Omaha, a dostali jsme se přímo pod WN 62, kde je parkoviště. Protože jsem si myslel, že tyto bunkry, viz obrázek nahoře, tu budou na každých třech stech metrech, tak jsem nijak nehledal na internetu, či v knihách apod. Jak tyto bunkry vypadají, kde jsou na Omaha Beach položeny, a zda tam vůbec jsou.


Moje otázka tedy zní, zda na pláži Omaha opravdu jsou, a jest-li ano, tak kde.


A druhá věc, co by mě zajímala jsou opěrné body na jednotlivých úsecích pláže Omaha (mám na mysli WN 62, WN 61, ...) a informace o nich.


Děkuji
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#284161 Verze : 0
ono na plazich jako takovych temer zadne bunkry nejsou, jeden je u Vierville sur Mer WN 72, viz moje foto

https://galerie.valka.cz/showgallery.php/cat/184

dalsi jsou rozesety na ubocich kopce vedouciho od americkeho hrbitova v Collevile sur Mer smerem k plazi, zejmena na jeho vychodni casti - WN 62 - viz moje foto

https://galerie.valka.cz/showgallery.php/cat/588

ale zadny z nich neni takovy, jako jsou na vyse uvedenych zaberech (z toho co je na te fotce to vypada na pozorovaci bunkr, takove jsem videl spise dal na britskych sektorech plazi a nad nimi). Vetsinou se jedna o opevnena stanoviste pro minomety, zakopy, nekolik bunkru pro dela. Pechotni zbrane byly umisteny v zakopech, nektere kulomety byly ve vlastnich bunkrech.

co se tyce jednotlivych opernych bodu, nelze to nejak strucne shrnout, mam na toto tema rozpracovan uz nekolik let clanek, snad se mi ho podari dokoncit k 65. vyroci dne D v cervnu pristiho roku (spolu s dalsi navstevou teto oblasti, kam jezdim velice rad).
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#284163 Verze : 0
ps. myslim si, ze parkoviste je nad WN 62, nikoliv pod, pokud se bavime o tom parkovisti pri americkem hrbitove v Collevile sur Mer. Od nedavno nove otevreneho centra pro navstevniky pri vstupu na hrbitov staci jit dolu smerem k plazi, a clovek se dostane primo mezi bunkry WN 62, vcetne nekolika pamatniku na statecne vojaky americke armady, kteri pomahali toto misto dobyt, vcetne slavne divize Big Red One. Muzeum teto divize je umisteno v jedne z vesnic pri silnici vedouci soubezne s pobrezim Omahy, ted jen nevim presne ve ktere Smile
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#284164 Verze : 0
Parkán je i pod WN 62, přímo u pláže. Máte ho i na jedné fotce při pohledu z vnitrozemí na pláž
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#284170 Verze : 0
Nechtěl bych se sázet ale oba ty bunkry jsou ze stejného místa nahoře na útesu, jak ten který tam jen probleskne s tobrukem na horní části, tak ta zadní stěna kde pak vystupuje ten starý pán.
Přímo na pláži bunkry samozřejmě nebyly, několik jich bylo na svahu po hřbitovem (já byl na těch co jsou vpravo pokud stojíš čelem k moři) a někdy v 1:50 je záběr na jeden úkryt pro kanon 75 mm a obsluhu, kanon ale střílel z postavení mimo úkryt v okolí je ještě několik vybetonovaných platforem pro těžší zbraně. většina paleb ale směřovala podél pláže a zbraně tak střílely před sousední post. větší bunkry jsou až nahoře na útesech a nebo v místech kde lze projít do vnitrozemí (dva jsme našli vzářezu kudy dnes vede silnice na pláž).
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#284175 Verze : 0
jj, když jsem odjížděl, tak jsem si všimnul kulometného postavení jako by zabudovaného do skály, bylo to vedle cesty mezi Charlie a Dog tuším, prostě ta krajní cesta. A kulometná hnízda na omaze vypadala asi jak ?? Mám si to představit jako vyhloubená díra ke které vedou zákopy, a kolem džuzny jsou pytle, a na nich kulomet ?? A ještě obránci samotní, mám tím na mysli vojáky, byly až nahoře na vrchu svahu, kde se pohybovali v zákopech a měli jakási svoje střelecká místa, nebo byli roztroušení všude možně po svahu ??
URL : https://www.valka.cz/Bunkry-na-Omaha-Beach-t73787#284177 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více