Pistole P.38 a její výroba ve firmě Spreewerk Hrádek nad Nisou v letech 1942 - 1945 - Jan Balcar

Diskuse

Jan Balcar: Pistole P.38 a její výroba ve firmě Spreewerk Hrádek nad Nisou v letech 1942 - 1945 , vydáno vlastním nákladem r. 2008
Kniha je brožovaná, v českém jazyce, obsahuje celkem 256 stran, z nichž je 224 černobílých (212 fotografií a schémat) a 32 barevných (52 barevných fotografií)
Cena knihy činí 290 Kč.



Právě jsem dostudoval Smile výše uvedenou odbornou monografii a začal jsem přemýšlel, jakými slovy jí doporučit dalším přátelům.
Nejprve snad úvodem pár slov autora knihy :
O výrobě pistolí P.38 na našem území v době okupace a přičlenění části pohraničí k Velkoněmecké říši existovaly po řadu let neurčité a kusé informace. Badatelé a publicisté se domnívali, že v závodě Spreewerk v Hrádku nad Nisou byly vyráběny jen některé součásti. Výroba kompletních pistolí byla po léta nesprávně kladena do berlínské čtvrti Špandava, kde sídlil mateřský závod firmy Spreewerk.Tato kniha je výsledkem zkoumání historie zbrojní výroby v hrádeckém a chrastavském závodě Spreewerk a u dalších navazujících výrobců vojenského materiálu. ,,,,,,,


Tolik tedy k základní problematice řešené v knize. Jako recenze je to však podle mého názoru málo, taková kniha si pro svou odbornost a originalitu zaslouží daleko obšírnější doporučení a tak jsem si nakonec ( po několika svých trapných pokusech Smile ) se svolením autora níže uvedených slov kol. Jana Tetřeva dovolil použit výbornou recenzi uvedenou při příležitosti vydání knihy na jeho serveru http://www.guns-info.cz. :


Na našem knižním trhu se objevila dlouho očekávaná kniha vynikajícího českého znalce samonabíjecích pistolí ing. Jana Balcara.
Ing.Jan Balcar se výrobou pistolí Walther P.38 v podniku Spreewerk v Hrádku nad Nisou zabývá již řadu let. Podařilo se mu vyhledat řadu pamětníků, kteří zde tyto zbraně vyráběli, prostudoval dlouhou řadu tam vyrobených pistolí a bádal v našich i zahraničních archivech. A to již nemluvím o stohu prostudované odborné literatury.
Nyní vydaná práce je nepochybně nejpodrobnější historií výroby těchto pistolí v Hrádku nad Nisou.
Dočteme se zde o historii špandavského Spreewerku, o novodobé historii Hrádku nad Nisou a především o historii tamní továrny Spreewerk. Najdeme zde plány objektu i vzpomínky lidí, kteří zde za II. světové války pracovali.
Další část knihy je věnována historii pistole Walther P.38 včetně rekapitulace použitých patentovaných technických řešení.
Nejrozsáhlejší část knihy je věnována na výrobu těchto pistolí v Hrádku nad Nisou. Autor zde výrobu nejen rekapituluje, ale především přináší velmi podrobné popisy značení.
Protože některé součástky pro pistole hrádeckého Spreewerku se vyráběly v jiných podnicích, zabývá se autor také výrobci střenek, výrobou hlavní pro pistole P.38 ve Strakonicích a výrobou součástek ve firmě FN v Herstalu.
Protože Spreewerk nevyráběl jen pistole P.38, ale také hlavně kulometů MG 34 a MG 42 a taktéž pověstné pušky pro lidobranu VG 2, píše Jan Balcar také o těchto zbraních a historii jejich výroby.
Jan Balcar byl ve svých článcích ve Střelecké revui vždy znám jako autor, jenž čtenáři dopřál řadu nákresů a fotografií. Proto je i jeho kniha plná kreseb součástek, ukázek z patentů, značek a také černobílých fotografií, zařazených přímo do textu. Navíc závěrečnou část knihy tvoří obsáhlá barevná fotografická příloha.
Jan Balcar neřeší všechny otázky a záhady, které se kolem hrádeckého Spreewerku a zbraní z jeho produkce nahromadily. Kde si je jist, tam je jednoznačný. Kde neví a musí nabídnout pouze hypotézu, tam to přiznává. V každém případě však definitivně vyřešil otázku značení hrádeckých zbraní kódem cyq a cvq.
V běžných knihkupectvích knihu Pistole P.38 a její výroba ve firmě Spreewerk Hrádek nad Nisou v letech 1942 - 1945 nenajdete, ale je možno ji objednat na e-mailové adrese hoba@volny.cz nebo poštou na adrese ing.Jan Balcar, Kovářská 11, 301 00 Plzeň.
Pro informaci přikládám naskenovaný obsah knížky



Tak hodnotí knihu kolega Jan Tetřev.
Co se v jeho recenzi ani v autorově úvodu neuvádí je smutný fakt, že tuto knihu byl nakonec nucen autor vydat vlastním nákladem Sad. Myslím, že i to by mělo napomoci při rozhodování o její koupi. Já osobně mohu tuto knihu jen vřele doporučit a podle mě by neměla chybět v knihovně žádného odborníka či milovníka palných zbraní.
URL : https://www.valka.cz/Pistole-P-38-a-jeji-vyroba-ve-firme-Spreewerk-Hradek-nad-Nisou-v-letech-1942-1945-Jan-Balcar-t73811#261974 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více