Rudý úsvit

Red Dawn

Diskuse

USA, 1984, 114 min


Režie: John Milius
Hrají: Patrick Swayze, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Charlie Sheen, Jennifer Grey, Ben Johnson, Harry Dean Stanton, William Smith, Vladek Sheybal, Powers Boothe, Frank McRae, Lane Smith


Je studená válka a na celém světě dochází ke krizi. NATO se rozpadá a USA zůstávají osamoceny, v Mexiku dochází k revoluci, na které se podílejí i Kubánci......a jednoho začnou u střední školy v jednom americkém městečku přistávat výsadkáři, kteří mluví jen rusky nebo španělsky a střílí po všem co se pohne. Partička středoškoláků uniká do hor a pouští se do partyzánské války s okupanty.


Film je klasickým béčkovým filmem, ale pohrávajá si s myšlenkou, jak by vypadala ruská invaze do USA. Vcelku mě překvapila snaha o autentičnost ruské techniky. Tanky se tváří jako téčka ( rozhodně to nejsou obyčejné M48 s rudou hvězdou na věži ), Šilka i OT se také snaží podobat originálům.


I přes notnou dávku amerického patriotismu a šablonovitý děj ale rozhodně stojí za zhlédnutí.
URL : https://www.valka.cz/Rudy-usvit-t73907#262262 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více