15.08.2008 - Kanada hledá lodě a ostatky J.Franklina

Kanada vyslala týmy za hledáním lodí HMS Erebus and HMS Terror na kterých se J.Franklin plavil podél severního pobřeží Kanady ve snaze tudy nalézt cestu z Atlantského oceánu do Pacifiku.
Obě Franklinovy lodě společně se 128 členy posádky ale patrně uvázly v ledu a všichni zemřeli. Ostatky posádky ani lodí dosud nebyly nalezeny a jsou opředeny mnoha pověstmi a tajemstvím.

Výzkum bude vycházet z inuitské ústně předávané historie, a z nálezů několika zmrzlých těl o kterých se předpokládalo že patří členům expedice.

Tým odletí v neděli na ledoborec kanadské pobřežní stráže, kde za pomoci sonarů prozkoumají oblasti jižně okolo ostrova Krále Williema.
Výzkum by měl probíhat 6 týdnů a počítá se s případným pokračování dalších letech.

Britská vláda již přislíbila, že pokud dojde k nálezu jsou připraveni s převodem vlastnictní lodí do rukou Kanadské vlády.


zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7564570.stm (anglicky)
URL : https://www.valka.cz/15-08-2008-Kanada-hleda-lode-a-ostatky-J-Franklina-t75076#277008 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více