Typy útvarů A, B, C, D

Diskuse

Vážení,
V mobilizačním přehledu 0271 (Pluk útočné vozby 3)je tabulka mobilizovaných útvarů. Každý útvar má své označení np:
271-A-4 Četa lehkých tanků 17
271-B-2 Četa lehkých tanků 10
271-C-1 Náhradní prapor pluku útočné vozby 3
271-D-11 Rota lehkých tanků 1/13.
Je jasné, že číslo 271 určovalo mobilizační jednotku (Pluk útočné vozby 3) a poslední číslo je pořadové číslo útvaru v daném typu. Ale co znamenají útvary typu A, B, C a D ? Jaký byl rozdíl mezi jednotlivými typy ?
Omlouvám se za svou neznalost a děkuji za jakékoliv informace.
URL : https://www.valka.cz/Typy-utvaru-A-B-C-D-t75288#277681 Verze : 0
Všiml jsem si dotazu až nyní, takže hned odpovídám.
Jak již bylo uvedeno troj či čtyřmístné první číslo uvádí typ mobilizovaného útvaru podle druhu zbraně či služby (1 - vyšší jednotky, 2 - pěchota, 6 - letectvo), poslední číslo pak pořadí mobilizovaného útvaru v rámci mobilizačního tělesa. Písmenný kód uprostřed znamená následující:
A - mobilizovaný útvar pro kryt hranic (např. tzv. A-pluk, občas bývá v literatuře uvedeno)
B - mobilizovaný útvar pro zálohu
C - mobilizovaný náhradní útvar (náhradní prapor pěšího pluku s náhradními rotami, vždy C-1) nebo útvar, jenž zůstává na mírových počtech v původní dislokaci (např. letecká radiogoniometrická stanice).
D - mobilizovaný útvar, který nemá k dispozici výzbroj a nemůže tedy být nasazen (zde hlavně u útočné vozby, dodávky tanků od podzimu postupně měnily útvary D na útvary A či B v rámci jednotlivých pluků).
Omlouvám se, měl jsem to dát již dříve. Trochu jsem se podíval po literatuře a všiml jsem si, že to vlastně nikde nebylo zatím vysvětleno.
URL : https://www.valka.cz/Typy-utvaru-A-B-C-D-t75288#278551 Verze : 0
Vážený pane Fidlere,
děkuji za vysvětlení!!!
URL : https://www.valka.cz/Typy-utvaru-A-B-C-D-t75288#278721 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více