13. flotila (Šajetet 13) [1948- ]

13th Flotilla / 13 שייטת (Shayetet 13)
     
Název:
Name:
13. flotila 13th Flotilla
Originální název:
Original Name:
13 שייטת (Shayetet 13)
Datum vzniku:
Raised/Formed:
DD.MM.1948
Předchůdce:
Predecessor:
- -
Datum zániku:
Disbanded:
DD.MM.RRRR
Nástupce:
Successor:
- -
Nadřízené velitelství:
Higher Command:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Námořní základna Atlit
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Atlit Naval Base
Dislokace:
Deployed:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Atlit, námořní základna

Velitel:
Commander:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR, ( )
Náčelník štábu:
Chief of Staff:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR, ( )
Podřízené jednotky:
Subordinated Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Čestný název:
Honorary Name:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Decorations:
DD.MM.RRRR
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shayetet_13
KATZ, Samuel M.: Israeli Elite Units since 1948, Osprey Publishing, London 1988
URL : https://www.valka.cz/13-flotila-Sajetet-13-1948-t76240#461807 Verze : 0
Jednotka známá též jako Kommando Yami (námořní commandos)



Zárodky této speciální jednotky izraelského námořnictva představují žabí muži Paljamu, námořní složky Palmachu. Po vypuknutí války za nezávislost zformoval Johaj Ben-Nun v rámci nově vzniklého izraelského námořnictva speciální jednotku, určenou především k likvidaci nepřátelských lodí - Kommando Yami. V průběhu války se jim podařilo potopit syrskou zásobovací loď Lino Bari a dokonce i egyptskou vlajkovou loď Emir Farouk.


Po válce došlo k jejich reorganizaci podle vzoru britských Special Boat Service. Izraelští žabí muži nestáli v centru pozornosti a nedostávalo se jim tolik prostředků a mužstva jako jiným jednotkám podobného určení; přesto zavedli tvrdé přijímací řízení. Výsledkem této kombinace byla existence semknuté a skvěle vycvičené jednotky, která navíc získala množství bojových zkušeností.


Oficiálně byla existence speciální námořní jednotky přiznána až v roce 1967. Do té doby již stihli muži z Kommando Yami vykonat stovky operací proti Egyptu, Sýrii a Libanonu. V roce 1969 podnikli své nejslavnější operace. Nejprve provedli v červnu velmi úspěšný útok na egyptská vojenská zařízení v Rás el-Adabía - stanice s leteckými a pobřežními radary, hlídaná příslušníky egyptských speciálních sil.


V červenci pak v součinnosti se speciální jednotkou generálního štábu (Sajeret Matkal) podnikli nájezd na Zelený ostrov, který střežil jižní vstup do Suezského kanálu. Egypťané zde vytvořili opevněné protiletecké stanoviště s radarem a protileteckými kanóny. Komplex hájilo sto mužů, včetně odřadu egyptských speciálních sil. Mužům z Kommando Yami se podařilo provést výsadek na severní straně ostrova a zahájit likvidaci jedné egyptské pozice za druhou. Brzy se ale akce změnila v těžké boje s posádkou pevnosti. Z gumových člunů se ovšem vylodily posily v podobě příslušníků Sajeretu Matkal. Po společném zlikvidování egyptského odporu jeho příslušníci položili nálože, které po jejich odplutí zlikvidovaly zařízení na ostrově.




Zdroje:
KATZ, Samuel M.: Israeli Elite Units since 1948, Osprey Publishing, London 1988
URL : https://www.valka.cz/13-flotila-Sajetet-13-1948-t76240#281284 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více