Lefort, Franz Jakovlevič

Lefort, Frants Yakovlevich
Франц Яковлевич Лефорт
Franz Jakovlevič Lefort


(1656 Ženeva – 1699 Moskva)


Původem ze zámožné kupecké rodiny. V Marseille vstoupil k vojsku. Poté se účastnil v Holandsku válek s Francouzi. Od roku 1675 v ruských službách. V hodnosti kapitána se účastnil bojů s Tatary na Ukrajině. Za vlády carevny Sofie se stal oblíbencem knížete V. V. Golicyna pod jehož velením se účastnil dvou krymských válek s Tatary (1687 a 1689).


Za vlády Petra Velikého byl carovým oblíbencem od r. 1690. Lefort nabyl velikého vlivu u dvora. Byl jmenován generálem, admirálem a plukovníkem prvního vybraného vojska. Zmíněný pluk byl umístěn v nynější Lefortovské části Moskvy. Jako stálý a oddaný společník Petrův provázel ho na všech cestách k Perejaslavskému jezeru (1691-92), k Bílému moři (1693-94), na pochodech azovských (1695 a 1696) a j. Na jeho popud Petr I. podnikl cestu k evropským dvorům a v čelo poselství byl postaven Lefort, jenž se omezil na úkol representační, kupuje pouze rozličné předměty a najímaje lidi do ruských služeb. Rovněž neměl význačného vlivu na vnitřní záležitosti.



Zdroje:
Tolstoj Alexej: Petr první II. Praha, Svoboda, 1968, s.439.
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/289518-lefort
URL : https://www.valka.cz/Lefort-Franz-Jakovlevic-t76382#281552 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více