24.09.2008 - Násilí v Iráku nezastavily USA, ale etnické čistky

Etnické vyčištění čtvrtí, kde za Saddáma Husajna koexistovali šíité a sunité vedle sebe melo za následek pokles násilností.
Tato hypotéza dostala nyní podporu v podobě studie, kterou vypracovali vědci z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA), kteří zkoumali satelitní snímky zachycující osvětlení v jednotlivých iráckých městech.
Podle vědců neměla přítomnost 30 tisíc dalších amerických vojáků "žádný pozorovatelný efekt", pouze pomohla homogenizaci rezidenčních čtvrtí, které je nyní obecně dosaženo.

zdroj: aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/24-09-2008-Nasili-v-Iraku-nezastavily-USA-ale-etnicke-cistky-t76394#281571 Verze : 0
No vzhledem k tomu, že zdrojem je UCLA ... to beru spíše jako součást předvolebního boje v Americe ...
URL : https://www.valka.cz/24-09-2008-Nasili-v-Iraku-nezastavily-USA-ale-etnicke-cistky-t76394#281601 Verze : 0
Presne tak, netreba si robiť ilúzie o "nestrannosti". A propó: nieje žiaden zázrak vytiahnuť niečo takéto a otrieskať to vláde G.W.Busha Jr. o hlavu (veď si zaslúži), kto si chce silou mocou vytiahnuť niečo negatívne a pripísať to Bushovy Jr. tak nemá problém.
Ale zaujímavý odkaz na : www.nytimes.com


aj mimoriadne proti-bushovský New York Times, uznáva že došlo k zlepšeniu.


PS: žili v zmiešaných štvrtiach sunity a šiity, ale otázka je čo to bolo za šivot v pizícií občana druhej triedy?
URL : https://www.valka.cz/24-09-2008-Nasili-v-Iraku-nezastavily-USA-ale-etnicke-cistky-t76394#281664 Verze : 0
No, Etnické čistky určitě nepřispěly k tomu že i v "tavrzelých" sunnitských oblastech vyšší přítomnost Americké armády a vyšší aktivita Irácké (a tím v očích místních větší pravděpodobnost že budou na místě včas) vedly k více případům odporu místních milicí proti "zahraničním bojovníkům za osvobození Iráckého lidu". Kromě toho Iráčanům dochází že je odboj který zabíjí podstatně víc Iráčanů než Američanů (a to v cílených útocích) nějaký podivný a že tam asi nepůjde primárně o jejich osvobození.
URL : https://www.valka.cz/24-09-2008-Nasili-v-Iraku-nezastavily-USA-ale-etnicke-cistky-t76394#281665 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více