03.10. 2008 - Ozbrojené síly USA a výrobci zbraňových systémů mají problémy s falešnými chipy a jiným hardware

"Dangerous Fakes"
Podle jednoho z inzenyru Naval Air Systems Command's Aging Aircraft Program je v americke armade mozna az kolem 15% hardware (zejmena chipu) vyrobeno jako levne imitace znackovych chipu, popr. s moznymi "backdoors".


Podle predstavitelu je mozne, ze nektere z techto chipu vedli k havariim letadel F-15 ci nketrych helikopter, apod., nicmene jak priznal jeden z vysetrovatelu takovato Root-Cause Analysis se neprovadi.


Spolecne s tim podle clanku a podle vypovedi nekterych prislusniku ozbrojenych sil, armada zaziva casto vypadky v prubehu cviceni zejmena v palebnych systemech.


Vice na (pozor jedna se o pomerne velmi dlouhy clanke az 5 A4):


www.businessweek.com


Chipy jsou pouzivany ve vsech moznych systemech at uz jde o radar F-16, ovladaci systemy F-15, na letedalovych lodich, pro centra palby, laserove zamerovace pro snipery, letecke protiletadlove rakety, apod.


Stejne tak jako americka armada podobne problemy maji i vyrobci BAE oficialne priznalo az kolem 50% imitaci ci vadnych chipu. Podobne problemy se tykaji i Boeing Satellite Systems, Raytheon Missile Systems, Northrop Grumman Navigation Systems, a Lockheed Martin Missiles & Fire Control.
URL : https://www.valka.cz/03-10-2008-Ozbrojene-sily-USA-a-vyrobci-zbranovych-systemu-maji-problemy-s-falesnymi-chipy-a-jinym-hardware-t76768#282496 Verze : 0
všetko je "made in China"
URL : https://www.valka.cz/03-10-2008-Ozbrojene-sily-USA-a-vyrobci-zbranovych-systemu-maji-problemy-s-falesnymi-chipy-a-jinym-hardware-t76768#282497 Verze : 0
Mym osobnim nazorem je, ze tenhle problem bude dale rust ve vsech armadach tohoto sveta. Se silicimi tendencemi na hi-tech technologie v armade bude take pozadavek na nove chipy ci hardware. Vzhledem k obrovskemu mnozstvi techto chipu po svete tak bude velmi tezke uhlidat, zda nektera cast nebyla dodana jako imitace.


Spolecne s tim bude tezke uhlidat zda vubec napr. ani oficialni dodavatel jako je IBM z duvodu dodrzeni lhuty dodani napr. nenakoupil licencne vyrabene chipy, apod.


Bude urcite zajimavy pozorovat dalsi vyvoj techle problemu.


Problemy jsou i s routery Cisco:
www.businessweek.com
URL : https://www.valka.cz/03-10-2008-Ozbrojene-sily-USA-a-vyrobci-zbranovych-systemu-maji-problemy-s-falesnymi-chipy-a-jinym-hardware-t76768#282498 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více