San Francisco - Námořní muzeum

San Francisco Maritime National Park Association
Pravděpodobně prvním námořním exponátem, který uvidí každý návštěvník San Francisca po příjezdu do přístavu je ponorka USS Pampanito (SS 383).
USS Pampanito je dieselová ponorka třídy Balao, postavená v loděnicích Portsmouth Naval Shipyard, Portsmouth, NH; Kittery. Na vodu byla spuštěna 12.7.1943. V období od března 1944 do února 1945 absolvovala v Pacifiku 6 plaveb pod velením tří kapitánů. Má na kontě 6 lodí a 73 zachráněných trosečníků. V prosinci 1945 byla deaktivována. Od roku 1975 slouží jako památník v San Franciscu.
TTD:
délka: 93,57 m
šířka: 8,19m
výtlak: 2415t (ponořená - displacement submerged)
ponor: 122m
výzbroj: 10 × TT 533mm (6p+4z, 24 torpéd)
1 × 102mm (-/50)
pohon: diesely (5400 bhp), elektromotory (2740 hp)
rychost na hladině: 23 uzlů
rychlost pod vodou: 11 uzlů
osádka: 88 mužů


Ponorka stojí ukotvená u Pier 45- Fishermanś Wharf a je přístupná denně od 9 do 20 hod. Vstupné: 7 USD (r.2008). Po zaplacení u kasy na břehu se po lodi návštěvník pohybuje sám, je možno zapůjčit si mp3 přehravač s doprovodným textem (za další 2 USD).
Pozn.: Loď učinkovala v komedii "Periskop nahoru, periskop dolů".



Všechny fotografie v tomto příspěvku pocházejí z mého soukromého archivu a byly pořízeny v květnu 2008 během mé návštěvy San Francisco Maritime National Historic Park.
URL : https://www.valka.cz/San-Francisco-Namorni-muzeum-t76941#283111 Verze : 0
Několik fotografií pořízených v květnu 2008. Loď kotvící za ponorkou je nákladní loď třídy LIBERTY "Jeremiah O´Brien".



Všechny fotografie v tomto příspěvku pocházejí z mého soukromého archivu a byly pořízeny v květnu 2008 během mé návštěvy San Francisco Maritime National Historic Park.
San Francisco - Námořní muzeum - pohled od zádi

pohled od zádi
San Francisco - Námořní muzeum - ještě jednou příď. V pozadí Jeremiah O´Brien

ještě jednou příď. V pozadí Jeremiah O´Brien
San Francisco - Námořní muzeum - zadní torpedomety

zadní torpedomety
San Francisco - Námořní muzeum - strojovna

strojovna
URL : https://www.valka.cz/San-Francisco-Namorni-muzeum-t76941#283114 Verze : 0
Hned za ponorkou Pampanito kotví nákladní loď třídy LIBERTY „Jeremiah O´Brien“. Jde o jednu ze dvou dosud plavby schopných lodí této třídy. „Jeremiah O´Brien“ je v současnosti jedinou lodí Liberty v původní konfiguraci. Od roku 1979 kotví v San Franciscu u mola 45 a je přístupný veřejnosti. Každoročně loď pořádá několik slavnostních plaveb. V roce 1997 se „Jeremiah O´Brien“ vydal na pozoruhodnou plavbu Panamským průplavem do Atlantiku a dále ke břehům Anglie a Francie, kde se účastnil 50. výročí oslav operace OVERLORD. Jeho osádku tehdy tvořila pozoruhodná sestava „starých mořských vlků, jejichž průměrný věk byl okolo 70-ti let.


Liberty vycházely z koncepce britských lodí, ale konstrukce byla upravena tak, aby mohly být vyráběny rychle, levně a ve velkém množství. Hlavním účelem jejich produkce bylo zacelení ztrát, které způsobily útoky německých ponorek v loďstvech Velké Británie a USA. Do roku 1945 bylo postaveno 2751 lodí. Liberty se tak staly největší sérií jednoho typu vyrobených v USA. Díky použití prefabrikovaných dílů při stavbě těchto lodí byla průměrná délka stavby jedné lodi pouhých 42 dnů.
Loďě byly dlouhé 134,57 m, široké 17,34 m, a s ponorem 8,46 m měly nosnost (DWT) 10 684 tn (10 855 metrických tun) nákladu.
Pohon tvořil jeden kondenzační tříválcový parní stroj s trojnásobnou expanzí páry, o výkonu 2500 hp (1864 kW). Páru dodávaly dva kotle na tekuté palivo. Loď dosahovala rychlosti 11-11,5 uzlu.


Bohužel je „Jeremiah O´Brien“ přístupný pouze do 16. hodiny, takže jsem za dva týdny svého pobytu v San Franciscu, kvůli pracovnímu vytížení, nestihl loď navštívit. Přikládám proto pouze několik fotografií, které si mi podařilo pořídit z mola, z lodi při plavbě okolo, nebo ze vzduchu během vyhlídkového letu.



Všechny fotografie v tomto příspěvku pocházejí z mého soukromého archivu a byly pořízeny v květnu 2008 během mé návštěvy San Francisco Maritime National Historic Park.
URL : https://www.valka.cz/San-Francisco-Namorni-muzeum-t76941#283412 Verze : 0
Dle mého názoru nejpůsobivějším exponátem muzea je trojstěžník BALCLUTHA. Je to jeden z nejstarších exponátů v muzeu. Jedná se o obchodní loď, která nikdy nesloužila k vojenským účelům, přesto si dovolím věnovat jí na tomto místě několik řádek, protože mě - suchozemského povaleče, okouzlila Smile


Balclutha byla postavena v r. 1886 ve Skotsku společností Charles Connel and Co.
Od ledna 1887 se Balclutha plavila s osádkou 26 námořníků mezi Evropou a San Franciscem s nákladem uhlí a nejrůznějších výrobků při cestě do San Francisca a s nákladem pšenice při cestách zpět.
Námořní muzeum zakoupilo loď pro své sbírky již v roce 1954 za 25000USD. S pomocí finančních darů se podařilo loď zrekonstruovat a vystavit pro veřejnost. V roce 1985 byla vyhlášena národní historickou památkou.


Vstupné do areálu muzea je ve výši obvyklých 5 USD. Platící návštěvník dostane "slušivou" nálepku na bundu a může se po exponátech pohybovat zcela volně. Fotografování je povoleno bez jakýchkoliv omezení.
Otevřeno je denně od 9,30 do 17,30 (v letních měsících). Vstupenka platí na následující exponáty:
plachetnice Balclutha a C.A.Thayer,
kolesový parník Eureka,
kolesový parní remorkér Eppleton Hall,
parní remorkér Hercules a do budovy muzea. Vstupenka neplatí na ponorku Pampanito i loď Jeremiah O´Brien, které kotví opodál. Na tyto lodě je třeba si zakoupit vstupenky zvlášť.



Všechny fotografie v tomto příspěvku pocházejí z mého soukromého archivu a byly pořízeny v květnu 2008 během mé návštěvy San Francisco Maritime National Historic Park.
San Francisco - Námořní muzeum - Letecký pohled

Letecký pohled
San Francisco - Námořní muzeum - další exponáty : Eppleton Hall

další exponáty : Eppleton Hall
San Francisco - Námořní muzeum - další exponáty: Eureka

další exponáty: Eureka
San Francisco - Námořní muzeum - další exponáty: Eureka

další exponáty: Eureka
San Francisco - Námořní muzeum - další exponáty: Hercules

pozn: v pozadí Alcatraz

další exponáty: Hercules

pozn: v pozadí Alcatraz

URL : https://www.valka.cz/San-Francisco-Namorni-muzeum-t76941#284115 Verze : 0
Ještě pár fotografií, které se mi podařilo (i přes houpající palubu:-) ) nafotit v interieru i exterieru ponorky.
San Francisco - Námořní muzeum - Detail z přídě. Přední torpédomety, uložená torpéda, nad nimi lůžka pro osádku. Povšimněte si levého torpedometu se zasunutým torpédem.

Detail z přídě. Přední torpédomety, uložená torpéda, nad nimi lůžka pro osádku. Povšimněte si levého torpedometu se zasunutým torpédem.
San Francisco - Námořní muzeum - obdobný pohled, ale na zadní torpédomety.

obdobný pohled, ale na zadní torpédomety.
San Francisco - Námořní muzeum - detail mechanismu torpédometů.... :-)

detail mechanismu torpédometů.... :-)
San Francisco - Námořní muzeum - detail z interieru. Pokud je moje domněnka správná zařízení na fotografii je pračka a mandl (?)

detail z interieru. Pokud je moje domněnka správná zařízení na fotografii je pračka a mandl (?)
San Francisco - Námořní muzeum - Informační plánek u pokladny.

Informační plánek u pokladny.
URL : https://www.valka.cz/San-Francisco-Namorni-muzeum-t76941#284299 Verze : 0
A další serie fotografií, tentokrát z paluby.
San Francisco - Námořní muzeum - Zajímavý pohled na prostor mezi vnějším pláštěm a vnitřním-tlakovým trupem.

Zajímavý pohled na prostor mezi vnějším pláštěm a vnitřním-tlakovým trupem.
San Francisco - Námořní muzeum - dělo na přídi

dělo na přídi
San Francisco - Námořní muzeum - dvojče na věži

dvojče na věži
URL : https://www.valka.cz/San-Francisco-Namorni-muzeum-t76941#284303 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více