Zeměpisná poloha hrobu

Diskuse

Řeším následující problém. Podle opisu z matriky zemřelých 30. střeleckého pluku z VÚA Praha padl můj příbuzný 25.10.1918 v sev. Itálii, provincie Treviso na severním svahu pohoří Trassone a byl tam i pohřben. Toto pohoří jsem však nikde na žádné mapě ani na netu nenašel. Podle data to bylo pravděpodobně v bitvě u (o) Vittorio Veneto. Můžete mi prosím někdo pomoct s přesnějším určením místa hrobu? Díky!
URL : https://www.valka.cz/Zemepisna-poloha-hrobu-t77124#283886 Verze : 0
Měl bych takové tušení... procházel jsem mapy bojů v okolí a googlil jak divý.


přikláněl bych se k tomu co píšete ve stejném dotazu na jiném webu -

Citace :

(je to opis v češtině z originálu vojenské matriky zemřelých ppl.30)špatně opsal název pohoří.



nšel jsem v oblasti nejpodobnější název který zní Ca' Tasson (4. řádek pod čarou) na stránkách o turismu na Monte Grappa



Cituji z historie monte grappa
www.montegrappa.org

Citace :

The following spring, the Italian 4th Army, lead initially by General M. Di Robilant and then until the war's end General G. Giardino, suffered a new enemy offensive beginning the night of 15th June 1918. On the same day, the Italian troops counter-attacked, and on the 24 June were able to crush, for the second time and with the help of an Italian counter-offensive at Montello, the Austrian objective of reaching the plain.


The final battle launched by the Italians on Monte Grappa on the 24 October lasted 4 days, during which time the mountain top was won and lost on many occasions. In the end, the Austrians retreated, giving the victory to the Italians.


In memory of the victory, each year on the first Sunday of August, a celebration is held to celebrate the placement of the Madonnina, and in memory of the fallen soldiers.



což by také sedělo s datem úmrtí


Z toho jsem pak následně vycházel....
Vzal jsme mapu okolí Mt.Grappa viz níže, našel jsem shodné body na google map a pak už jen hledal a hleda a výsledek?


Na těchto souřadnicích se nachází Ca' Tasson, takže pakliže jsem odhadoval správně, někde v okolí by měl tedy ležet pravděpodovně Váš příbuzný viz tento odkaz na googlemap


Článek o bojích v okolí Mt.Grappa
Zeměpisná poloha hrobu - mapa okolí Mt.Grappa

mapa okolí Mt.Grappa
Zeměpisná poloha hrobu - linie u Vittorio_Veneto

linie u Vittorio_Veneto
Zeměpisná poloha hrobu - Google map detail

ružově památník na Mt.Grappa
Zeleně Ca Tasson

Google map detail

ružově památník na Mt.Grappa
Zeleně Ca' Tasson

URL : https://www.valka.cz/Zemepisna-poloha-hrobu-t77124#283913 Verze : 0
Vážený pane kolego,
začátkem roku jsem pro známého řešil něco obdobného a tak si dovolím předložit několik odkazů, které jsem tehdy získal.


1/
Doporučuji odeslat dotaz (pokud možno v italštině) na komisariát při italském ministerstvu obrany, který má na starosti péči o válečné hroby:


Commissariato Generale Onoranze Caduti in Guerra
Palazzo Esercito
Via XX Settembre, 123/A
Roma
IT-00187
Itálie


Tel.: (+39) 06-47355165, 06-47355119
Fax: (+39) 06-47355123
e-mail: nezjištěn
www.difesa.it


2/
Obdobný dotaz doporučuji odeslat na spolek historických hřbitovů s názvem: Associazione Storica Cimeetrincee, který pořádá různé vzpomínkové a výzkumné akce. A je možné, že bude ochoten poradit, nebo pomoci při hledání:


Associazione Storica Cimeetrincee
Castello
Via Garibaldi 1514
Venezia
IT-30122
Itálie


Telefony nezjištěny, ale na uvedené adrese sídlí nejméně dva spolky.
e-mail: cimeetrincee@cimeetrincee.it
http://www.cimeetrincee.it/index.htm


3/
Dále doporučuji požádat o pomoc ochotnou paní Pilařovou z odboru pro mimorezortní spolupráci MO ČR. Jmenovaná mému známému velmi pomohla i když naše ministerstvo velmi málo informací o našich mrtvých v cizině. Z její odpovědi, charakteristické i pro tento případ, si dovoluji předložit část textu:


"... Bohužel, ještě zdaleka nemáme zmapována všechna místa pohřbení rakousko-uherských vojáků padlých za 1. světové války. Tato místa se nám daří nalézat i díky takovýmto dotazům..."


Kontaktní údaje na Odbor mimorezortní spolupráce MO:


pí. Jarmila Pilařová
tel. 973 210 373
e-mail: pilarovj@army.cz
URL : https://www.valka.cz/Zemepisna-poloha-hrobu-t77124#283917 Verze : 0
Díky za obsáhlou pomoc. To co píšete do sebe logicky zapadá a myslím, že z toho můžu vycházet. Má to jeden háček. Vaše poloha Ca Tasson je asi cca 40 km západně od oblasti kde byl 25.10.1918 nasazen střelecký pluk 30. jehož příslušníkem byl můj příbuzný voj. Jan Mareš, který v uvedený den padl. Mělo to být na linii Susegana - S. Polo di Piave a řekou Monticano - viz http://www.kpvh-pardubicko.cz/1sv.htm .Obrátil jsem se na autora citovaného článku abych zjistil odkud čerpal uvedené údaje. Dám vědět jak jsem dopadl.
URL : https://www.valka.cz/Zemepisna-poloha-hrobu-t77124#284650 Verze : 0
Teď mi teprve došlo... že se jedná o 30. střelecký z Vysokého Mýta. K tomu doma mám knihu Třicátníci-sborník prací k 10.výročí bojů pěšího pluku 30 - Aloise Jiráska - Vysoké Mýto 1929


Tam píší:
Září 1918 - pluk přesunut z Ukrajiny do Itálie, kde byl zprvu ve Fontaně-Fredě a v sousedních osadách (uprostřed mezi městy Sacile a Pordeone), potom v městečku Sarone na severozápad od Sacile, kde byl zálohou 43. střelecké divize gen. Stöhra.


pokud jsou informace psány chronologicky, tak někdy po 14. říjnu 1918 došlo k přesunu do Sarone (resp. někdy po datu kdy došlo k vzpouře 78.p.pl. v Rjece)


27.října ještě byli v Sarone protože se píše v knize že dostali rozkaz přesunout se blíže k frontě do Cordignana


Citace :

Národní cítění a uvědomění vyvrcholilo 27. října 1918 v otevřeném boji, jemuž se postavil v čelo pplk. Frant Beran, velitel II/30 praporu, v městečku Sarone, když pluk měl být z armádní zálohy zasazen do akce, jež měla čeliti mohutnému průlomu italského vojska na Piavě.


(došlo ke vzpouře proti něm. velení po čemž se otočili na cestu zpět do vlasti a 15. listopadu měl dorazit do Mýta první vlak se členy tohoto pluku)



Více toho k této časové oblasti v knize není... kniha se pak věnuje událostem na Slovensku 1919


Ano máte pravdu je to poněkud jinde....asi o 60-70km
googlemapy


Více asi už nepomohu


Max. doměnkou a spekulací, že pokud se jedná o sev. svah, tak by mohlo jít o ten kopec pod, nebo to delší, ale nižší pohoří nad mestečkem (ne to obří).
URL : https://www.valka.cz/Zemepisna-poloha-hrobu-t77124#284951 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více