Otázka: diplomati Zakopecky a Sokolin a skratka S.D.N

Diskuse

V roku 2007 moskovské vydavateľstvo Indrik publikovalo prvý diel knihy "Sovietsky zväz a československá otázka počas II. svetovej vojny". Autorom knihy je V.V.Marina.


V tejto knihe je citovaná správa diplomata J.Zakopeckeho, ktorý pôsobil v československej delegácii pri Lige národov vo Švajčiarsku. V tejto správe sa hovorí o jeho stretnutí s "bývalým sovietskym generálnym podsekretárom S.D.N Sokolinom".


Autor knihy túto informáciu prebral z nasledujúceho zdroja: "Dokumenty československé zahraniční politiky. Od rozpadu Česko-Slovenska do uznání československé prozatímní vlády. 1939 - 1940". (Praha, 2002, s.409)


Má niekto k dispozícii túto českú knihu a mohol by overiť správnosť citácie? Pokúšam sa totiž identifikovať skratku "S.D.N". (Možno sa jedná iba o preklep v ruskom preklade a v českom originály je táto skratka uvedená ako S.D.M - sovětská diplomatická mise). Stretol sa niekto s termínom S.D.N respektíve s menami J. Zakopeckeho a Sokolina, ktorí mali v 30-tych rokoch pôsobiť ako diplomati vo Švajčiarsku?
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284369 Verze : 0
Jde o Vladimira Sokolina, působil jako diplomat v Paříži a pak ve Švýcarsku. Pokud je známo švýcaři na něj vedli spis protože vyvíjel špionážní aktivity. něco je v knize : Der Fall Noel Field, autorů: Bernd-Rainer Barth, Werner Schweizer, Thomas Grimm na straně 415. Krycí jméno bylo zřejmě Shapiro. To ti ale asi moc nepomůže Sad
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284387 Verze : 0
Vďaka za rýchlu reakciu! V knihe "Der Fall Noel Field" nie je náhodou uvedené, akú funkciu zastával V.Sokolin vo Švajčiarsku? Pôsobil ako diplomat v rámci sovietskej misie pri Spoločnosti národov v Ženeve, alebo na sovietskom veľvyslanectve v Berne?
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284420 Verze : 0
Bohužel je to německy a tam se sice orientuji, domluvím se třeba v restauraci ale na čtení složitějšího textu to není, zkus to najít přes Google. Pokud jsem to pochopil správně, tak švýcaři ho sledovali protože působil jako špion proti německé ambasádě v Bernu, ale na začátku byl členem mise při společnosti národů, v roce 1939 byl odvolán do SSSR a následně se vrátil. Myslím že už tam není uvedeno jako co, ale jak říkám mě,čina není můj šálek čaje Sad
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284422 Verze : 0
Teraz to už začína do seba zapadať. Ak sa V.Sokolin v roku 1939 vrátil do Moskvy, tak je logické, že J.Zakopecky ho vo svojej správe z 10.3.1940 označil za "bývalého" generálneho podsekretára S.D.N. Ak naozaj Sokolin pôsobil najprv v Ženeve v Lige národov a potom v Berne na sovietskom veľvyslanectve, tak potom skratka S.D.N s najväčšou pravdepodobnosťou znamená "sovietsku diplomatickú misiu". Možno v českom originály je uvedené S.D.M a v ruskej knihe došlo iba k preklepu. Škoda že sa neozval niekto, kto má prístup k pôvodnej českej knihe z roku 2002. Ale aj tak vďaka za info! Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284528 Verze : 0
Tu knihu by měli mít v knihovně v Klementinu. Budu-li tam mít cestu, kouknu se do ní. Ale nechci slibovat termín, zatím jsem si ještě ani neprodloužil kartičku Smile .
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284536 Verze : 0
Keď budeš niekedy v dohľadnej dobe v Klementinu a spomenieš si na túto vec, tak to bude veľmi fajn.Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#284673 Verze : 0
Zkratka S.D.N. znamená "Societé des nations", neboli Společnost Národů.
URL : https://www.valka.cz/Otazka-diplomati-Zakopecky-a-Sokolin-a-skratka-S-D-N-t77247#357413 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více