Extremismus v Maďarsku - hrozba pro Slovensko?

Extrémizmus v Maďarsku - hrozba pre Slovensko?

Diskuse

Že by Slovensku něco hrozilo ze strany Maďarské republiky? Nebo ze strany maďarské menšiny na Slovensku? No to snad ne.


Pouze se někdo snaží zviditelnit. Takoví jsou v každém státě ....
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285095 Verze : 0
mě teda osobně přijde, že poslední dobou je to tam čím dál tím častější a kvůli čím dál tím absurdnějším záminkám...a vůbec obecně mi přijde, že různých projevů extremismu přibývá...zatím to naštěstí opravdu jsou "pouze" řvouni, se kterými si při nejhorším poradí pořádkové síly (a pak se bude půl roku prošetřovat adekvátnost zásahu Confused)
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285097 Verze : 0
janko, uznávam, takí sú v každom štáte


ale založením Maďarskej gardy ako uniformovanej odnože Jobbiku (Hnutia za lepšie Maďarsko) sa začínajú extrémisti organizovať do polovojenských jednotiek (už majú vyše 2000 členov a nábory sa uskutočnili aj v Rumunsku)...


Aká je pravdepodobnosť, že sa MG legálne ozbrojí cez SBSky a detektívne kancelárie (údajne majú takéto ambície)?? Aká je pravdepodobnosť, že prejdú cez schengenskú hranicu medzi HU a SK a rozpútajú tu nejakú ozbrojenú provokáciu (byť len streľba do vzduchu na námestí počas obeda) alebo cielené násilie??


Prečo maďarská vláda robí z učebníc vlastivedy medzinárodný škandál a pomaly už vyhlasuje mobilizáciu?? Prečo je maďarská vláda priveľmi iniciatívna akoby postupovala podľa vopred pripraveného scenára??


Podobné veci sa odohrávali aj v Sudetoch v roku 1938, keď Hitler vyzbrojil sudetských Nemcov na provokácie proti Československu...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285100 Verze : 0
Počuj SplinterX, ak ťa bavia sprisahanecké teorie o všeobecnom-celosvetovom-maďarskom-sprisahaní proti Slovensku tak fajn, ale toto je web o faktoch, tak to tu prosím ťa "nezasieraj" takýmto balastom. (to admin, nech mi je odpustené za ten výraz)
Ja by som tu mohol tiež otvoriť temu o sprisahaní alkoholikov-hlupákov-bolševikov proti zdravému rozumu ale nebudem tu obťažovať iných účastníkov.


Apropo, aby si niekto nemyslel: To čo sa deje v posledných dňoch je prehliadka všetkých možných hlupákov z oboch strán hranice, ktorý si potrebujú kompenzovať nedostatok sexuálnych kontaktov z opačným pohlavím a nízky spoločenský štatút, tým že sa navlečú do slušivých uniformiem, stretávajú sa z rovnako postihnutými a posielajú do médií provokatívne vyhlásenia.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285184 Verze : 0
to M´hilosh :


Tvoj prispevok bol na adresu SplinterX dost urazlivy.
Nemyslim si sice ze na nas zacnu madarske gardy strielat na ulici ale zase na druhu stranu ak sa ti zda normalne ze poslanci Narodnej rady Slovenskej republiky ktory zlozili poslanecky slub a su plateny z dani obcanov si dovoluju chodit na forum Karpatskej kotliny a na ine podobne akcie ktore su zamerane na propagaciu myslienky "velkeho Madarska" tak sa potom nemame o com v tejto teme spolocne bavit.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285188 Verze : 0
1.) Maďarská ekonomika je dosť hlboko v čiernych číslach...


2.) So Slovenskou ekonomikou to tiež nevyzerá najlepšie (aj keď sa vláda snaží dokázať že sme tigre, myslím že sme tak maximálne nejaké domáce domestikované mačky a nie ekonomické tigre).


3.) Aký je najlepší spôsob prehlušiť ekonomické problémyy - nájsť hocijakého nepriateľa - Hitler v 30-tych rokoch minulého storočia našiel židov, maďarská vláda si našla Trianon a tá naša Slovenská si našla Maďarov...... Je fakt veľmi zaujímavé, že Slota sa ozve vždy vtedy, keď vláda SR potrebuje niečo dôležité prerokovať bez toho, aby im do toho kecala verejnosť. Podobne to funguje aj v Maďarsku....


Tu nie je problém v extrémizme Maďarov a Slovákov, ale v snahe oboch vlád prežiť čo najdlhšie a nájsť vinníka za ekonomické problémy. A najlepší vinník je ten, kdo sa nemôže (nedokáže) brániť..... - v SR je to maďarský nacionalizmus, v Maďarsku je to nacionalizmus Slovenský (Rumunský, Srbský, Chorvátsky).
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285195 Verze : 0
Uznávam že som vo svojom príspevku použil silný výraz ale na druhej strane prosím prečítajte si môj príspevok, nebol smerovaný proti SplinterX ako osobe, ale som len reagoval na jeho otázky čo si o tom myslím.
Opäť zdôrazňujem čo som povedal že takéto témy niesu o faktoch ale o pocitoch a "mindrákoch" jednotlivých národov. Ak chce niekto strácať čas zdôrazňovaním maďarskej hrozby OK, ale to už sa bavíme o politike a nie o faktoch.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285205 Verze : 0
no nevím, ale přijde mi, že v této sekci se o politice (a mnoha dalších věcech) mluví celkem často...faktografická témata jsou jinde Wink
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285214 Verze : 0
Vážený kolego Ambere,
světle zeleně podbarvený text naznačuje, že se jedná o plkací část fóra, takže ...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285215 Verze : 0
Obecne si myslim, ze toto cele je trochu nafouknute, taka jak se to snazil (trochu neucesane) rics Mhilosh. Existuji extremisticke vyjimky, ktere se deji (je s podivem, ze se tu nikdo nerozciloval nad ukrajinskym pruvodem oslavujicim ukrajinskou ucast v jednotkach SS a Wehrmachtu na vychodni fronte, na toto tema vyjde po nedeli clanek na valka.cz), v Cechach jako na Slovensku, Madarsku a kdekoliv jinde - paleni vlajky skupinou par pomatencu neznamena, ze se Madarska republika rad snazi obsadit Slovensko. Nelze ocekavat, ze Madari a Slovaci budou vedle sebe zit s laskou az za hrob, takovy vztah mezi temito narody nikdy nebyl, ale na druhou stranu v moderni dobe to takto dramatizovat je take pouze ucelove medialni. Prave takove prispevky pak pomahaji radikalizovat a hrotit celou situaci, az se jedna strana dostane nekam, kde vubec nechtela byt, ale odkud uz nemuze couvnout. Madarsko, Slovensko, Ceska Republika, potazmo byvale Ceskoslovensko, to neni Jugoslavie. A na vsetky tie "preco" se da odpovedat iba takto : "preco to stale komentujete" ? Mozna o tom to je, kdybste se porad v novinach nezasobovovali temito "rasistickymi skandaly", kdybyste porad nepoukazovali na to, co kde "zli madari" provedli a neprovedli, mozna ze by tyto skupiny, primo zavisle na jejich medialnim obrazu a zviditelneni se, proste upadly do pozadi. Jestli chce mit Madarsko ozbrojene milice, bude to zejmena problem Madarska ... jestli maji prejit hranice, je na Slovensku, slovenske armade a slovenske policii, aby tento problem resila, a myslim si, ze obe strany danou skupinu jiz davno monitoruji a spolupracuji na tom, stejne jako se monitoruji neonacisticke ci anarchisticke skupiny u nas a tak dale. Takze zachovejte chladnou hlavu a reste jen ty problemy, ktere jsou skutecne, nevymyslejte si problemy tam, kde ani nejsou. Tot muj nazor Smile
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285216 Verze : 0
chápem Vás


vážne som nechcel, aby sa táto debata zvrhla do nejakej nacionalistickej provokácie


ale nie je Vám čudné, že maďarská vláda nič nerobí aby zakázala maďarskú gardu a podobné organizácie?? Že prostredníctvom tzv. Fóra karpatskej kotliny a vyjadrení mnohých politikov spochybňuje suverenitu Slovenska, Rumunska a Srbska?? Že v Maďarsku sú útoky na národnostné menšiny prakticky beztrestné?? Že bitka v DS počas futbalového zápasu bola len obyčajná provokácia a podozrivo rýchlo po zápase bola v Budapešti pred našou ambasádou demonštrácia?? že maďarskí politici hľadajú na Slovensku zámienku a prezentujú to ako krivdu?? Kto s tým všetkým začal?? Mali by sa začať Slováci a Maďari báť medzi sebou žiť??


Nič proti maďarskému národu, ale problém je v prvom rade v maďarských a niektorých slovenských politikoch...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285222 Verze : 0
ja si prave myslim, ze problem je presne v tomto pristupu - madari madari madari, oni tohle oni tamto ... nerikam, ze se to tak na prvni pohled nejevi, ale uz davno jsem si zvykl na to, ze vetsinou se dela to, o cem se nemluvi, a nedela to, o cem se mluvi Very Happy, takze to, ze ti prijde, ze s tim ci onim madarska vlada nic nedela ... podivej se na sudetaky a Ceskou republiku, obdobny problem ... neustale vmesovani od vnitrnich zalezitosti nasi zeme, na zaklade rozhodnuti mezinarodniho, presto jsme neustale peskovani za neco, co se stalo pred sedesati lety. Mnohe zejmena bavorske organizace se primo vyjadruji o zakladech Ceske republiky. Psal jsem na to konto jednou ministrovi zahranicnich veci (bohuzel jim byl v te dobe slaboch, nikoliv format Schwarzenberka), proc se nechavame takto urazet a stouchat do sebe, odpovedi mi bylo vice mene sdeleni, ze na narodni urovni a na mezinarodni politicke scene jsou toto proste minoritni problemy, ktere jsou vladami vnimane, ale je zbytecne kolem toho virit vody, protoze tim se problem dela vetsi, nez ve skutecnosti je.


Vase souziti s Madary je presne takove, jake je chcete mit, jestli s nimi na Slovensku vychazis dobre a mas mezi nimi pratele, pak se k tobe tezko obrati zady, nebudou mit duvod. Vzdy to zacina od jednotlivcu. A vzdy budou vypatlane hlavy, neonaciste a ruzni obdivovaci, kteri povetsinou maji velmi nizke vzdelani a tak jim doba, ke ktere se tak hrde hlasi, vubec nic nerika, vubec netusi, jaka je historie vztahu mezi tim a onim narodem, jake jsou historicke hranice. Konzumuji dvacetistrankove prirucky, ktere jim ve zkratce reknou, "jak to vlastne bylo". Muze se jim bud zavrit huba tim, ze si jich proste nebude nikdo vsimat, nebo se jim bude delat reklama v mediich a neustale na ne upozornovat, az si najdou dalsi a dalsi priznivce, to si myslim, ze je vetsi nebezpeci. Staci se podivat na teroristy, a to, co svetovy "svobodny" tisk udelal pro to, aby jim v maximalni mire napomohl v jejich cinnosti (viz nedavny clanek ve francouzskem tisku s velitelem talibancu, ktery pozabijel desitku francouzskych vojaku a pozoval pro francouzskeho fotografa v jejich uniformach, jeste od krve). To presne temto lidem nahrava, cim vice se o nich mluvi, cim vice se viri prach, tim lepe pro ne.


Podivej se po tomto foru, najdes tu lidi, kteri bez problemu mluvi madarsky, a planuji snad nejake utoky na tebe ci celistvost slovenska ? mame tu mnoho lidi, kteri mluvi polsky, a presto nemyslim, ze by planovali odrtzeni tesinska ... jsou tu potomci vsemoznych narodu a narodnosti, a presto spolu dokazeme vychazet, protoze jsme normalni lide. Pokud budes Madary vnimat jen jako "oni si zacali a oni nas chteji znicit", nikdy v nich nic jineho neuvidis. Pokud je budes brat jako narod s jejich specifiky a urcitymi vlastnostmi, nazory a historii, stejne jako ma tato specifika narod slovensky, pak to bude o necem jinem.


Nedavno jsem zahledl diskusi na slovenskem SME.SK o tom, ze snad udajne Cesi meli ukrast Slovakum jakysi zlaty poklad, vcelku usmevne tema, ktere ale melo pod sebou pomerne krvavou debatu plnou nenavisti. Presto kazdy den vidam sve kolegy a v mnohem kamarady ze Slovenska, jak chodi sem a dokazeme tu pracovat spolu na spolecne veci, aniz bychom se pousteli do techto zbytecnych diskusi kdo kdy komu co. Kazda strana to vzdy bude videt ze sveho pohledu a zaujate, ale je otazkou, jestli to ma vubec cenu resit ? Nebo nad tim mavnout rukou, a delat to, co nas spojuje, spise nez to, co nas rozdeluje ? To je podle me to dulezite.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285228 Verze : 0
Myslím že pro většinu lidí (na obou stranách) takový problém neexistuje, existuje pro určitou skupinu která z něj má kšeft, party vypatlanců (užiteční idioti z pohledu těch předchozích) realizujících se ve rvačkách a pak samozřejmě pro noviny, které potřebují svůj denní přísun katastrof. Shodou okolností mám přátele jak na Slovensku tak v Maďarsku, párkrát jsem se na tohle ptal a odpověď se až podivuhodně shodovala. Prostě tohle je nesmysl a nafouklá bublina. V Maďarsku podobně jako v tom co je vloženo na počátku tématu, píší o některých věcech které se dějí na Slovensku, běžné lidi to ale asi moc "nebere" hezky to vystihl můj kamarád "já se jmenuju Liptai, to je člověk z Liptova a moje babička byla slovenka, nejméně polovina maďarů má podobné předky, takže o jaké nenávisti a národu se bavíme"
Mluví se o maďarských gardách a o tom že jejich vůdci se kasají že jich mohou nabrat až desettisíc, otázkou je "co jim brání?", proč jich je sotva dva tisíce z celého Maďarska, včetně žen a nejspíš i patnáctiletých výrostků. Ta spartakiáda na náměstí v Budapešti byla sice hezká, ale kdo místo zná, ví že byla na šířku náměstí a v podstatě mimoí vozovku, vypadalo to impozantně, ale celkový záběr už vypadal slaběji (asi jako když demonstranti jsou pod koněm a na většině václaváku se neví že je demonstrace).
Nechtěl bych tyhle "gardy" podceňovat, ale nemyslím si že to co dnes představují je reálné riziko.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285243 Verze : 0
...ale nie je Vám čudné, že maďarská vláda nič nerobí aby zakázala maďarskú gardu a podobné organizácie?? Že prostredníctvom tzv. Fóra karpatskej kotliny a vyjadrení mnohých politikov spochybňuje suverenitu Slovenska, Rumunska a Srbska?? Že v Maďarsku sú útoky na národnostné menšiny prakticky beztrestné?? Že bitka v DS počas futbalového zápasu bola len obyčajná provokácia a podozrivo rýchlo po zápase bola v Budapešti pred našou ambasádou demonštrácia?? že maďarskí politici hľadajú na Slovensku zámienku a prezentujú to ako krivdu?? Kto s tým všetkým začal?? Mali by sa začať Slováci a Maďari báť medzi sebou žiť??


No asi takto, čo je komu čudné alebo nie, je sice dobrá otázka ale niesom toho názoru či takéto "čo-by bolo keby-bolo" alebo či je reakcia vlády dostatočná, je otázka pre toto forum, aj ked je nefaktografické. Ono ide o to že keď som sa sem pred pár mesiacmi zaregistroval tak som sa dočítal, že by sa nemali zakladať práve takéto témy "čo keď".
Aj keď som uprimne zhnusený zo zbankrotovanej (politicky-morálne-finančne...) maďarskej politickej elity a z toho že maďarsko žije v (trianónskom) sebaklame - tiež niesom slepý ku krčmovému chrapúňstvu niektorých našich politikov.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285244 Verze : 0
Na oboch stranách hranice okrem extrémistov prilieva benzín do ohňa aj vláda a parlament - v SR je to najmä poslanec Ján Slota a vicepremiér Dušan Čaplovič (v poslednom čase) a samozrejme predstavitelia SMK (z tej opačnej strany barikády). V Maďarsku je to podobné (poslanci (vrátane poslancov EP), ale aj členovia vlády), aj keď tam nemajú takú 5. kolónu akú predstavuje časť predstaviteľov SMK v SR.


Niekoľko vyhlásení z 6.11.2008:


Citace :

Vicepremiér Dušan Čaplovič podporil myšlienku koaličného partnera Jána Slotu, že za nepokojmi v Dunajskej Strede mohla stáť maďarská tajná služba.


"Dejiny konca 20. storočia a aj začiatku nového nepriamo ovplyvňujú tajné služby...Chýr o smrti chlapca, ktorý dostal epileptický záchvat, zasiahol fanúšikov na štadióne ako blesk. Pritom to bola vymyslená správa, pomohla spustiť lavínu tam, kde to extrémisti potrebovali, v susednom Maďarsku. O tom, že všetko bolo dobre režírované, svedčia aj vystúpenie a kroky krajne nacionalistických maďarských skupín," povedal Čaplovič pre denník Plus jeden deň.


Z vyhrotenia vzťahov medzi Slovákmi a Maďarmi obvinil predsedu SMK Pála Csákyho. "Je to nesporne aj výsledok aktivít nového, extrémne ladeného vedenia SMK," povedal.



spravy.pravda.sk


Citace :

Sériou fotografií, na ktorých hajlujú fanúšikovia počas futbalového zápasu DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava, obhajoval minister vnútra Robert Kaliňák zásah polície aj v pléne Národnej rady SR.
"Na Slovensku je propagácia fašizmu zakázaná, na Slovensku je propagácia fašizmu trestný čin," zdôraznil minister s tým, že "toto je samotný dôvod".
Šéf rezortu vnútra pokračoval, že vždy, keď na Slovensku niekto propagoval fašizmus, polícia zakročila rázne. Problém podľa ministra spočíva v tom, že na Slovensku v tejto oblasti na rozdiel od Maďarska neplatí liberálny zákon. "Tam (v Maďarsku - pozn. red.) to trestný čin nie je," poznamenal. Minister chápe, že nie celkom môže druhá strana porozumieť situácii, "pretože keď doma si môžeme niečo dovoliť, nevieme o tom, že v zahraničí to dovolené nie je".



A ešte perlička z Kaliňákovho vystúpenia:


Citace :

Podľa neho Csáky sa snažil rozoštvať dva národy klamstvom, že v obci Hronovce premaľovali maďarský názov na tabuli po víkendovom futbalovom zápase. Kaliňák tvrdí, že tabuľa bola zatretá pred niekoľkými rokmi. "Chápem, že ste schopný zaprieť aj to, že sa voláte Pál Csáky," dodal Kaliňák.



spravy.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285346 Verze : 0

Citace :

Hlavným problémom, ktorý ohrozuje Slovensko, je rozmach maďarského nacionalizmu. Ten sa na Slovensku šíri dvoma kanálmi. Politickým – cez SMK a (napríklad) Fórum poslancov Karpatskej kotliny, ktoré je definované ako súčasť maďarského parlamentu. A pouličným – cez Maďarskú gardu a príbuzné extrémistické spolky, ktoré sa pokúšajú expandovať na južné Slovensko. Pretože ho považujú za "svoje“... Schopnosť Gyrcsánya krotiť maďarských radikálov je takmer nulová. Nemá na svojej strane ani parlamentnú väčšinu, ani verejnú mienku.


Fico je na tom podstatne lepšie. Keď treba, vie zakročiť a pribrzdiť Slotove protimenšinové výpady. A garantovať maďarskej komunite jej práva. Lenže – stále nevie Slotu krotiť v tom, čo Maďarov dráždi najviac. V urážkach, hanobení národa, osočovaní.


Nie, kľúč k riešeniu slovensko-maďarských vzťahov už nedržia ani Fico, ani Gyurcsány. V tejto chvíli ich drží hlavne vedenie SMK. Duray s Csákym. A im udržiavanie ohňa zjavne vyhovuje.


Mimochodom, bol to Csáky, kto od septembra v zahraničných novinách opakovane klamal, že slovenskí Maďari sa musia báť o holé životy. Čo nebolo volanie o pomoc, ale bojový pokrik. Politická predohra toho, čo sa dnes politikom vymyká z rúk...



spravy.pravda.sk


Maďarský premiér Gyurcsány :

Citace :

Maďarsko bude naďalej žiadať od Slovenska vysvetlenie udalostí na štadióne v Dunajskej Strede. Premiéri Robert Fico a Ferenc Gyurcsány sa vo Varšave nezhodli v názore na zásah polície proti fanúšikom.
Ak štát používa násilie, musí preukázať, že bolo nevyhnutné a úmerné činom, aby nevznikali domnienky, že zásah nebol zameraný len proti pseudofanúšikom. "Politické spory by sme nemali riešiť policajným obuškom," povedal Gyurcsány. "My sme mali z toho zlý pocit a poprosil som pána predsedu vlády, aby preskúmal, či tieto aktivity (polície) boli opodstatnené,"



Citace :

Premiér Robert Fico nemieni preverovať zásah polície proti fanúšikom v Dunajskej Strede. Po prílete zo summitu Visegrádskej štvorky vo Varšave, kde hovoril osobitne s maďarským premiérom Ferencom Gyurcsányom, Fico vyhlásil, že polícia má právo zasahovať proti hajlujúcim a provokujúcim fanúšikom. Ak má niekto pochybnosti o oprávnenosti zásahu, nech to prešetrí polícia.


Fico sa nemieni vo štvrtok na rokovaní vlády pýtať na zásah ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Novinárom odporučil, aby sa rovnako ako bitím fanúšikov zaoberali hanlivými protislovenskými nápismi na transparentoch demonštrantov v Maďarsku.



Citace :

"Povedal som pánovi premiérovi, že radikáli a extrémisti nemôžu určovať dynamiku a kvalitu vzájomných vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom," uviedol Fico. O rozhovore s Gyurcsányom povedal, že bol dynamický, ale osožný. "Polícia zakročovala preto, lebo tam hajlovali, ukazovali holé zadky a robili tam iné neprístojnosti," vysvetlil zásah v Dunajskej Strede, kde bolo vyše 50 zranených, 7 skončilo v nemocnici. "Ak má maďarský premiér pocit, že polícia použila viac sily, ako povoľuje zákon, sú na to mechanizmy, ako to prešetriť. Mala by to prešetriť generálna prokuratúra a inšpekcia ministerstva vnútra," odporučil Fico. Zároveň však žiada vyšetrenie demonštrácií v Maďarsku s hanlivými nápismi proti Slovensku, jej polícii a pálením slovenskej vlajky.




spravy.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285348 Verze : 0
Druhé Kosovo? Nie


Citace :

Mimochodom, maďarskí radikáli, ktorí volajú po pomste, sú zhodou okolností tí istí, ktorí prišli v sobotu do Dunajskej Stredy provokovať. Maďarská tlač priznáva, že tvrdé jadro maďarských fanúšikov tvorili pravicoví extrémisti. "Bojovníci", ako sa sami nazývajú. Viacerí z nich mali národné šatky s nápisom Kitartás! (Vydržať!). Čo bol – a je – maďarský fašistický pozdrav. Medzi hlavnými organizátormi maďarského výjazdu na Slovensko boli šéfovia Hnutia mládeže 64 žúp, organizácie, ktorá žiada zrušiť Trianonskú dohodu a obnoviť Veľké Maďarsko. Maďarským extrémistom nešlo o futbal. Po zápase chceli pokračovať "kultúrnym programom": posedením pri soche vtáka turula (čerstvo odhalenej) a koncertmi polofašistických skupín. Program však organizačne zlyhal, keďže maďarskí extrémisti nemajú na južnom Slovensku dostatočne rozvinuté zázemie.




Myslím že aj toto o niečom svedčí:

Citace :

Víťazstvo Baracka Obamu v prezidentských voľbách v USA je podľa podpredsedu SMK Józsefa Berényiho výsledkom dobrej menšinovej politiky USA. "Dúfam, že sa to raz stane aj na Slovensku, že Róm alebo občan maďarskej menšiny bude môcť prezidentom SR," povedal Berényi.



Citace :

Zároveň zdôraznil, že Obama je zástupcom významnej menšiny v USA, ktorá ešte v roku 1964 nemala hlasovacie právo.



Na rozdiel od občanov čiernej pleti v USA mali Maďari (s výnimkou krátkeho povojnového obdobia - opravte ma ak sa mýlim) hlasovacie právo vždy, tak nerozumiem o čom tento človek hovorí...


spravy.pravda.sk
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285356 Verze : 0
no eště že ten Berényi neřekl rovnou "občan maďarského státu" Razz


každopádně já v tom vidím v praxi naplněné úsloví "Podej čertovi prst a ukousne ti celou ruku."


pokud ale zůstane nadále pouze u populistických výkřiků politiků, tak to snad stále ještě lze brát s rezervou...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285380 Verze : 0
Ďalšie demonštrácie sú plánované počas víkendu v Budapešti...


V okolí Nitri sa aktivizovali slovenskí radikáli a začali sa prejavovať protimaďarskými nápismi (predpokladám že to niektorí politici označia ako provokácie maďarských radikálov, ale nakoľko v Nitra je jednou z bášt slovenských radikálov, tak tomu moc neverím)... Pokiaľ to budú len nápisy a nie druhá Hedviga Malinová, tak je to ešte OK...


Maďarské Gardy ohlásili na pondelok (utorok?) budúceho týždňa (10.-11.11.2008) blokáciu hraničných priechodov so SR... Nakoľko na hraniciach už nie je pohraničná polícia a ani colníci, tak si viem predstavť ten chaos, ktorý tam bude vládnuť, ak nezasiahne polícia...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285383 Verze : 0

Citace :

Budeme trpieť ďalšiu nespravodlivosť?! Znesieme ďalšie facky?! Pýtam sa: Môže to takto ostať?! Nie, nie nikdy!
Róbert Kiss, Maďarská garda



Citace :

Slovenská vláda vyhlásila vojnu Maďarom v Karpatskej kotline. (...) Maďari sú momentálne vo vojnovom stave so Slovenskom,
Schuster Lóránt, Nemzeti front



Citace :

Odteraz, kto ublíži Maďarom, toho nakopeme do zadku,
neznámy rečník



Popis 2. protislovenskej demonštrácie 5.11.2008, Budapešť (vrátane videí?) tvnoviny.sk


P.S.: tomuto som neporozumel:

Citace :

Lóránt Schuster, vedúci národného frontu, srdečne pozdravil každého. Vyhlásil, že nie Maďari, Slováci, sú navzájom nepriateľmi, ale nepriateľmi sú tí, ktorí pošpinili Karpatskú kotlinu.

Kdo vlastne pošpinil Karpatskú kotlinu? Že by Tatári?
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285384 Verze : 0
Jen drobná poznámka, pokud jde o černochy (a jakékoli jiné rasy) jejich právo volit bylo zajištěno 14. dodatkem ústavy spojených států z roku 1868. vyloučeni byli pouze "indiáni neplatící daně". Takže černoši mohli volit dávno před tím než vznkla ČSR, případně SR. Obecně to ukazuje na obvyklou neznalost řečníků a publika extrémistů jakéhokoli ražení, stačí omílat nesmysly a "nabízet jasná řešení". Když ještě ukážete na snadno identifikovatelného nepřítele je to komplet.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285396 Verze : 0
splinterX: Brzdí prosím !!! Tvůj poslední příspěvek jsem jako moderátor smazal aby nevyvolal další slovní válku... Domnívám se, že argumenty typu:

Citace :

...aj my Slováci by sme mali začať správať k maďarom tak ako sa oni správali k nám tisíc rokov...

jenom nahráváš na smeč protistraně a bohužel se tak řadiš na úroveň těch různých křiklounů...

P.S. původně jsem do tohoto témata nechtěl vstupovat, jako příslušník národnostní menšiny vím svoje a tohle téma mi je dost nesympatické, ale v rámci klidu na forum jsem se musel ozvat...Confused
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285412 Verze : 0
Zbycho, prepáč, nechal som sa uniesť


keď spomínaš , že si príslušník národnostnej menšiny, tak si zrejme Poliak žijúci dakde na Ostravsku


Poliaci a Česi si históriu prepokladám že vyriešili, nikdy ste medzi sebou nemali rozbroje okrem rokov 1918-20 a potom v roku 1938...


... ostatné odstránil slimo
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285414 Verze : 0
splinterX - prosím ťa brzdi toto nie je server kde sa hodia tieto slova.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285415 Verze : 0
splinterX:
1) do debat o Těšínsků v roce 1938 se vtáhnout nenechám...


2) opravdu brzdí ve svých argumentech - tvůj následný příspěvek byl to samé, jen v bleděmodrém, jako ten co jsem ti smazal. Naštěstí zasáhl slimo!


3) Pokud tak budeš pokračovat tak si koleduješ o trest horší než jen smazání tvých příspěvků!
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285418 Verze : 0
splinterX: reagujem na tvoj zmazaný príspevok a vetu - z bukových príspevkov je jasné, kto s tým všetkým začal a ešte sa chudáčikovia cítia ukrivdení...


Takto by som to netvrdil.... Podobné výseky z článkov v slovenských novinách sa dajú nájsť každý týždeň.... Je jedno či ide o zásah polície na ihrisku, akože nevhodné učebnice, účasť poslancov NRSR za SMK v nejakom parlamente karpatskej kotliny, reakcia na reakciu na Slotove výroky v Maďarsku (prirovnávať ministerku vlády susednej krajiny Hitlerovi nepovažujem za vhodné riešenie sporov), alebo rekacie na výroky poslancov SMK v EP, vysťahovanie slovenských krajanských organizácií v Mlynkoch zo Slovenského domu, kauza Hedvigy Malinovej.... Takto by som mohol ísť dozadu týždeň po týždni, mesiac po mesiaci a rok po roku (vrátane kauzy Gabčíkovo) a skončili by sme u Veľkej Moravy.


Vždy sa totiž na každú akciu jednej strany objaví niečo, čo túto akciu vyprovokovalo a myslím si že v súčasnej dobe nie je bez viny ani jedna strana. Bolo by zaujímavé porovnať to čo píšu naše (slovenské noviny) s tým čo píšu Maďarské noviny... Až porovnávaním rôznych zdrojov a uhlov pohľadu je totiož možné zistiť pravdu...


Mne nešlo dokazovať kdo s čím začal, ale práve reakcie politikov a novinárov na situáciu. Tí čo by mali hľadať riešenie (politici) a tí čo by nemali hľadať dôvody na zvyšovanie napätia (novinári svjomi komntármi a úpravami skutočnosti) sú totiž tí, čo najviac môžu za rozdúchanie vášni na oboch stranách...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285422 Verze : 0
Naviac neviem prečo politikom (nielen im) vadí len Maďarský extrémizmus....


Čo takto toto:






(www.webnoviny.sk )


Tento nápis sa objavil uprostred dediny Ždiar myslím 15.10.2008. Vláda, parlament a dokonca ani SNS nereagovala, pritom ide tiež o provokáciu... Ale veľké haló sa robí okolo zastriekania slovenských názvov obcí v Maďarsku....


Plače sa nad politikou Maďarskej vlády a nad asimilovaním SLovenskej menšiny v Maďarsku. Ale málokdo si uvedomuje že to čo prebiehalo v Maďarsku preniehalo aj v Poľsku - Severná Orava, Severná Javorina - od roku 1921 asimilácia Slovákov ako vyšitá.... A naopak, z pohľadu poľska došlo k asimilácii ich menšiny na Južnej Orave a na Južnej Javorine....
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285432 Verze : 0
to Splinter X, obávám se že si česko-polské vztahy maluješ dost na růžovo Smile to, že vzájemné rozmíšky nejsou nijak žhavé je spíš proto že obě strany mají v tomto dost starostí jinde. Jinak vzájemné vztahy byly stejné jako u jakýchkoli dvou sousedících národů, tedy místy spojenci místy nepřátelé. A pokud nevraživost slovensko-maďarská sahá někam k Velké Moravě, myslím že české nájezdy (a třeba odvezení ostatků svatého Vojtěcha) jistě mohou být také hezkým začátkem. My jsme ale s Polskem nikdy moc nehraničili (myslím české království) takže samozřejmě těch sporů bylo méně, ale zase jsme byli na rozhraní německého vlivu (někdy jsme tím rozhraním byli i my) a naše problémy byly s Bavory nebo Sasy Smile . Tohle je prostě normální a běžné. Chybou ale je, když se podobné dávno mrtvé věci (několik generací zpět) vytahují a chceme je řešit, pokud se navíc medializují naprosto nesmyslně (na obou stranách) je na problémy zaděláno. Osobně doufám že vaše dvě země se srovnají rozumně a podobné excesy jako jsou různí "národovci" vyřeší. Nemyslím si že vina je na jedné straně, ta (stejně jako při rozvodu) je vždy na obou stranách, každá z nich má svůj díl viny za eskalaci problému. Možná jsme jako národy (myslím nás Čechy, Slováky i Maďary) poněkud přecitlivělí, ale asi nejsme sami, po Evropě je podobných problémů řada, jen se neřeší tak vehementně Smile. Po pravdě incident na fotbale mi přijde jako umělý (třeba se pletu) ale pokud někdo dělá binec, musí počítat s tím že se s ním policie nebude mazat, pokud ho dělá v cizí zemi je logické že dostane víc než domácí (je to hezká prevence a poučení že o takové nestojíme) Pokud z toho někdo dělá aféru je to asi trochu zvláštní.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285437 Verze : 0
Vážení kamarádi,
jsem přesvědčen, že historie může jak spojovat, tak dělit. V každém společenství se najde někdo, kdo rozjítří rány touto historií zadané. Národnostní extrémizmus je však už okrajovou záležitostí, vypočtenou na destabilizaci normálních vztahů. Když jsem byl nedávno na filmu "Katyň", tak bych si po něm nevzal od Němců a Rusů ani sklénku vody na Sahaře. Ale z časem jsem si položil otázku-proč? Přece žijeme v úplně jiné době. Vztahy mezi naší Republikou a sousedy jsou více než normální. Národnostní xenofobie ovšem na maďarsko-slovenském, polsko-českém a slovensko-polském pohraničí u některých jedinců přetrvává. Není to ovšem všeobecná línie vztahů mezi našimi národy. Pokud se tyto extrémy zohledňují, tak je to dáno enormním zájmem masmédií, která těží z xenofobie postkomunistických společenstev. Mám obavu, že je to výsledkem SLOVANSKÉHO pojetí historie. Kolik válek svedla Francie s Pruskem a Německem! Nejsem si jistý, jestli oni mají stejné problémy.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285452 Verze : 0
stary: Bravo ! K tvému příspěvku není co dodat, jenom se pod něj podepsat !
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285455 Verze : 0
to Stary, zkus ve Francii promluvit německy, budeš se možná divit, ale většina lidí se s tebou nebude bavit. Při stejném pokusu v angličtině to bude o něco lepší, ale ani tam ti zápaďané nejsou z "etrangers" nadšení. Bohužel představa jak jsme se s nacionálním extremismem vypořádali je spíše jen představou. Stačí se podívat do Belgie, kde mezi sebou mají problémy Vlámové a Valoni, do Španělska na Katalánce a Basky proti Španělům, klidně i do Německa, kde se třeba Sasové dívají na Bavory jako na křupany a Němci jako celek pohrdají Rakušany (při práci s německými kolegy jsem to zažil často) o pohledu němců na národy na východ od jejich hranice ani nemluvě. Nacionalismus bohužel v lidech je a zřejmě dlouho ještě bude, právě proto se tak snadno daří různým vůdcům ho vyvolat a právě proto mají novináři co nafukovat. Já bych se pod tvůj příspěvek určitě nepodepsal, představa západní Evropy jako místa bez nacionalismu, mi totiž po mých mnohaletých zkušenostech přijde jako zavádějící. Co nacionalismus dokáže jsme se mohli přesvědčit třeba v kosovu, ale zkus si spočíst oběti třeba baskické ETA (v té západní Evropě) a i ta je na nacionalistických základech. Podobně třeba IRA a asi bys našel i pár dalších méně krvavých příkladů. Žít v pocitu že nacionalizmus je marginální problém je více než nebezpečné, umožňuje to totiž aby narůstal. Je správné vymáhat od každého bez ohledu na národnost stejné povinnosti a dávat mu stejná práva. Zdá se to jednoduché ale v praxi se toho velmi těžko dosahuje.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285479 Verze : 0
Drobná oprava: nejde o slovanské pojetí historie, ale o romantické pojetí národa a státu. Adjektivum romantické je odvozeno od romantismu, ne o romantiky Smile . Toto pojetí vzniklo v Německu (Herder) a silně rezonovalo v celé střední Evropě. Liší se od pojetí v západní Evropě (Francie, VB).


Jde o to, kdo je pojímán za člena národa (člověk hovořící stejnou řečí, nebo člověk žijící na území daného geografického celku -- zjednodušeně řečeno).


Jinak souhlasím zcela se Zbychem, rozdmýchávání národnostních rozepří tu nemá naprosto co dělat!
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285494 Verze : 0
Tak pojem SLOVANSKÉ pojetí dějin slyším poprvé. V tomto případě si ale nevystačíme ani s historickým romantismem, protože danost souvisí hlavně s historickými traumaty. Zrovna my Češi bychom měli ono maďarské trauma chápat, neboť máme podobné. A to přesto, že jsme je nakonec vyřešili - dosti brutálně - ve svůj prospěch.
Existují totiž spojité nádoby mezi hranicemi Zemí koruny svatováclavské a hranicemi Zemí koruny svatoštěpánské. Tyto hranice se z valné části konstituovaly v první polovině 11. století a přetrvaly do roku 1938, respektive 1918.
My Češi jsme se s dočasným (šest let) odtržením pohraničí, obývaného nečeským etnikem nikdy nesmířili a nikdy jsme neuznali jakákoli práva onoho nečeského etnika (snažím se to psát co nejobecněji).
Takže se nedivme Maďarům, že také oni se s "dočasným" (z jejich hlediska) odtržením pohraničí, obývaného nemaďarským etnikem, nesmířili (a to mnozí).
Navíc z maďarského pohledu existovala mezinárodně uznaná maďarsko-slovenská hranice z let 1939 až 1945 a mezinárodně uznaná maďarsko-československá hranice z let 1945 až 1992. A nyní jde o hranici jakou?
Prostě si Maďaři dovolují vidět realitu trochu jinak, než by se Slovákům líbilo. No a co? To se má kvůli tomu někdo zout??? Prostě je to jejich právo, stejně jako mají Slováci právo vidět základ své státnosti ve "Velkoslovenské ríši", jen nepřízní onoho Byzantince mnoho století špatně nazývanou jako "Velkomoravská říše". No a co? To se má kvůli tomu někdo zout???
Nevidím důvod to na valka.cz řešit, dokud není důvod, daný názvem serveru. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285527 Verze : 0
Opäť musím zopakovať svoj názor že mi táto diskusia pripomína niečo na tému: je lepší Ruský T-95 Black Eagle alebo US M1A2 ABRAMS SEP - respektíve, ktorý z nich bude lepší v 3. svetovej vojne?
Dosť smutné že sa na tomto webe riešia vzájomné provokácie maďarských fašistov z Jóbbiku a slovenských národných-bolševikov. Týmto kreatúram o nič iné nejde len vyvolať vášne.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285530 Verze : 0
To bitaxe: Určitě máš větší zkušenosti s nacionalistickým přístupem v západní Evropě než já. Zkus ale rozdělit problémy, o kterých se zmňuješ na dvě skupiny. Francie, Anglie a Německo - tam se někteří na sebe dívají nevraživě, ale ví, že to nebude mít žádné dopady na vnitřní ani zahraniční vztahy těchto zemí. Vlámové, Valoni, Baskové, Katalánci, Albánci, Srbové - to jsou v podstatě vnitřní záležitosti suverénních státních útvarů. Do třetí skupiny bych dal třeba Kurdy, kteří se snaží dát do hromady svůj vlastní autonomní celek. V těchto případech to samozřejmě není marginální záležitost. Marginální záležitostí je pro mne ovšem požadavek na polskou Jaworzynu. Pokud o tom nikdo neví, vše jde v pořádku dál. Pokud se ovšem objeví foto s přidaným komentářem, vše se náhle může zvrtnout. Odsouzenihodný už je samozřejmě fakt, že někdo takto provokatívně vyjadřuje svůj postoj. Jsem přesvědčen, že to provedl s cílem upoutat pozornost médií a tím vyvolat zcela pochopitelné negativní reakce majoritní společnosti. Z tohoto pohledu jednou z možností obrany je ignorace takovýchto ojedinělých jevů.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285533 Verze : 0
pro Stary:
V poslední větě jsi uhodil hřebíček na hlavičku.
Krásně je to ukázáno ve filmu Merlin:
"My s tebou nemíníme bojovat, my na tebe prostě zapomeneme. A to tě spolehlivě zničí."
Takže po zdech ať si píše kdo chce co chce, pokud jej nechytí. Pokud jej chytí, ať zaplatí novou fasádu. Celou, pokud možno! Ale co napsal, to je zcela podružné a není třeba si toho všímat, i kdyby napsal sebevětší ....vinu (doplň každý sám). Very Happy


pro Miloshe:
Na tvém místě bych šetřil přiřazováním pojmů, zvláště pokud nemáš jistotu, zda víš, co znamenají. Ohledně fašismu, tak za druhé světové války k němu měli blíže Slováci, než Maďaři. V současné době bych si nedovolil tipovat... A národní bolševik - to je tedy zajímavý novotvar. Jak se takový exot dá charakterizovat???
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285535 Verze : 0
to Stary, ono to není tak jednoduché, třeba frankofonní valoni se obracejí k Francii, ale tamní stát toho nevyužívá, stačí ale nějaká krize, politik ochotný využít čehokoli aby zamaskoval svou neschopnost ji řešit a možná se budeme divit i tam. On ten vzorec je obvykle stejný, tedy problémy které doláhají na majoritu zamaskujeme něčím co dokáže tu majoritu ztmelit vůči něčemu (tedy třeba minoritě). Je to bohužel recept častý a osvědčený. To že podobné věci mohou vzplanout i jinde než ve "východní" Evropě je bohužel také možnost. Dalším co se do situace vnáší jsou různé skupiny přistěhovalců (opět mnohdy vykreslované jako přítěž) kterých je právě na západě víc než u nás. Nacionalizmus není bohužel tak specifický pro nějaký národ, je vlastní většině zemí a jeho, řekněme špatná verze, se může projevit kdekoli. Ostatně i to že policie seřeže fotbalové chuligány je vnitřní věcí, to že jsou to lidé z jiné země na věci nic nemění.
Bylo by krásné podobné exoty ignorovat, bohužel to nefunguje, protože se dokáží dostat na politické výsluní a jejich strany byť s celkem málo voliči jsou často příslušníky vládní koalice, nebo alespoň v parlamentu rozhodujícím hlasem. To je bohužel jedním (nikoli jediným) z nedostatků systému mnoha stran. takže idea že si jih nebudeme vřímat asi neprojde.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285547 Verze : 0
Slovenská policie zadržela 28 maďarských extremistů (8.11.2008)


Zaujímalo by ma čo robia naši uniformovaní gardisti - Slovenská pospolitosť - pri podobných incidentoch v minulosti vždy vytiahli svoje "gardistické" uniformy organizovali nejakú sviečkovú manifestáciu. Sú podozrivo ticho. Buď dostali rozum (alebo možno informáciu čo s nimi kukláči spravia pri nepovolenej demonštrácii), alebo chystajú nejaké "nepríjemné" prekvapenie...(pre Slovenskú vládu, tvrdiacu že u nás neofašisti / neonacisti nie sú).
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285549 Verze : 0
no tak to je koukám pěkně zaděláno na zase další kolo...že porušují zákony země, ve které se vyskytují, to bude jedno, ale hlavně že to jsou utlačovaní Maďaři, které zlá slovenská policie neoprávněně zadržela a nejspíše i surově zbila a upírala jim základní práva...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285551 Verze : 0
pro aubiho:
Děkuji za informaci, byla to pro mne docela novinka, protože extrémní levice mne nezajímá. Líbí se mi, že jakýsi levičácký exot ony české/československé bolševiky zařazuje ke krajní pravici. Předpokládám, že nějaký "politolog" (absolvent oboru vědecký komunismus před rokem 1989) si na FF UK na téma "Odporní a zahnívající národní bolševici jako nejvyšší stadium krajní pravice" uděla minimálně docenturu.
Jinak jsem také objevil stránky těchto exotů z Bruntálu (zajímavé místo, působí tam prý i Zifčák a extremisti z klubu pohraničí) a našel jedno pozitivum - v titulku mají nafocené docela pěkné děvče, evidentně cvičící spolu s chlapci nahoře bez a dole možná stejně jako nahoře. Bohužel to foto je opět špatně oříznuto. Very Happy
Zbytek pak jsou stejné slinty jako u všech kolektivistů - rudých, oranžových, zelených, puntíkovaných ...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285590 Verze : 0
Pikantní na té "pravicovosti" je plán znárodňovat podniky nad 25 zaměstnanců, jako bych už někdy něco podobného četl, že by to bylo u "pravicových" komunistů před rokem 1946 ?
Je fakt že fotka je ořízmuta hloupě, ale tuhle bych si asi nechal ujít Sad s tím jak ukazuje kam až dočůrá bych se srovnával těžko.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285601 Verze : 0
Děvče pěkné, ale očividně postrádá "sexy mozek". A jakýkoli jiný také.
Upřímně řečeno, jednou jsem se při brouzdání po wikipedii dostal i k "nazbolu" (připomíná mi to nazgúly), takže jsem tušil, že to existuje a činilo se to v Rusku, ale česká sekce mi také byla novinkou. Další chátra do seznamu.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285603 Verze : 0
Nějak mi na mysl ve spojení s podobnými z jakékoli části politického spektra, nacionalisty "aktivisty" a dalšími spasiteli, přichází krásné ruské slovo pro podobný druh lidí "svoloč" přijde mi to lepší než české slovo chátra Smile
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285614 Verze : 0
Tak mojim príspevkom asi toto:
uznávam že nie som ani študovaný politológ ani historik takže niektoré pojmy (nacizmus-fašizmus) som mohol priradiť nesprávne a k pojmu: národný-bolševik... OK je to moje označenie pre časť myšlienkového základu politiky súčasnej slovenskej vlády. Nemusíte s tým súhlasiť, ale podľa mňa sú tu takéto nápady a riešenia prítomné.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285615 Verze : 0

Citace - Aubi :

Děvče pěkné, ale očividně postrádá "sexy mozek". A jakýkoli jiný také.

Tk pán kolega, mi si "sexy mozek" a jeho bravúrne sociálne nápady užívame už teraz a vy v ČR (kedže som tam istý čas žil a mám na to pekné spomienky) si "sexy mozek" ešte len užijete, príjemnú zábavu...Laughing
PS: ak je niekto fanúšikom pána "oranžového" (kamarát "kočka na rozpálené plechové střeše") tak sa ospravedlnujem za túto moju malú neškodnú blasfémiu...
Extremismus v Maďarsku - hrozba pro Slovensko? - vždy sa pozeraj na svet z tej krajšej stránky...

vždy sa pozeraj na svet z tej krajšej stránky...
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285616 Verze : 0
v prvom rade sa chcem ospravedlniť za trošku silné slová, ktoré som tu napísal v piatok.


Ale za nimi si stojím, veľa Maďarov asi inak chápe vlastnú históriu a nevedia sa zmieriť s faktom, že veľa Slovákom, Rumunom, Srbom ubližovali a teraz ich čiastočne oprávnene nenávidia, v časti maďarského národa koluje presvedčenie, že sú nadľudia a páni Karpatskej kotliny


toto zmýšľanie sa mini ťahá celou históriu, už za Uhorska hladeli na Slovákov ako na ruských agentov, ktorí chcú rozbiť ich večné kráľovstvo sv. Štefana alebo ako to mám presne vyjadriť, potom tu máme Horthyho, potom fašistu Szalásyho (jeho obdivovateľov sme mohli vidieť v sobotu v Kráľovskom Chlmci), komunisti to utlmili a teraz to opäť ožíva...


bohužiaľ maďarskej vláde asi vyhovuje, že protislovenské postoje medzi verejnosťou až tak nekazia jej imidž než ekonomické problémy krajiny, že si vlastnú ekonomiku doviedli na okraj priepasti až tak nevadí, predpokladám, že podľa maďarských spisahaneckých teŕii za to môžu "tí zlí" Slováci...


Slota je politik s extrémne šovinistickými prejavmi, ktorý situáciu radikalizuje aj na slovenskej strane, ale jedno si treba priznať, že nespochybňuje hranice súčasného Maďarska a nikoho neposiela do Maďarska provokovať, nevyužíva piate kolóny, neohovorí o nejakom Veľkom Slovensku a veľkoslovenskom fóre, hovorí iba o obrane Slovenska, suverénnom práve každej krajiny...


keď je pri zmysloch, tak Slota má aj rozumné názory, napr. www.aktuality.sk


Maďari sa tvária, že môžu všetko a keď ich niekto zastaví, tak hneď je zle, oni doslova vyhľadávajú na Slovensku zámienky a potom ich zveličujú


aktuálne z hraničných priechodov, nech si robia, čo chcú, mne osobne je nejaké Maďarsko ukradnuté..


www.aktuality.sk


ja ako študent na vysokej škole v Bratislave mám veľa spolužiakov maďarskej národnosti, veľa z nich poznám a nemám dôvod ich nenávidieť len preto, že nie sú Slováci


situácia sa môže zvrhnúť, keď nejaký maďarský radikál ublíži slušnému Slovákovi alebo naopak a potom ľudia stratia zábrany asi tak ako sa to stalo v Juhoslávii
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285664 Verze : 0
Tedy pane kolego, teď jste mne pobavil. Tak mezi Slotova pozitiva patří skutečnost, že nezpochybňuje současné hranice Maďarska?
Jediný způsob, jak by je mohl zpochybnit je v uznání, že v roce 1919 měli Češi příliš velké oči a v kombinaci vojenských akcí a diplomatických zákulisních jednání (onen jím zatracovaný Beneš) prosadili politickou hranici mnohem jižněji, než byla a je hranice národnostní.
Výčet zlých hochů maďarských je sice moc hezký, ale vůbec jsem nepochopil, čím se na Slovácích provinil Horty?
Označení Szalásyho za fašistu je správné, stejně jako je správné u Tisa. Ale pokud by šlo o máslo na hlavě během druhé světové války, prohrávají Slováci vysoko na body, např.:
1) Slovensko bylo prvním válečným spojencem Německa již v září 1939, tehdy Maďarsko zůstalo neutrální, přijalo na své území desetitisíce polských vojáků do velmi fešácké internace a umožnilo jim přesun do západní Evropy, kde pokračovali v boji. Tento slovenský náskok se jim podařilo vyrovnat až v dubnu 1941 při útoku na Jugo.
2) Při útoku na Sovětský svaz šli Slováci do akce dobrovolně jako německý spojenec ve válce proti židobolševismu, kdežto Maďaři reagovali na bombardování města Kassa neidentifikovanými letouny. Dodnes nebylo přesně zjištěno o čí stroje šlo, možná to byli Sověti, možná šlo o rumunskou provokaci. V každém případě to bylo, na základě podobné sovětské akce proti Finsku v červnu 1941, připsáno na vrub sovětům a Maďaři tak měli nezpochybňovanou cassus belli.
3) Vztah Slováků k Židům byl mnohem drsnější (hezký opis), než u Maďarů, šoa na Slovensku probíhala mnohem dříve, než v Maďarsku (za transporty do Osvětimji jste Němcům platili)...
A bylo by možné pokračovat.
Slova o maďarském fašismu jsou prostě od Slováků hovorem o provaze v domě oběšencově, takže bych se dosti mírnil.
Opravdu si račte uvědomit, že pro Maďary není československo-maďarská hranice a slovensko-maďarská hranice totéž. Obě v historii 20. století existovaly a dost se od sebe lišily. Ta první byla dána Trianonem, částečně byla modifikována Paříží (1947) a stvrzena Helsinkami (1975). Ale měla platnost pouze pro Československo, tedy pro období do 31.12.1992. Ta druhá vycházela z Vídně (1938) a následně byla akceptována při vzniku Slovenska v březnu 1939. Račte se proto nedivit, že nikoli malá část Maďarů (v Maďarsku i mimo ně) chápe současnou státní hranici jako hodnou změny, neboť v daném prostoru se toho od Helsinek (1975) změnilo opravdu hodně.
Za to, že jste se vrátili do Československa, jste nebyli považováni za poražený stát druhé světové války (spolu s Chorvaty) a zároveň se zvětšilo vaše území v rámci Československa (nejen návrat do původních hranic z roku 1920, ale ještě kousek navíc). Ale z Československa jste dobrovolně odešli, takže musíte počítat s oněmi pochybnostmi.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285697 Verze : 0
Tak jsem si trochu prošel diskusi čtenářů na aktuality.sk. Jsem zvyklý na hodně v diskusích na seznamu, ale občas jsem jen třeštil oči. Doporučuji Vaší pozornosti tento dribný výběr ...




Ja madarov len bijem,nic ine si nezasluzia....A to som z Komarna,a pritom neviem nic po madarsky.robim na slovenskom urade a mam slovensku narodnost....ale tu na juhu sa citim ako u madarov.je len a len dobre,ze je SNS a nas zlaty Janko Slota vo vlade,lebo to co sa dialo ked bolo pri moci to poje-ane smk bolo horzne,vy ostatni co tu nezijete,neviet o com hovorim.vsak tu sa podporuju len a len madarske veci,na slovenske sa nikdy nenajdu peniaze.uz mi z toho nagrc,ked odhaluju tu u nas uz x-tu sochu nejakeho madara co pre Slovensko nikdy nic nespravil.Predsa nie je mozne,aby som sa denno denne stretaval s tym,ze sa neviem s nejakym hlupakom co zije tu dorozumiet,lebo nevie po slovensky.


madari za dzurindu boli v koalicii - dzurinda im vo vsetkom vyhovel - rozdaval im prachy - smk v oboch dzurindových vládach bola členom vládnej koalície, v poslednom volebnom období mala jedného podpredsedu vlády (pál csáky) a štyroch ministrov (podpredseda vlady na slovensku bol madar?? -FUJ + HANBA)


TULALI SA MADARI SVETOM, DALI SME IM ZEM A ZRAZU CHCÚ AJ NAŠU - PRESNÝ RECEPT NA MONGOLSKÚ KÚLTURU. PRIVANDOVALCI OD DIVOKÝCH KLMEŇOV, NEMAJÚ TU NIČ Z PÔVODOM EURÓPANOV A TAK NOŽE A ZUBY UKAZUJÚ, NA NIŠ INÉHO NEMAJÚ


VY SVINE KED SA VAM TU TAK NEPACI CHODTE SI DO TOHO SKRACHOVANEHO MADARSKA!


rež a rubaj do krve po madarskej kotrbe dokial slovak na slovensku panom nebude


HUNOV TREBA VYHNAT DOMOV DO MONGOLSKA A HUNI, NIKDY STE NIC NEBOLI, NEZNAMENATE, NEBUDETE, POVALUJETE SA PRI CESTACH, PREDAVATE VYFUKOVU ZELENINU, VYPLETANE KOSIKY, NIKTO VAS V EUROPE NECHCE, CHODTE DOMOV DO MONGOLSKA A INDIE ! ! !


Takze k tomuto tolko nemam nemal som nic proti madarom kedze som vacsinu svojho zivota zil v Novych Zamkoch ,ALE CO JE VELA TO JE VELA .Uz sa naozaj slovci prebudte nikto tu nehovori ze musime vyhadzovat madarov zo slovenska ale ziadny stat nemoze ignorovat fasisticke gardy vo svojom state .Vyhodit ich zavret ich a ked sa im nepaci upalit ich.


Vy kopa sracek posranych madarskych feferooonov!Vy hajzli posrany madarsky huny,fuzaty.Vy svine fasisticke madarske!Ked mi nemame domovinu,tak co sem lezete!Vy svine!Zavret vas az s cervenych kminov budu cierne!A v base sa mate na co tesit!Tam vam daju a vy ani nepipnete!Strielat vas vsetkych co sem vkrocite!vy provokaterska banda zasrana.Co ste si mysleli?Ze kde ste?U vas v madarsku?My mame na takych zaludov zakony!Vy prasive psy!Este sem donesiete nejaku madarsku chorobu!Ostante pekne tam kde ste!A pochodujte si tak akurat doma vo svojich chajdzach slamennych!Vy pistekovia madarsky!Pan Fico!Neserte sa snimi!Zavret ich!!!


Po tom ako primitív a alkoholik Slota pourážal každého slušného Maďara, sa nám to vracia. Pán Slota to urobil naschvál a dúfal, že nastane to, čo nastalo.
Už dva týždene sledujem ako stovka ľudí na tomto portály uráža naších maďarských spouobčanov a posiela ích do Maďarska.
Tísíc mentálne degenerovaných Slovanistov tiahlo do Dunajskej Stredy a revalo protimaďarské heslá.
Teraz sa ím dostalo rovnakej odpovede.
Aj Maďari majú svojích primitívov ako je Slota a prvýkrát padlo slovo vojna. Teraz sa už bude opakovať často.
Aj tam sú tisíce idiotov túžiacich po krvi a tiež sa cítia byť vlastencami. Aj oni možno najdú Hedvigu Malinovú a nám sa to nebude páčiť. A možno už o chvíľu na futbale príde k prvej smrti. Bude prvá a prídu ďalšie.
Zobuďte sa Slotovi otroci.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285704 Verze : 0

Citace - Jiří Fidler :


3) Vztah Slováků k Židům byl mnohem drsnější (hezký opis), než u Maďarů, šoa na Slovensku probíhala mnohem dříve, než v Maďarsku (za transporty do Osvětimji jste Němcům platili)...



Pokial viem tak z vypovede Imricha Karvasa (guvernera Narodnej banky Slovenska)vypliva ze slovenska vlada a ani prezident SR nevedeli o vrazdeni slovenskych zidov v koncentracnych taboroch. Az ked Karvas predlozil dokazy o ich vrazdeni zacala slovenska vlada konat. Ziadali od Nemcov aby mohli navstivit mesta kde su slovensky zidia vysidleny. Po negativnej odpovedi so strany Nemecka boli transporty zastavene.


Alebo to tak nebolo ?
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285706 Verze : 0
Porovnávať Maďarskú a Slovenskú pozíciu v roku 1939 sa nedá - na rozdiel od Maďarska existoval Slovenský štát len z vôle Hitlera a nikoho iného - stačí sa pozrieť ako dopadla Podkarpatská Rus. Maďarsko nebolo Nemecku nič dlžné, preto nemali žiaden dôvod podnikať nejaké akcie proti Poľsku a ZSSR. Naviac Poľsko od roku 1938 "okupovalo" časť Slovenského územia, takže aj toto bol dobrý dôvod na bojové akcie....
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285708 Verze : 0

Citace :

...pro Maďary není československo-maďarská hranice a slovensko-maďarská hranice totéž...



Takže v ďalšom kole sa môžu tešiť aj Chorváti a Srbi?
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285709 Verze : 0
Přesně tento "argument" jsem čekal. Vykecat se dá ze všeho, ale ze skutečnosti, že Slovensko bylo prvním válčícím spojencem Velkoněmecké říše, nikoli. Ale jen pro zpřesnění, z hlediska mezinárodních vztahů v roce 1938 žádné "slovenské území" neexistovalo. Poláci obsadili část česko-slovenského území, a to jak v Zemi moravskoslezské, tak v Zemi (Krajine) slovenské.
Onen argument, že si Poláci začali, dotažený do roku 1918, by mohl znít, že tzv. březnová válka byla proto, že se Maďaři snažili získat zpět území odtržená v letech 1918-1919. S tím se nikam nedojde, ani s výmluvami, že Slovenský stát vznikl jen proto, že to chtěl Hitler, a že "konečné řešení židovské otázky" na Slovensku bylo jen kvůli Hitlerovi. Ostatně pogrom na Židy proběhl na Slovensku, pokud vím ještě v létě 1945 a možná i v roce 1946. A to již Hitler nežil, neboť Sověti měli již jeho lebku, řečeno s Čochtanem "pěkně schovanou".Very Happy
Mně jde pouze o to, že označovat Maďary za "fašisty" a "nacisty" je od Slováků tak trochu (možná i hodně) chucpe. Ostatní mne zase tolik nezajímá.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285711 Verze : 0

Citace - Jiří Fidler :


Mně jde pouze o to, že označovat Maďary za "fašisty" a "nacisty" je od Slováků tak trochu (možná i hodně) chucpe. Ostatní mne zase tolik nezajímá.



Tak tato veta je priam uzasna Very Happy To znie ako keby neboli v Cesku za WWII ziadny nemecky kolaboranti.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285715 Verze : 0
Pánové tak nějak se můžu zbavit dojmu, že tady chybí zamknutí tématu - rozhodně bych se přikláněl k poslání tohoto tématu do propadliště dějin.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285716 Verze : 0
JF: ešte doplním - okrem Chorvátov a Srbov sú na rade asi aj Ukrajinci... No neviem kam to teoreticky môže dospieť, ale okolo Maďarska sú okrem dvoch iba štáty, ktoré majú s Maďarskom stále nevysporiadané hranice.... Aspoň podľa tvojich argumentov.


add k marcovej vojne - to je docela reálny argument. Keď si pozriem ako sa Maďarsko v rokoch 1938-1943 zväčšovalo (na úkor svojich susedov) tak sa snažilo získať späť územia o ktoré Uhorsko v roku 1918 prišlo (či už ide o zábor Československého pohraničia na juhu Slovenska, neskôr zábor Podkarpatskej Rusi, Sedmohradska a území v Juhoslávii...).
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285717 Verze : 0
košičan: JF má pravdu - keď si pozriem diskusie v novinách a na spravodajských serveroch k slovensko-maďarským problémom tak mám pocit že tam píšu samí fašisti a podobné živly... Bohužiaľ to je realita. 95% slovenskej a maďarskej populácie sú len konzumenti mediálnych správ, iba ten zvyšok sú extrémisti. A v médiách majú priestor len tí extrémisti. Bežní ľudia nad tým mávnu rukou, alebo sa "spravodlivo" rozhorčia niekde v debate, ale ďalej to už neriešia. Tí extrémisti idú a blokujú priechody, zamaľuvávajú nápisy, dávajú plamenné vyhlásenia, pochodujú vo svojich uniformách.... Tých 10% populácie v SR a MR zabezpečujú to, že občania SR a MR neriešia to, čo im prinesie finančná kríza a prečo prichádzajú o prácu 1000 Slovákov a Maďarov, ale čo povedal Slota a koľko fanúšokov dostalo cez hubu na futbale.


Najhoršie je že sa do toho angažujú politici - z oboch strán. Ale nie tak aby situáciu ukľudnili, ale skôr prilievajú benzín do ohňa. A asi sa predháňajú, kdo tam vleje väčšiu horľavinu.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285720 Verze : 0
Asi Vás to překvapí, ale já jsem na problematice osobně zainteresován - starší bratr mého dědy (ruského legionáře) v červnu 1919 padl v boji proti maďarským bolševikům, jak se tehdy říkalo, u Margecan jako dobrovolník Střeleckého pluku č. 30 z Vysokého Mýta. A ještě perlička na závěr, on i můj děda tehdy měli národnost německou a psali se Fiedler. Děda to po návratu domů změnil, aby mohl zůstat v armádě jako gážista.
Jako osobní splátku dluhu svým předkům v současné době vyjednávám podmínky pro napsání a vydání knihy o válce 1919. Takže sem tam nějakou drobnost o problematice vím a čím dál častěji si kladu otázku: "Stálo to vůbec za tu námahu a oběti?" Z oněch 854 našich padlých vojáků bylo 847 z "historických zemí" (dříve se psalo Čechů, ale já vím, že minimálně jeden byl národností Němec) a sedm ze Slovenska či Horních Uher, jak kdo chce.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285724 Verze : 0



No pokud jsem dobře poslouchal zprávy některé slovenské televize tak to nakonec vypadá, že policie zadržela účastníky předem ohlášeného aktu kladení věnců ( podotýkám že tento akt byl nahlášen na místně příslušném oddělení policie). A obvinění z použití historické uniformy včetně použití svastiky se neprokázalo, protože nešlo o repliky ale napodobeniny, kde byli použité i jiné znaky než svastika atd.


Pan Fico by si měl asi nejdříve zjistit co se vlastně stalo, než bude někde vydávat tisková prohlášení.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285747 Verze : 0
Dlouho jsem nechtěl do této debaty vstupovat, ale teď když se zklidnila, tak jeden názor. Většina současných států Evropy mělo v minulosti nějaké vojenské problémy se svými sousedy. Tu byly spojenci, tu nepřátelé. Aly byly to státy, které v nějaké samostatné formně existovaly, zvětšovali se, či zmnešovali, posunavala se hranice, chvíli třeba byly někým anektovány, ale měli vlastní historicko právní kontinuitu. Né tak Slováci. Když odmyslíme realatvně samostatné úďělné knížectví Nitranské v rámci Velké Moravy či hodně ranného Uherského králoství, tak se slováci v podstatě nemohou identifikovat s nějakým samostatnám státem. Uherskou porobu vystřídali v r. 1918 relativně dobrovolně za českou " porobu " / aspoň někteří slováci to tak od určité doby vnímali a vnímají. A pak válečný stát 1939-1945, kdy podle mne slováci dodnes jako národ neví, a já se moc nedivím, zda se s nim identifikovat či na něj zapomenout. Nicméně podle mne je problém v slovensko-maďarský vztazích výrazně umocněn touto historickou skutečností, že po většinu 2 tisíciletí byli součástí Uher a žádný slovenský stát neexistoval, žádná slovenská elita, vláda, státně - právní kontinuita. A toto podvědomě slováky irytuje / sere / a proto jsou na všechny maďarské nároky a provokace histericky agresivní, proto tu nenajdememe ten určitý nadhled, jak o tom někdo hezky psal výše u francouzsko - německé historie.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285786 Verze : 0
welda


Tento prispevok ktory tu bol napisany mi dost pripomina tie madarske nezmysly o tom ako Slovaci nemali stat a vlastnu historiu a podobne.


Kto povedal ze Slovaci nemali stat ??
Jediny problem novodobej historie je madarsky klam Uhorsko = Madarsko.
Ale Uhorsko nebolo Madarskom. Ved to bol predsa stat mnohych narodov kde dokonca uz od roku 1301 vladli cudzie panovnicke rody.


Ale problemy medzi Slovakmi a Madarmi nastavaju az od roku 1848 respektive po Rakusko - Madarskom vyrovnania. A az tu nachadzame akusi madarsku nadradenost a snahy o likvidaciu slovenskeho naroda.


Tak preco by sme sa nemali branit pred utokmi suseda, ktory nas po mnohych rokoch spoluzitia nepovazuje za narod a nezmyselne si narokuje na nase majetky a na nasu zem na ktorej uz po starocia zijeme.


Ale ak si myslis ze sa nemame branit tak sa vratme do obdobia WWII a zaspominajme na casy protektoratu.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285825 Verze : 0
Košičane, Welda se právě snažil vyložit onen maďarský pohled. A ano, slovenský stát nikdy před 20. stoletím neexistoval. Maďarský také ne, byl to mnohonárodnostní stát uherský, ovšem maďarský živel v něm měl převahu, kterou Slováci nikdy nikde neměli. je proto vcelku pochopitelné, že maďarští nacionalisté ono rovnítko dělají.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285827 Verze : 0
No s tou prevahou by som si nebol taký istý - pokiaľ si pamätám tak bolo určité obdobie, keď veľká väčšina Uhorska bolo len územím Slovenska, vrátane hlavného mesta, ktorým bola súčasná Bratislava....


Naviac v Uhorsku po väčšinu jeho histórie nezáviselo kdo bol akej národnosti, ale kdo bol akého stavu... Národnosť sa do toho začala pliesť až niekdy v 19 storočí. Dokonca úradná reč v Uhorsku v minulosti nebola Maďarčina, ale latinčina.


Keď tak na to pozerám, tak by nárok na veľké Uhorsko (okrem Maďarkých) mohli vznášať aj Slovenskí, Sedmohradskí a Chorvátski nacionalisti - všetky tieto národy mali zástupcov, ktorí zastávali vysoké vládne funkcie, či už išlo o panovnícky dvor, alebo miestnu správu.... To by bol šok pre hnutie 64 žúp, ak by tie isté požiadavky (s odvolaním na konkrétne historické obdobie) ao oni dával Slota, príp. niékdo z Chorvátska...


A aby som nezabudol - čo takto Habsburgský kráľovský dvor?
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285829 Verze : 0
A který národ měl převahu v Zemích koruny české? Češi to taky nebyli... Ale jako ti, kdo říši vybudovali, měli čelné postavení. Tak jsem to myslel. A Uhry byly dílem Maďarů, přestože potom se šlechta pomíchala a etnické rozdíly hrály minimální roli a latina, jako jediný jazyk spojující ten slepenec, přežila v úřadech mnohem déle než kdekoli jinde. To je to samé, jako se čeští a slovenští nacionalisté hádají, jestli obyvatelé Velké Moravy byli víc Slováci nebo víc Češi, jako čeští nacionalisté chtěli "zpět" Lužici, odpojenou v 17. století a podobně - logika a historické argumenty tu nemají co dělat, tady jde o city.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285830 Verze : 0
Aha... pochopil som.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285832 Verze : 0
No nejsem si jistý, jestli jsem se snažil o maďarský pohled, spíše o neutrálně historicko státoprávní. To že Uherské království byl mnohonárodní stát, mimo jiné i se Slováky, tu určitě nezpochybňuji a koneckonců to ve svém minulém příspěvku nepřímo říkám. Ale byli to Maďaři, kteří se s tímto královstvím ztotožnili, ne Slováci. A v r. 1918 na něj i právně i historicky navázali. Maďaři si s klidem mohou říci: "My máme svůj samostatný stát od 10. století, od sv. Štěpána a vy Slováci ho máte od r. 1993". Stejně jako Češi mají svůj stát od 9. století, tedy od Bořivoje. Je to možné unfer argument, ale podvědomě funguje. Aspoň podle mne.


Ještě k tomu co psal Aubi, obyvatelé Moravy 9. století (nesprávně nazývané Velká Morava) nebyli totiž ani Češi, ani Slováci ani Panoňané, ani nikdo jiný, ale ranní Slované, hovořící v té době stejným jazykem a mající stejnou, nebo velmi obdobnou kulturu. Národy se z nich vyvinuly mnohem později. Jak už tu několikrát zaznělo, klasický nacionalismus, tak jak ho známe dnes je až otázkou 19. století a nacionalistických štváčů, nepřesně označovaných někdy jako národní buditelé.


A na závěr, pokud se týká mého národního sebeurčení, tak já se považuji za Evropana, mimo jiné se slovenskými, německými a chorvatskými předky, hovořící česky, žijící ve Slezsku a pracující na Moravě. Smile Tak se v tom vyznejte.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285876 Verze : 0
Welda v mnohém by se dalo souhlasit, ale jednu věc bych z klidem napadl přímo - na národy se ve Střední Evropě hrálo o mnoho dříve než v 19. století. Nebál bych se říct že národním cítěním je poznamenána už Kosmova kronika, stejně jako tzv. Dalimilova kronika a další dochované písemná díla z té doby. Otázkou ovšem zůstává zda by se toto dalo označit za nacionalismus - nejspíše ano, ale v té době holt byla úplně jiná situace. Neexistovalo silné Německo, jednotné Polsko o Rakousku ani nemluvě a Maďarsko se zmítalo ve vlastních problémech.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285880 Verze : 0
THE END, my best new friend....the end....


Skončime toto trápenie, na tému kto je viac v práve, lebo to nieje otázka faktov ale viery.
Riešime tu problémy pár desiatok slovenských a maďarských extrémistov, ktorý nemajú nič lepšie na práci ako sa pretŕčať v nažehlených uniformách.
Táto kauza kŕmi samú seba, jedny aj druhý len čakajú aby mohli poslať do médií niečo provokatívne.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285896 Verze : 0
M hilosh: ako to myslíš??


príspevkami som sa len snažil dokázať, ako sú organizovaní maďarskí extrémisti a že tieto vzťahy sa začínajú dotýkať aj bežných ľudí


www.aktuality.sk
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285910 Verze : 0
Tak ako sú organizovaní Maďarskí extrémisti sú organizovaní aj Slovenskí.... Divím sa že naši ešte nič moc ako reakciu na posledné udalosti nezorganizovali. Ale asi na to majú svoje dôvody... Napríklad to, že pokiaľ nebudú moc reagovať, dokážu že jediný neznášanlivý sú Maďari a nie Slováci.... Prípadne ďalšie dôvody....
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285916 Verze : 0
SplinterX a ostatni - rekl bych, ze debata na toto tema uz by mela byt ukoncena, jak psal M'ilosh, akorat to zivi sama sebe, ale v zaslepenosti uz se tu placaji naproste hovadiny, a takovou debatu ja na valce proste nechci. Splinter na jedne strane rika, ze chce jen poukazat na to, jak jsou organizovani madarsti extremiste, na druhe strane pod titulkem "toto je souziti slovenskeho a madarskeho naroda" sem naplaca dalsi rasisticke nenavistne zpravy. Pokud by toto skutecne BYLO souziti slovenskeho a madarskeho naroda, tak si troufam tvrdit, ze uz nic jako slovensky narod neexistuje, vsichni byste se ted ucili madarsky ... Slovensko a Madarsko vedle sebe existuji peknou radku let, a vetsina lidi spolu vychazi naprosto normalne, a to, ze nekde existuji nejake radikalni smery, to jen naznacuje obecnou slabost zapadni civilizace vyrovnat se jednoznacne s temito hlupaky. Jenze "svoboda slova" a "demokracie" je ona svata zapadni predposranost, ktera nam brani v tom, nahnat vsechny pravicove i levicove radikaly do jedne areny, a za konzumace dobre vychlazeneho piti sledovat, jak se tyto dve nicemne skupiny pozabijeji navzajem. Protoze se toto nestane, pravicovi i levicovi radikalove vzdy budou mezi nami, a vzdy si budou hledat nepritele, proti kteremu mohou obratit svuj hnev, protoze spolecny nepritel spojuje (staci se podivat na Islam, jak vznikl a jak se rozsiril) a odvraci pozornost od vlastni neschopnosti a problemu.


Tedy zaverem, tato debata nic noveho neprinasi, myslim si, ze sve jsme si tu rekli, a vice tuto debatu vest neni z meho pohledu ani treba, ani vitano.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285921 Verze : 0
Přesně tak, nedávno při předchozím napětí, běžela v TV reportáž z pohraničí (z obou stran slovensko-maďarské hranice), v níž novináři hovořili s místními. Ti ty věci nijak neřešili. Říkali, že mezi sebou, mezi konkrétnimi sousedy, problémy v podstatě nemají; že ty jenom vytváří lidi odjinud ...


P.S.: Dave, s těma kronikářema bych se hádal, ale nechci začínat další offtopic.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285961 Verze : 0
spravy.pravda.sk


už sa rozbehli rokovania na oboch stranách na vrcholnej úrovni preto dúfam že sa to skončí a táto debata pôjde do archívu.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285986 Verze : 0
ale musel som sa poriadne zasmiať nad slovanskými mincami (numizmatici pochopia)
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285987 Verze : 0
Myslíš tu plaketu se sokolníkem? tomu se zasměje snad každý, patří to mezi nejznámější velkomoravské památky Smile
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#285992 Verze : 0
to hej Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#286031 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Přesně tak, nedávno při předchozím napětí, běžela v TV reportáž z pohraničí (z obou stran slovensko-maďarské hranice), v níž novináři hovořili s místními. Ti ty věci nijak neřešili. Říkali, že mezi sebou, mezi konkrétnimi sousedy, problémy v podstatě nemají; že ty jenom vytváří lidi odjinud ...



Ale ked sa pytaju Madara na Slovensku a Madara v Madarsku tak to nie je to iste ako ked sa pystas Slovaka a Madara Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#286072 Verze : 0
Nebude to tak že s Maďarmi majú najviac problémov Slováci, ktorí nikdy v živote živého Maďara nevideli? Pretože Slováci žijúci na juhu Slovenska väčšinou nemajú problémy so svojimi Maďarskými susedmi... Aj keď výnimky potvrdzujú pravidlo. Jediný problém je časť politikov ktorí maďarskú menšinu reprezentujú - stačí si porovnať vystupovanie Vojtecha Bugára vs. Mikuláš Duray a Pavol Csáky.
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#286073 Verze : 0
podle mě zcela zbytečný výlev...zatím jsem tu nepozoroval nic (možná to teda moderátoři stihli promptně vymazat), co by nějak výrazně přesahovalo rámec běžné diskuse, kterých se tu už desítky vedly a přes orientaci webu především na faktografii ještě povedou...tak nevím, co se děje
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#286118 Verze : 0
Len dve poznámky:
Po prvej svetovej vojne všetci ľudia svorne tvrdili, že nič hroznejšie na svete nebolo
a od teraz na základe tejto strašnej skúsenosti bude na svete už len večný mier. - o 21 rokov vypukla druhá svetová vojna.
Za druhé je absolútny omyl myslieť si,
že ľudia teraz sú iní ako pred 100 alebo
1000 rokmi - vety typu : toto sa nemože stať
alebo - nie na Slovensku, v Maďarsku, v Európe, sú bludy utopického humanizmu- ak by
to tak bolo hneď zajtra možeme rozpustiť armádu aj políciu.
S čím sa dá súhlasiť je fakt, že niečo ako historický nárok nejestvuje- je to len otázka aký dátum si kto zvolí. Myslím si, že každý národ obýva len také územie a vlastní také zdroje ake si je schopný udržať a ubrániť a preto sa snažme byť tak silný vojensky, ekonomicky atď. ako sa len dá a ostatné ukáže čas.Smile
URL : https://www.valka.cz/Extremismus-v-Madarsku-hrozba-pro-Slovensko-t77474#290346 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více