Improvizované pancéřové vlaky v SNP

Diskuse

Ahoj, jsem tu nový. Mám hned takový neobyčejný problém. V jednom materiálu o pancéřových vlacích v SNP se píše: "... hlavní ochranou osádek byla ... 15 cm vrstva upěchovaného štěrku v mezistěnách ..." Zajímal by mě tomuhle obrnění odpovídající ekvivalent pancíře, případně účinnost běžné munice (průbojné puškové střelivo, průbojné velkorážní střelivo, 20 mm granát) na tohle obrnění. Neznal by někdo tuhle informaci?
URL : https://www.valka.cz/Improvizovane-pancerove-vlaky-v-SNP-t77936#286316 Verze : 0
Pokud vyjdu z Osprey Fortress 029: US World War II and Korean War Field Fortifications 1941– 53 , pronikaly střely .30-06 (7,62x63 mm) 8" (20,3 cm) a jako "bezpečná tloušťka" se pro budování opevnění bralo 10" (25,4 cm). Pro písek to pak bylo 12" (30,5 cm) a 14" (35,6 cm), na druhou stranu pro cihlové zdivo 5" a 7". Z toho by se dalo zjistit, jakou ochranu ty vozy skýtaly - pokud to bylo doplněno nějakým ocelovým plechem zvenčí a zevnitř (předpokládám, že ano) tak by to proti ručním zbraním chránit mohlo. Proti 20mm tříštivým střelám asi taky, ale proti průbojným nejspíš už ne.
URL : https://www.valka.cz/Improvizovane-pancerove-vlaky-v-SNP-t77936#287103 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více