Pracovni tábor

Diskuse

Ahoj,potřeboval bych od Vás poradit.Slyšel jsem už od několika lidi že v okolí obce Tuchom ok.Nymburk byl Německý pracovní tábor a sklady výstroje a výzbroje.Dá se toto tvrzení někde s určitostí zjistit?
Děkuji za pomoc.
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#288594 Verze : 0
V každé vesnici žije několik hodně starých lidí, z vlastní zkušenosti vím, že jsou ochotní popovídat si o starých časech a určitě se od nich dozvíš více informací a podrobností než například z kroniky a nebo dobových dokumentů.
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#288602 Verze : 0
Pamětníci - také možnost...
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#288605 Verze : 0
Spoléhal bych víc na tu kroniku, na rozdíl od pamětníků si "pamatuje" a nevymýšlí. Otázkou ale je jestli nějaká kronika v obci je, kroniky byly v padesátých letech soustředěny ve státním archivu a nejsem si jist jestli se vrátily na svá původní místa. Mé osobní zkušenosti s pamětníky jsou mizerné, nepamatují si a domýšlí si věci které nikdy nebyly (před lety jsme pod muzeem měli sekci pro "leteckou archeologii" a pamětníci byli nejhorší pramen). Zkusil bych místní faru (i ta vedla kroniku), obecní úřad a pak určitě okresní muzeum.
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#288608 Verze : 0
Nechci zakládat další téma. Autor tohoto vlákna měl asi na mysli tábor RAD. Pokud ano, zabývá se touto otázkou někdo všeobecně? Také mě toto téma, i když jen okrajově, docela zajímá. Abych nebyl pouze kontraproduktivní, o třech táborech RAD se stoprocentní jistotou z mé zájmové oblasti Staré Město pod Sněžníkem, Červená Voda a Holýšov vím. Proč ale píši. Při mém bádání v archivech jsem shodou okolností narazil ještě na jeden tábor, a to nedaleko Mirošova u Rokycan. Tato oblast je sice mimo můj zájem, ale bylo by škoda se nezmínit. Jsou tu určitě jiní zájemci o válečnou historii, kteří by mohli zareagovat. Zmiňovaný tábor byl umístěn v prostoru kóty Pancíř východně obce Brdy a nešlo rozhodně o žádného cvrčka. Letecké snímky z roku 1946 tomu jasně napovídají. Dnes po něm však v terénu nenajdete zhola nic a ani netuším, jestli šlo o tábor vojenský, pracovní, či jiný.
Jestli budu mít někdy cestu do příslušného archivu a nezapomenu, mrknu se i na výše zmiňovanou obec Tuchom, jestli tam něco náhodou nenajdu.
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#289177 Verze : 0
Mohu jen potvrdit. U Mirošova byl skutečně pracovní tábor, internovaní pracovali na pile v Mirošově. V archivu města Mirošov o tom je velmi málo, dokonce po roce 1945 zmatená "kronikářka" píše, že do Mirošova přijela "anglická vojska".
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#377672 Verze : 0
Po dlouhé době reaguji na úvodní dotaz. Trochu jsem se touto otázkou zabýval a podařilo se mi zjistit, že jakési zařízení se nacházelo sice nedaleko obce Tuchom, ale mimo jeho katastr. Konkrétně jde o katastrální území Košík, jeho severovýchodní část vlevo od silnice směřující k Tuchomu. Dnes je tam firemní objekt s dominantou vysokého starého komínu a právě zde vámi zmiňovaný tábor mohl stát (hned za hlavní budovou s komínem – na severozápadní straně rozlehlého pozemku celého areálu, na parc.č. 250/2 o výměře 18038 m2). Tovární objekt a několik staveb kolem něj jsou původní. Ihned po válce byla za tímto objektem zaznamenán rozsáhlý stavební ruch, zřejmě likvidace vlastního lágru.
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-tabor-t78543#383725 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více