Barvy baretů AČR

Diskuse

AČR je dělena na útvary dle barev baretů:


tmavě zelená - průzkumné, výsadkové jednotky
světle zelená - pozemní síly
šedá - logistické útvary
oranžová - vojenské záchranné útvary
tmavě modrá - vzdušné síly
světle modrá - mírové síly OSN
černá - vojenská policie
červená - brigády rychlého nasazení


Prosím o kontrolu a případné doplnění dalších barev.


Děkuji Smile
URL : https://www.valka.cz/Barvy-baretu-ACR-t78933#290161 Verze : 0
Světle zelený baret - pro příslušníky jednotek, útvarů a vojenských zařízení AČR "vševojskového" charakteru, nelze-li je vybavit barety podle níže uvedené specifikace
Tmavě zelený baret - pro příslušníky průzkumných jednotek, útvarů a vojenských zařízení AČR s výjimkou výsadkových průzkumných jednotek a jednotek speciálních sil (601.skupina spec. sil)
Červený baret - pro příslušníky výsadkových jednotek (obec.) AČR, tedy 601. skupiny spec. sil a jednotek rychlého nasazení AČR (dříve brn)
Tmavě modrý baret - pro příslušníky jednotek, útvarů a vojenských zařízení vzdušných sil AČR včetně protiletadlových a protiletadlových raketových
Šedý baret - pro příslušníky jednotek, útvarů a vojenských zařízení logistiky a zabezpečení AČR (obec.)
Černý baret - pro příslušníky jednotek, útvarů a vojenských zařízení (výhradně) vojenské policie AČR Pozn.: ač jde o tradiční barvu tankových vojsk, tankisté v AČR nosí "vševojskový" světle zelený baret
Oranžový baret - pro příslušníky jednotek a záchranných útvarů AČR


Světle modrý baret - pro příslušníky AČR vyčleněné pro mírové síly OSN Pozn.: Toto není ve skutečnosti baret AČR, slouží pouze jako jeden z identifikačních znaků příslušnosti k mírovým silám OSN po dobu operace v zahraničí. Baret je nošen se znakem OSN.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-baretu-ACR-t78933#290167 Verze : 0
V mírových misích je barva baretu dle jednotky která misi tzv. staví. Např. v misi IFOR 1996-1997 která byla stavěna 4. brigádou rychlého nasazení byla barva baretů všech příslušníků mise červená.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-baretu-ACR-t78933#290171 Verze : 0

Citace - Radim.ch :

V mírových misích je barva baretu dle jednotky která misi tzv. staví. Např. v misi IFOR 1996-1997 která byla stavěna 4. brigádou rychlého nasazení byla barva baretů všech příslušníků mise červená.



Bezesporu máte pravdu, nicméně mnohonárodní mírová mise IFOR (OP JOINT ENDEAVOUR) byla od 16.12. 1995 pod velením NATO a ne OSN. Proto ne modré, ale barety podle příslušnosti k druhu vojska...
URL : https://www.valka.cz/Barvy-baretu-ACR-t78933#290174 Verze : 0
to palič: Musím tě opravit, světlemodrý baret nosili(jak VZP tak VZS) příslušníci VS MS OSN (VÚ 2941) Český Krumlov 1990-1999 poté VZ MS do 2003 kdy byl útvar zrušen. Nyní nosí tento baret příslušníci oddělení MS ve Vyškově. Cca 10 osob.
URL : https://www.valka.cz/Barvy-baretu-ACR-t78933#371844 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více