Záslužné medaile

Verdienstmedaillen
Reuss – Gera: Záslužné medaile
Reuss – Gera: Verdienstmedaillen
Podobně jako ostatní německé státy, zavedlo i knížectví Reuss (více informací o knížectví zde) kromě Čestného kříže určeného k odměňování nejvyšších občanských a vojenských zásluh také jednoduché dekorace, určené k odměňování záslužných činů prostých vojáků stejně jako státních zaměstnanců.
Těmito dekoracemi byly Záslužné medaile, které byly v průběhu své existence udělovány v následujících variantách:
Zlatá záslužná medaile – 1. typ (1897 – 1902)
Zlatá záslužná medaile – 2. typ (1902 – 1918)
Zlatá záslužná medaile s korunou (1909 – 1918)
Zlatá záslužná medaile s meči (1909 – 1918)
Zlatá záslužná medaile s korunou a meči (1909 – 1918)
Stříbrná záslužná medaile – 1. typ (1885 – 1902)
Stříbrná záslužná medaile – 2. typ (1902 – 1918)
Stříbrná záslužná medaile s meči (1909 – 1918)
V ozbrojených složkách byla Zlatá záslužná medaile byla určena k odměňování poddůstojníků, stříbrná pak mužstva hodnosti Gefreiter a nižší.
Záslužná medaile – 1. typ
Stříbrná záslužná medaile byla zřízena v jednom stupni roku 1885, doplněním statutu Čestného kříže. V roce 1897 byla doplněna Zlatou záslužnou medailí, která se lišila od stříbrné pouze tím, že byla vyrobena z pozlaceného stříbra.
Způsob nošení:
Buď ve formě malé stužky nad levou kapsou uniformy (Kleine Feldspange) nebo pro slavnostní příležitosti celá medaile upevněná do lišty rovněž nad levou kapsou (Große Feldspange). Pro nošení na civilním oděvu 16 mm miniatura určená k upevnění na řetízek.

Záslužné medaile – 2. typ

V roce 1902 došlo k úpravě lícové strany medaile, kdy byl monogram „H“ nahrazen monogramem „HR“ provedeným ze vzájemně propletených písmen odlišného provedení. Revers stejně jako stuha zůstala beze změn.
V roce 1909 byly provedeny další úpravy. Pro zlatou a stříbrnou medaili byly jako symbol vojenských zásluh doplněny do převýšení medaile zkřížené meče a pro zlatou medaili pak vyšší stupeň – medaile s korunou, která mohla být také doplněna meči. Pro stříbrnou medaili nebyla verze s korunou zavedena.
Roku 1915 byla ke všem typům medailí zavedena válečná stuha převzatá z Čestného kříže.
Stuha:
Do roku 1915 fialová. Po roce 1915 stuha v zemských barvách knížectví převzatá z Čestného kříže. Základní barvou stuhy je žlutá, při okrajích tenké červené a černé pruhy.
Způsob nošení:
Buď ve formě malé stužky nad levou kapsou uniformy (Kleine Feldspange) nebo pro slavnostní příležitosti celá medaile upevněná do lišty rovněž nad levou kapsou (Große Feldspange). Pro nošení na civilním oděvu 16 mm miniatura určená k upevnění na řetízek.
Poznámka:
Pravděpodobně nejznámějším nositelem záslužné medaile byl Adolf Heusinger, pozdější první generální inspektor Bundeswehru (1. Generalinspekteur der Bundeswehr) a člen vojenské komise NATO, jež obdržel medaili v červnu 1916 v hodnosti Fahnenjunker.
Zdroje:
home.att.net
gmic.co.uk
www.mff-datenbank.de

Záslužné medaile - Avers Stříbrné záslužné medaile s meči na válečné stuze (2. typ)

Avers Stříbrné záslužné medaile s meči na válečné stuze (2. typ)
Záslužné medaile - Revers Stříbrné záslužné medaile s meči na válečné stuze (2. typ)

Revers Stříbrné záslužné medaile s meči na válečné stuze (2. typ)
Záslužné medaile - Avers Stříbrné záslužné medaile I. typu

Avers Stříbrné záslužné medaile I. typu
Záslužné medaile - Velká řádová spona s pruským Křížem za zásluhy o válečnou pomoc, pruským Služebním vyznamenáním za 12 let služby, pruskou Pamětní medailí na 100. výročí narození císaře Viléma I. a Stříbrnou záslužnou medailí knížectví Reuss na mírové stuze

Velká řádová spona s pruským Křížem za zásluhy o válečnou pomoc, pruským Služebním vyznamenáním za 12 let služby, pruskou Pamětní medailí na 100. výročí narození císaře Viléma I. a Stříbrnou záslužnou medailí knížectví Reuss na mírové stuze
Záslužné medaile - Malá řádová spona se stužkami pruského Železného kříže II. třídy a Stříbrná záslužné medaile na válečné stuze

Malá řádová spona se stužkami pruského Železného kříže II. třídy a Stříbrná záslužné medaile na válečné stuze
URL : https://www.valka.cz/Zasluzne-medaile-t80277#294021 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více