SWE - Řád královny Kristýny zvaný Řád Amarantový

Královna Kristýna (1626-1689) se řadí plným právem po bok velkých vladařek. Po těžko pochopitelné abdikaci a konverzi ke katolické víře se Kristýna usadila natrvalo v Římě. Zde založila bohatou vědeckou knihovnu. Žila obklopena přáteli a vynikajícími učenci té doby. Ve "věčném městě" rovněž zemřela a je pochována v chrámu Sv. Petra.


Amarantový řád se řadí k poněkud nejasným a zvláštním švédským řádům. Navíc neexistoval dlouho. Samotné založení řádu se vztahuje k upomínce galantní schůzky královny se španělským vyslancem Pimentellim v roce 1653. Dostaveníčko se uskutečnilo ve vodním mlýně jménem AMARANTE. Podle jiné verze se konal každého třináctého dne v měsíci u dvora maškarní ples, který právě v roce 1653 získal námět a ráz slavnosti bohů v Arkadii. Pimentelli tehdy představoval boha Marta a královna byla mezi svoji družinou přestrojená za pastýřku Amarantu. Po skončení byl založen řád pro tuto skupinu přátel a milců (LA FRAIRIE D´AMARANTE). Členem řádu se mohl stát jen příslušník tohoto slavného a vybraného elitního klubu, jenž se však zároveň nesměl oženit či vdát.


Řádová dekorace měla ve svém středu základnami proti sobě postavená dvě zlatá "A" posázená drahokami, okolo byl zelěný smaltovaný věnec s řádovým heslem DOLCE NELLA MEMORIA. Řádová dekorace se nosila na červené stuze. Řád zanikl roku 1654. Obnovil jej Gustav III. jako čistě dámský řád, ale návrh nebyl realizován.


V roce 1991 byl v Brně na aukci Signum vydražen panem V. Měřičkou Amarantový řád, který je v současné době vystaven v Národním muzeu v kolekci švédských řádů. V tomto případě jde o řád z přelomu 18.a 19.století, jenž můžeme řadit ke společenským řádům, či spíše v tomto případě k zednářské loži.


Jde o zlatý kříž s kuličkami na hrotech, na středovém štítku jsou opět proti sobě postavená dvě "A" a v mezikruží opis "MEMORIA DULCIS". Na zadní straně štítku je ve dvou řádcích datum:


D.6 Januarii 1653 / D.24.Julii 1760


Řád se nosil na levé straně těla na amarantově červené moireé stuze, po obou stranách vroubené zelenými proužky. Náš přední znalec nejen evropských řádů, pan V. Měřička věděl, že jde o mimořádnou záležitost. Koupený řád věnoval tak jako celou sbírku pro potřebu studia do Národního muzea. Zájemci jej zde mohou spatřit na vlastní oči. V současné době se dva křížky podobného typu nabízejí u specializovaného prodejce řádu a vyznamení v Paříži. Obrázky jsou poskytnuty od tohoto prodejce. Laskavosti pana Patrice Reboul se i my můžeme seznámit alespoň s obrázky této zajímavé řádové dekorace.


Tento článek byl publikován ve faleristickém časopise SIGNUM.
URL : https://www.valka.cz/SWE-Rad-kralovny-Kristyny-zvany-Rad-Amarantovy-t80278#294023 Verze : 0
Zde vyobrazený exemplář je kříž zlacený v ohni. Velikost kříže je 4x4 cm, ale objevují se i kříže poněkud větší o velikosti 5,5x5,5 cm.Stuha je původní a je téměř shodná se stuhou Saského řádu Ernestínského.Kříž této velikosti je v Národním muzeu v Praze ve sbírce pana V.A. Měřičky.
SWE - Řád královny Kristýny zvaný Řád Amarantový - Nádherný exemplář z moravské sbírky .

Nádherný exemplář z moravské sbírky .
URL : https://www.valka.cz/SWE-Rad-kralovny-Kristyny-zvany-Rad-Amarantovy-t80278#294025 Verze : 0
Varování :


Řád Amarantový , který je v originálu poměrně vzácný a není příliš znám ani sběratelům , kteří se věnovali problematice „severských států“ se v současné době objevuje jako krásný smaltovaný exemplář.


Laskavosti kolegy Smýkala, kterému byl tento údajně „vzácný“ originál nabídnut jsem se mohl seznámit s novodělem řádu, který je jen sprostou kopii. Hned stuha , upozorňuje,že zde nebude něco v pořádku. Je zcela netypická a barva ani zdaleka neodpovídá výše popsanému řádu.


Kříž je zde představen jednak na dámské stuze a jednak na stuze velkokříže. Snad bystrý pozorovatel postřehne, že velikost kříže je stejná. Tento řád je nabízen obchodníky a objevuje se i na stránkách ruské i polského „Aukra“



Prameny:
Archiv: Alt
Archiv : I.Smýkal
URL : https://www.valka.cz/SWE-Rad-kralovny-Kristyny-zvany-Rad-Amarantovy-t80278#324295 Verze : 0

Diskuse

Na polských stránkách Allegro se v srpnu roku 2009 objevila nabídka :


Švédský řád Amarantový .


Vyvolávací cena 199 zlotých a s následující legendou :


Dekorace švédského řádu Amarantu je znakem dámské (ženské ) zednářské organizace ( lože ) , která byla založena v roce 1873 . Členky řádu se snaží navazovat na starý švédský řád , náplň práce řádu není známa . Dámy při vstupu však musí prokázat plnoletost .


V roce 1860 James B. Taylor z Newark v Nev Jersey na základě opět právě tohoto řádu založil spolkovou organizaci či zednářskou loži . I tato organizace je jen spolkem a vyvíjí jistou spolkovou činnost . Pokud však hovoříme o zednářských ložích , či zednářském řádu , ani zde nejde o klasickou dekoraci „Svobodných zednářů „ tak jak ji známe ze starších pramenu 17-20 . století .



Popis dekorace:


Jde o zlacený (eloxovaný ) kříž , který je tvarově identický s řádem Amarantu . Plocha kříže je však bíle smaltovaná . Na polském Allegru byl tento „velkokříž „ nabízen ve vyvolávací ceně 199 zlotých .


Ve své podstatě , jde o nepochopení zásad a základu faleristiky . Můžeme však hovořit o spolkové dekoraci či odznaku . I u nás máme takové nešťastné dekorace , např. Řád Sv. Václava či Rytíři raketového vojska , ale i mnoho dalších odznaků . Nic proti tomu , jen je nutno uvádět správný název . Vždy jde jen a jen o spolkovou dekoraci .
URL : https://www.valka.cz/SWE-Rad-kralovny-Kristyny-zvany-Rad-Amarantovy-t80278#327714 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více