26.01.2009 - Zrušení věznice na Guantanamo

Zdá se že slibované zrušení věznice nebude tak úplně snadné, je problém kam s vězni, které USA nechtějí vrátit do jejich rodných zemí, protože jim tam (údajně) hrozí nebezpečí. Přijmout některé vězně zvažuje i EU, ale názory zemí se liší a zatím se zdá že jen některé jsou reálně ochotny je přijmout.
zahranicni.ihned.cz


zahranicni.ihned.cz


Některé arabské země se k přijetí staví odmítavě, jiné, jako Jemen se už nabídly že část vězňů přijmou. B.Obama možná poněkud podcenil co obnáší zrušení věznice, ale je jasné že dlouhodobě ji už nebylo možno provozovat.
URL : https://www.valka.cz/26-01-2009-Zruseni-veznice-na-Guantanamo-t80556#295140 Verze : 0
No, jedna se sice o hezke politicke gesto, ale vubec nic to neresi. Pochybuji o tom, ze by na Guantanamu byly zadrzovani vezni jen tak, jak to vetsina novinaru a ruznych "bojovniku za lidska prava" stavi, a tedy pro jeji existenci byl nejaky duvod. Ten duvod byl prima obrana bezpecnostni zeme. Metody vyslechu, byt nejsou z nejprijemnejsich, zcela jiste splnuji vyse uvedeny duvod a naplnuji cil, ke kteremu jsou zrizeny bezpecnostni slozky kazde zeme - obrana a prevence utoku.


Zruseni veznice neznamena dle meho vubec nic - dojde k presunu tohoto zarizeni jinam, kde nebude tak na ocich, pochybuji o tom, ze by BO byl takovy hlupak, ze bude verit, ze zruseni Guantanama a propusteni veznu, kteri se zde mnohdy roky utvrzovali ve sve nenavisti vuci USA, povede k zlepseni vztahu a vyreseni teroristicke hrozby proti USA, naopak jiz drive tajne sluzby potvrdily, ze vice jak polovina propustenych z Guantanama se obratem zapojuje zpet do teroristickych aktivit ... Tedy pokud hlupak neni, to zarizeni se vytvori jinde, aby fungovalo de facto stejne, protoze zde maji USA co do cineni s lidmi, kteri nerespektuji zadne konvence, at uz zenevske, kterych se pak s narekem dovolavaji, tak ani zadne jine. Pokud Guantanamo zrusi a jeste se bude vozit po lidech, kteri pouze slouzili sve zemi a snazili se ji ochranit pred nebezpecim terorismu, pak za to USA draze zaplati. A byt je mi lito pripadnych obeti, myslim si, ze by to USA potrebovaly zazit znovu, protoze ten, kdo se nepouci z minulosti je odsouzen prozit ji znovu. Krasne sliby a slova politiku jsou jedna vec, ale realita je vec druha. Preji tedy Barakovi, aby se teroristickeho uradu ve svem volebnim obdobi nedockal. Nebo alespon ne tak brzy, jako G. Bush.
URL : https://www.valka.cz/26-01-2009-Zruseni-veznice-na-Guantanamo-t80556#295181 Verze : 0
No vzpomínáni (jako ti kterým hrozí odplata v jejich zemi) jsou třeba čínští občané, jde o Ujgury, kteří jsou muslimové a byli chyceni v "bojové zóně" (asi šlo o turisty, humanitární pracovníky, nebo pokojně orali svá políčka Smile ) podobné je to s dalšími (z Lybie a dalších zemí) nejde tedy o místní lidi z Iráku, či Afghanistánu. To že někdo odejde bojovat za své ideály (náboženství, politické přesvědčení, peníze...) do cizí země s sebou nese že pokud bude zajat protivníkem asi bude považován za nepřítele, bude vyšetřován proč tam byl a co tam dělal, kdo ho poslal a s jakým úkolem. Po pravdě bych byl pro vydání do země jejímiž občany jsou, nejde o "politické" uprchlíky, takže bych to nechal na Číně a dalších co si se svými lidmi udělá.
URL : https://www.valka.cz/26-01-2009-Zruseni-veznice-na-Guantanamo-t80556#295205 Verze : 0
presne tak, neni duvod resit, ktera zeme si je vezme, proste tam patri, a konec, preci tim, ze bojovali, prominte, orali na uzemi jineho statu z nich nedela osoby bez obcanstvi.
URL : https://www.valka.cz/26-01-2009-Zruseni-veznice-na-Guantanamo-t80556#295211 Verze : 0
oprava poskozeneho prispevku :



...a tak nás páni Gore, Morre, Chomsky a ďalší "myslitelia" môžu opäť presvedčovať o
zločinoch amerického imperializmu na mierumilovných obyvateľoch pokrokových krajín.


Zdroj: www.longwarjournal.org



Autor příspěvku je : M´hilosh
URL : https://www.valka.cz/26-01-2009-Zruseni-veznice-na-Guantanamo-t80556#295218 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více