Medaile za boje v Argonách a ve Vaquois [1961]

Medal for the Argonne and Vauquois / La Médaille d´Argonne et de Vauquois
     
Název:
Name:
Medaile za boje v Argonách a ve Vaquois Medal for the Argonne and Vauquois
Název v originále:
Original Name:
La Médaille d´Argonne et de Vauquois
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1961
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Robert Noreau: La Médaille de l´Argonne et de Vauquois
www.medailles1914-1918.fr
URL : https://www.valka.cz/Medaile-za-boje-v-Argonach-a-ve-Vaquois-1961-t81984#412011 Verze : 0
     
Název:
Name:
Medaile za boje v Argonách a ve Vaquois Medal for the Argonne and Vauquois
Název v originále:
Original Name:
La Médaille d´Argonne et de Vauquois
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1961
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
Medaile
stuha
-
Klenot:
Badge:
Medaile je dobře ražená z postříbřeného kovu, rozměr medaile je 27x21,5mm. Na lícové straně je poprsí vojáka "en face". Voják má na hlavě přilbu a je zahalen v plášti a drží v ruce jílec meče. V pozadí jsou spojenecké prapory, francouzský, anglický, italský a americký a docela při horním okraji je opis: ARGONNE. Na rubní straně je pomník, před kterým stojí na schodišti voják. Při dolním okraji je dvouřádkový nápis: VAUQUOIS/1914-1918. -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Robert Noreau: La Médaille de l´Argonne et de Vauquois
www.medailles1914-1918.fr
URL : https://www.valka.cz/Medaile-za-boje-v-Argonach-a-ve-Vaquois-1961-t81984#412012 Verze : 0
Již krátce po ukončení světové války v roce 1920 je ve Francii založena společnost,která sdružuje bývalé vojáky, kteří bojovali v oblasti Argon a Vauguois. Cílem společnosti bylo pochovat pietně kamarády a postavení osária na bojišti samém. Teprve v roce 1961 bylo rozhodnuto o založení pamětní, vzpomínkové a veteránské medaile.
Medaile je dobře ražená z postříbřeného kovu, rozměr medaile je 27x21,5mm. Na lícové straně je poprsí vojáka "en face". Voják má na hlavě přilbu a je zahalen v plášti a drží v ruce jílec meče. V pozadí jsou spojenecké prapory, francouzský, anglický, italský a americký a docela při horním okraji je opis: ARGONNE. Na rubní straně je pomník, před kterým stojí na schodišti voják. Při dolním okraji je dvouřádkový nápis: VAUGUOIS/1914-1918. Stuha 31mm široká v barvě světlemodré,červené,zelené,červené a světlemodré.


V roce 1961 byla pak vydaná další Pamětní medaile na boje u Arassu(La Médaille Commemorative d´Arras), která byla určena nejen pro francouzské bojovníky z bitvy u tohoto města, ale i pro účastníky z cizích států, především pro Čechoslováky, kteří v této bitvě bojovali. Byla to politická nevůle ČSR, že tyto medaile již nebyli žijícím legionářům předány. Medaile byla ražena z bílého kovu(slitina) o průměru 34,5mm a síle 2,5mm. Na líci v celé ploše medaile jsou dva vedle sebe stojící vojáci v přilbě. Přední má ná hlavě přilbu francouzskou a druhý voják typickou přilbu anglickou. Vojáci jsou nakročení, drží obouruč pušky s nasazenými bodáky. V pozadí stylizované vrcholy rozbombardovaných staveb. Při horním okraji medaile je opis: ARRAS a zcela dole podpis rytce a medailera P.BOUVIER. Na rubní straně v popředí je lev stojící předními tlapami na ležícím německém orlu. V pozadí na pravé straně Arraská katedrála. Nahoře v opise letipočty 1914-1918. Stuha je 37mm široká,středně modrá s okrajovými,7mm širokými červenými pruhy.


Literatura:
Robert Noreau: La Médaille de l´Argonne et de Vauguois
URL : https://www.valka.cz/Medaile-za-boje-v-Argonach-a-ve-Vaquois-1961-t81984#300664 Verze : 0

Diskuse

domnivam se, ze u teto medaile doslo k zamene obrazku, protoze vyobrazena medaile neodpovida popisu, muzu poprosit o opravu ?
Dekuji

PS. Medaile ve svem nazvu nenese slovo Commmemorative, ale pouze "Médaille d'Argonne et de Vauquois", opravim to v tomto smyslu (plus drobny preklep, v nazvu Vaquois je pismeno Q, nikoliv G). Zdroj viz dekret uvedeny zde :

www.medailles1914-1918.fr
URL : https://www.valka.cz/Medaile-za-boje-v-Argonach-a-ve-Vaquois-1961-t81984#412172 Verze : 0
Děkuji za mimořádně zajímavý odkaz, který neznám. Jsem rád,že se našel obrázek medaile, která je textově popsaná a je zde i obrázek novější medaile z roku 1961. Obě medaile jsou poměrně vzácné a velmi zajímavé. Děkuji. Ph.
URL : https://www.valka.cz/Medaile-za-boje-v-Argonach-a-ve-Vaquois-1961-t81984#412177 Verze : 0
Jená se odvě různé dekorace. Zítra v sobotu dodělám.
URL : https://www.valka.cz/Medaile-za-boje-v-Argonach-a-ve-Vaquois-1961-t81984#412209 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více