Kříž srbské společnosti červeného kříže 1876

Cross of Serbian Red Cross Society 1876 / Крст Друштва Српског црвеног крста 1876
     
Název:
Name:
Kříž srbské společnosti červeného kříže 1876 Cross of Serbian Red Cross Society 1876
Název v originále:
Original Name:
Крст Друштва Српског црвеног крста 1876
Datum vzniku:
Date of Establishment:
07.04.1877
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Pavel Car, Tomislav Muhić : Serbian and Yugoslavian Orders and Decorations, Verlag Militaria
URL : https://www.valka.cz/Kriz-srbske-spolecnosti-cerveneho-krize-1876-t82651#582519 Verze : 0
     
Název:
Name:
Kříž srbské společnosti červeného kříže 1876 Cross of Serbian Red Cross Society 1876
Název v originále:
Original Name:
Крст Друштва Српског црвеног крста 1876
Datum vzniku:
Date of Establishment:
07.04.1877
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:
Star Photo Reverse:
-
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Pavel Car, Tomislav Muhić : Serbian and Yugoslavian Orders and Decorations, Verlag Militaria
URL : https://www.valka.cz/Kriz-srbske-spolecnosti-cerveneho-krize-1876-t82651#582520 Verze : 0
Dne 6.února roku 1876 se v Srbsku se souhlasem ministerstva války podařilo založit Družstvo Červeného kříže, které přijalo zásady a podmínky Ženevské konvence z roku 1864.
Dne 20.srpna 1877 vydalo toto družstvo či společnost svoje specifické vyznamenání, které bylo označeno jako Řád srbského družstva Červeného kříže z roku 1876.
K tomuto řádu se přiřazují ještě Záslužné medaile a to v provedení:
Medaile Stříbrná do roku 1914 jde o stříbrnou, značenou medaili o ryzosti 990. Medaile nese nápis ZA ZÁSLUHY O SRBSKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ a letopočet 1912-1913.
Podobně tomu je i u medaile bronzové.
Po ukončení balkánských válek a zahájení bojů ve Velké válce 1914-18 dochází k další ražbe, která na svém středu nese také tento nápis, ale již chybí letopočet 1912-13. Medaile byla udělovaná Zá zásluhy o Červený kříž převážně v letech 1914-18, ale ještě v letech SHS, tedy zhruba do roku 1929.
K poslední změně ve vzhledu dochází po roce 1929. Medaile již nesou jen nápis ZA ZÁSLUHY O ČERVENÝ KŘIŽ, zde vystavená medaile ukazuje,že bylo využíváno i starších zásob původních ražeb této medaile. Zlatá medaile byla udělena celkem 36x.
Literatura:
Dr.Nada Todorovič: Jugoslovenské i inostrane Medalje, Bělehrad 1984
Dr.Marko Popovič: Ordenje medalje Srbije i Crne Gore, Bělehrad 1979
Poznámka: SHS (Království Srbů, Chorvatů a Slovinců)
Vystavené dekorace jsou ze soukromé sbírky a mohou se dále publikovat. Každý dotaz či připomínka je vítaná.
Kříž srbské společnosti červeného kříže 1876 - První medaile je stříbrná,puncovaná tdy typ do roku 1914 Balkanské války.Druhá je již postříbřený kov udělovaná po roce 1914

První medaile je stříbrná,puncovaná tdy typ do roku 1914 Balkanské války.Druhá je již postříbřený kov udělovaná po roce 1914
Kříž srbské společnosti červeného kříže 1876 - U této medaile z doby Jugoslavie chybí na kovové stuze nápis Srbský.Jinak je zcela identická s typem udělovným v Srbsku.

U této medaile z doby Jugoslavie chybí na kovové stuze nápis Srbský.Jinak je zcela identická s typem udělovným v Srbsku.
Kříž srbské společnosti červeného kříže 1876 - Dekorace jsou originály, nejsou čištěné. Autor přivítá každou připomínku k problematice Srbského Červeného kříže

Dekorace jsou originály, nejsou čištěné. Autor přivítá každou připomínku k problematice Srbského Červeného kříže
URL : https://www.valka.cz/Kriz-srbske-spolecnosti-cerveneho-krize-1876-t82651#302897 Verze : 1
Prvním typem řádu Srbského Červeného kříže je zde vystavený exemplář ze soukromné sbírky. Jde o kríž ražený v bronzu, velmi špatně stříbřený i smaltovaný. Na přední straně vidíme opět knížecí znak a na zadní straně letopočet 1876. Celkový dojem je však dosti tristní. Proto byl tento kříž udělen jen nepatrnému poštu lidí a výroba byla zadaná rakouské firmě VM /V.Mayer) Vídeň, která odvedla dokonalou práci. Zde tento první typ řádu srbského kříže je v originální etuji, byl udělen pražskému lékaři a pochází z prvních let trvání řádu. Byl udělen bezprostředně po založení dekorace to jest na samém konci osvobozovacích válek.
URL : https://www.valka.cz/Kriz-srbske-spolecnosti-cerveneho-krize-1876-t82651#303248 Verze : 0
Dne 19.09.1912 dochází na návrh srbské řádové komise k založení medaile „družstva“ Srbského Červeného kříže. Kříž Červeného kříže se začal nazývat „Řádem“. K této situaci dochází v době 1.balkánské války, kterou vedlo Srbsko společně s Černou Horou a Bulharskem proti Osmanské říši. Řádová kancelář vytvořením medaile, jako nižšího ocenění zásluh chtěla zabránit plošnému a inflačnímu udělování vlastního řádu Červeného kříže.
Medaile je popsaná v úvodní části článku. Snad jen pro vysvětlení symboliky. Na přední straně medaile je dívka (Alegorie Srbska), která drží hlavu srbského národního hrdiny, junáka Pavla Orloviče. Raněný hrdina napůl sedí a napůl leží a dívá se na zabitého Turka. Dále se zde nachází datum 1389 což je rok bitvy na Kosově poli. Je možno říci, že tato medaile není neznámá a v našich sbírkách se nachází, neb to byli opět čeští a moravští lékaři, kteří v balkánských válkách pomáhali v rámci Rakousko-Uherského Červeného kříže při léčení nemocných a raněných vojáků, ale i tureckých zajatců. Nás však bude zajímat medaile.
„Svatého Jiří za léčení raněných a nemocných vojáků, která nese letopočet 1912“ (viz. obrázek)
Tato nádherná, přenádherná medaile má na přední straně postavu Sv. Jiří, který bojuje s drakem.
Zadní strana medaile má podobnou symboliku, kterou jsme si popsali u oficielní medaile Za zásluhy o Srbský Červený kříž, tedy postavu dívky, která podává pohár vody raněnému hrdinovi. Nacházíme zde letopočet 1912.
Pravděpodobně právě Sv. Jiří, který je symbolem statečnosti, odvahy a vítězství byl pro tuto medaili nepřijatelný, neb to byla symbolika vyhrazená vysokým řádům Evropy a Ruska (Řád i kříž Sv. Jiří)
Medaile se vzácně nachází v našich sbírkách. Je ražena ze stříbra a váha medaile je 22,15 g.
V Srbsku či Černé Hoře je téměř neznámá a jde pravděpodobně o návrhové kusy, které byly raženy Vídeňskou firmou Rothe. Snad i proto se medaile ve velmi malém počtu dostala na sběratelský trh v Rakousku. Z nástupnických zemí bývalé monarchie je známá jen v bývalé ČSR.
Prameny:
Archiv : I Smýkal
Archiv : Altmann
Archiv: Ing. Petříček
URL : https://www.valka.cz/Kriz-srbske-spolecnosti-cerveneho-krize-1876-t82651#320597 Verze : 1
URL : https://www.valka.cz/Kriz-srbske-spolecnosti-cerveneho-krize-1876-t82651#719450 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více