Polní dělostřelectvo ČSR a tanky

Diskuse

Jaké možnosti boje proti obrněným cílům mělo polní dělostřelectvo ČS. armády před válkou? Existovaly např. pro 8cm kanon vz. 30 a 10cm houfnice protipancéřové granáty, nebo by byly využity normální výbušné střely?
Pokud o tom někdo něco víte, tak to, prosím, řekněte, nebo aspoň naznačte.
Díky
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#304272 Verze : 0
Zdar
Pokud se nepletu tak protipancéřové granáty byly k dispozici pouze pro hrubé kanóny 10,5 cm vzor 35. Myslím, že v knize Československé dělostřelecké zbraně bylo přímo napsáno, že protipancéřová munice nebyla k dispozici pro kanón a houfnici obě vzor 30 a ani pro starší zbraně.


Pro novější dělostřelecké zbraně již byla připravována, to se týká 10 cm pevnostní houfnice vzor 38. Nevím však zda-li byl vývoj této munice včas dokončen a zda-li by byla použitelná ve starších houfnicích ráže 100 mm.
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309460 Verze : 0
Jednou z otázek je zda pro děla větší ráže bylo proti tehdejším slabě pancéřovaným strojům nutné mít protipancéřové střelivo. V roce 1938 bylo pancéřování potencionálního nepřítele na ůrovni od 15 do 30mm, u většiny tanků i méně, pak je třeba si spíš položit otázku co s podobným vozidlem udělá zásah běžné munice. Z dob VZS si pamatuji jak jsem měl možnost vidět vyřazené OT-62 na které se vystřelilo běžnou municí ta samozřejmě probila pancíř a vybuchla uvnitř, pancéřování asi srovnatelné s většinou tanků třicátých let a účinek velmi značný. V té době se protipancéřová munice řešila jako střela s tvrdým jádrem, takže z děla větší ráže by zřejmě prolétla skrz, stroj by asi šel opravit snáz než po zásahu běžnou municí ráže 10 cm, pro posádku by to samozřejmě bylo ničivé obojí.
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309465 Verze : 0
Děkuji, takže normální výbušné střely, jen 10,5cm kanon průbojné. Jen jsem si chtěl ověřit, jestli jsem něco nepřehlédnul, protože třeba 8cm kanon vz. 30 má celkem vysokou úsťovou rychlost, takže by se nabízel jako kandidát na těžké protitankové dělo.

Co se účinků týče, nemám ůpochyb o tom, že výbušné střely na tehdejší tanky stačily - stačí se podívat na Americké zkušenosti s Japonskými lehkými tanky v Pacifiku, a ráže přes 100mm dokázaly zavařit i Tigerům nebo KV...
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309469 Verze : 0
problém nená ani tak v tom jak je kaón účinný, ale v tom že PTK mají specifickou komstrukci, jsou obecně nižší, aby je bylo možno snáze maskovat, mají nižší náměr (nepočítá se se střelbou na velké vzdálenosti) a větší odměr (kvůli tomu že palba je vedena na pohyblivé cíle a je potřeba ji přenášet), takže nestačí jen munice, ta řeší jen jeden problém, samozřejmě umožní použít vhodné dělo i k protitankovému boji, ale neudělá z něj plnohodnotný prostředek.
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309470 Verze : 0
Samozřejmě plnohodnotné PT dělo do první linie (v normální situaci) ne, ale dobrý prostředek pro boj na větší vzdálenost (jako třeba Německý Flak 18, Ruské 76mm a 85mm PL kanony, 76mm divizní děla nebo Britská 25liberní houfnice) nebo pro případy nouze - v Africe se občas ta houfnice ukazovala jako vhodnější než 57mm PT kanón, protože sice měla menší účinný dostřel a byla větší, ale měla točnu, takže bylo možné rychle měnit odměr.


Mimochodem proti čemu se počítalo s průbojnými střelami u 10,5cm kanonu? Tipuji, že asi proti odolnějším opevněním a podobně? Koneckonců průbojné střely užívané v KV-2 byly taky původním určením protibetonové...
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309474 Verze : 0
pokud vím tak sovětská PL děla se k protitankovému boji používala jen minimálně, jednak pro ně nebyla vhodná munice a druhak jich byl obecně nedostatek, problém PL děl je v tom že k palbě na pozemní cíle je potřeba jiný zaměřovač a hlavně zcela jiná munice. Němci své dělo ráže 88mm konstruovali od počátku jako dvojúčelové, nešlo tedy o nějaké nouzové využití, jak se někdy píše, a obsluha byla k tomuto úkolu cvičena, pro dělo byla k dispozici i vhodná munice, takže se nelze divit že jeho využití bylo úspěšné. Naopak třeba britský 90mm PL kanon se k boji proti tankům nevyužíval, protože munice s časovým zápalem se k tomu prostě nehodí. 25 liberní houfnice byla také brána od počátku jako víceúčelové dělo (navazuje na 18 liberní kanon z WWI) které mělo být základním dělem pěchoty a podporovat ji v každé situaci. Šestiliberky (ráže 57mm se u britů neudávala) a dvouliberky měly posílit vyloženě obranu proti tankům a nepočítalo se s nimi na nic dalšího. Naopak 40mm PL kanon Boffors (u cizích děl se to kupodivu v librách neznačilo Smile ) se k palbě na obrněné cíle používal, protože munice byla dostupná a dělo mělo i zaměřovač pro pozemní palbu, v Africe se celkem osvědčil, protože většina cílů byla slaběji pancéřována, než třeba na východní frontě.
Ale tohle je velmi obsáhlé a složité téma Smile , faktem je že ČS armáda nebyla v PT obraně nijak pozadu, oba kanony 37mm byly na solidní úrovni své doby, vyvinutý kanon 47 mm byl vyloženě nad bežným průměrem a byl používán s úspěchem němci, Problémem který se běžně neuvádí, je to že PTK musí být i levný a výrobně jednoduchý, protože je zařazen ve velkých počtech, pokud bude kanon sebelepší, ale nebude ho možno objednat v dostatečném počtu je to celkem na nic. Možnost palby třeba kanony sborového dělostřelectva je samozřejmě vítaná, ale problém řeší jen v malé části.
Pokud jde o munici, ta se pravděpodobně řešila pro palbu na odolné cíle, tedy opevnění a až ve druhé řadě na tanky, ale to berte s rezervou, jde spíše o odhad, na základě určení daného děla. Protibetonové střely se pokud vím používaly u SHD SU-152 kdy vozidlo má jako hlavní výzbroj houfnici 152mm pro kterou nebyly v té době protipancéřové střely, Tanky KV měly běžný kanon 76,2mm a pozdní verze 85mm pro které se protipancéřová munice dodávala, jestli pro něj byla i protibetonová si nejsem jist, myslím že ne.
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309494 Verze : 0
Ad 85mm PL kanony, v roce 1943 byly zařazeny do výzbroje PT praporů u některých tankových sborů (minimálně), bohužel link na zdroj se propadl někdy dávno do víru přeinstalovávacích vášní, pokud najdu, dodám.
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309544 Verze : 0
no rok 1943 je dost daleko od zániku ČSR ? Smile ale docela by mne zajímalo čím stříleli na tanky, myslím že munice pro tankové 85 a pro PL se lišila. u starších děl 76,2mm pokud vím k použití proti tankům nedošlo. ryze teoreticky by bylo možné hledat námořní munici stejné ráže.
URL : https://www.valka.cz/Polni-delostrelectvo-CSR-a-tanky-t82982#309546 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více