ESP - CETME Ameli / MG 82

univerzální kulomet
Výrobcem byla firma Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales a firma General Dynamics Santa Bárbara Sistemas. Ameli je zkratkou pro Ametralladora ligera - lehký kulomet. Je zaveden ve španělské armádě jako MG 82.
Vzhledově připomíná MG 42, ale funkčně je stejný jako pušky firmy CETME nebo Heckler & Koch, tedy má zpožděné otevírání závěru pomocí válečků a pevnou hlaveň. Zbraň střílí z otevřeného závěru jako většina kulometů a má možnost volby lehčím nebo těžším závěrem. To vede ke kadenci 1200 ran/min s lehkým a 800 - 900 ran/min s těžkým závěrem. Zbraň střílí pouze dávkami a je zásobována rozpadajícím se pásem s označením, který je uložen v plastové schránce na 100 nebo 200 nábojů. Schránka má průhlednou zadní stěnu, takže střelec vidí, kolik má ve schránce nábojů. Hlaveň je rychlovýměnná, komora je opatřena drážkami pro usnadnění vytažení náboje. Chromovaný vývrt má drážkování se stoupáním buď 178 mm pro střely SS 109 nebo 305 mm pro střely M193. Zbraň má sklopnou dvojnožku, ale může být lafetována na vozidla nebo na třínožku.


Ráže: 5,56 x 45 NATO
Délka: 970 mm
Délka hlavně: 400 mm
Úsťová rychlost: 875 m/s
Hmotnost: 5,3 kg
Kadence: 800 - 1200 ran/min


Zdroj: archiv autora
URL : https://www.valka.cz/ESP-CETME-Ameli-MG-82-t83089#304887 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více