Kamufláž Kožedubovy lavočky

Diskuse

Notoricky známý bokorys Kožedubovy La-7 "27" tentokrát ale jen s dvojicí hvězd Hrdiny Sovětského svazu. Do konce války byla na trup doplněna ještě jedna hvězda.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#169909 Verze : 0
Takto zbarvená Kožedubova Lavočka (viz předchozí příspěvek) nikdy během WWII nelétala. Symboly sestřelů a dvě hvězdy Hrdiny SSSR byly domalovány na stroj až po skončení WWII pro propagandistické účely. Třetí hvězda Hrdiny SSSR na trupu nikdy nebyla. Kožedubova 27 nikdy během WWII nenesla ani symboly vítězství.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#296896 Verze : 0
S tim rozhodně nesouhlasím, vim že na internetu a tušim že i v jedné z knih, které vlastim je fotka kde se I.Kožedub připravuje k letu a pod jeho kabinou jsou vidět označení hrdiny Sovětského svazu...
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#296978 Verze : 0
A je ta fotka válečná? Nikdo netvrdí, že tato podoba neexistovala, ale že není z období války, ale poválečná.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#296981 Verze : 0
asi by pomohlo, kdyby Havran i Stalinuv sokol uvedli presne sve zdroje informaci, jinak je to jen vykrik do tmy, ktery nemuzeme overit ani tak, ani tak.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#296994 Verze : 0
Tak jsem trochu pohledal a vypadá to, že ta kamufláž bude v pořádku. Našel jsem dva zdroje které tvrdí, že je z května 1945.
Hlavním zdrojem je sešit ze série "Typy Broni i Uzbrojenia" č. 57


Dále se můžete podívat na tyto stránky, které ovšem pracují s výše uvedeným materiálem.


No a TADY se můžete podívat jak Kožedubova Lavočka vypadá v muzeu. Tam jsou již ony tři zmiňované hvězdy.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#296997 Verze : 0
Nie je to toto lietadlo? Pravdepodobne nejde o bojovú fotografiu, ale o nejakú ukážku - viď Osprey - Aircraft of the Aces 15 (Soviet Aces of WW II) str. 54, kde je uvedené že začiatkom roka 1945 lietal Kožedub na "Biela 27" ako zástupca veliteľa u 176. gardového leteckého pluku a na uvedenej fotografii z konca 60-tych rokov sú na lietadle namaľované 3 zlaté hviezdy hrdinu ZSSR a symboly 62 zostrelov.


Zdroj: http://www.ww2aircraft.net/forum/album/data/595/
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#296998 Verze : 0
Moje informace pocházejí zknihy Lovec od Sejgeje Kramarenka. Kramarenko léta u 176. GIAP a několikrát letěl jako Kožedubovo číslo, když bylo jeho číslo neschopno letu. Když Kožedub tuším v dubnu odleťěl do Moskvy (od dubna do konce války už bojově nelétal), převzal po něm Kramarenko jeho 27. Kramarenko tvrdí, že si Kožedub 27 přivezl k pluku v zimě 1944-45 a nikdy na ní žádné symboly vítězství neměl. Ani v době, kdy ji po Kožedubovy převzal a létal na ní do konce války, než se Kožedub vrátil zpět k pluku. Letoun byl koncem května vyzdoben symboly vítězství a řády Hrdiny SSSR pro propagandistické účely.
Kramarenko dokonce tvrdí, že 27 nějakou dobu létala bez bíle natřené směrovky.
To Aubi: Darkfold v popisce k obrázku tvrdí, že do konce války přibyla na trupu ještě jedna hvězda Hrdiny SSSR - tudíž se domnívám, že tím myslel, že zobrazený letoun létal v bojích WWII.
To Buko: Fotografie na tvém příspěvku pochází pravděpodobně z Monina. Kožedub byl vyznamenán třetím titulem Hrdiny SSSR až v srpnu 1945! V té době už 176. GIAP byl dislokován poblíž Moskvy kam se přesouval vlakem a své letouny přenechal jiné jednotce. Domnívám se, že třetí hvězda byla na letoun namalována až v muzeu.
Docela bych pochyboval, že je to skutečně Kožedubova Lavočka a ne jen stroj upravený do jeho podoby pro potřeby muzea - ale to je jen moje spekulace.
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#297045 Verze : 0
Zrovna jsem právě chtěl zmínit Kramarenkovu knihu, kde se nachází fotka I.Kožeduba v kabině, ke kterému se ještě sklání jeho technik, a pod kabinou jsou zobrazeny 2 hvězdy. Knihu jsem však ještě podrobně nečetl...
URL : https://www.valka.cz/Kamuflaz-Kozedubovy-lavocky-t83321#304825 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více