07.04.2009 - Nepokoje v Moldavsku

Po víkendových parlamentných voľbách v Moldavku vypukli v hlavnom meste Kišinev rozsiahle nepokoje.
Vo voľbách zvíťazila ziskom skoro 50% hlasov proeurópska Strana komunistov Moldavskej republiky (PCRM) pod vedením doterajšieho prezidenta Vladimira Voronina.
Opozícia výsledky volieb neuznala, hoci pozorovatelia OBSE a SNS zhodne uznali platnostnosť a vyhlásili, že moldavské parlamentné voľby splnili "mnohé medzinárodné štandardy", hoci sa nedajú označiť za úplne demokratické.
Dav demonštrantov, ktorých je viac ako desaťtisíc, sa už v pondelok vymkol kontrole opozičných organizátorov protestov a prenikol do budovy parlamentu a do sídla prezidenta, obe budovy zdemoloval a podpálil.
Časť demonštrantov veľmi pravdepodobne prišla z Rumunska, pretože okrem hesiel Preč s komunizmom či Zastavte falšovanie sa objavili aj heslá Sme Rumuni.


Nepokoje si vyžiadali zatiaľ najmenej jednu obeť a desiatky ranených.


spravy.pravda.sk
http://www.vesti.ru/doc.html?id=272417
http://www.vesti.ru/doc.html?id=272455
http://www.vesti.ru/doc.html?id=272503
http://www.vesti.ru/doc.html?id=272445
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306446 Verze : 0
Vzhledem k tomu že se při sčítání v Moldavsku hodně lidí přihlásilo k rumunské národnosti, není pokřik "jsme rumuni" nijak překvapující. Že se to nelíbí v Rusku je překvapující ještě méně. Prezident Voronin dokonce napadl Rumunsko že "krade občany", protože řada obyvatel se snaží najít rumunské předky a získat následně rumunský pas (tedy pas země v EU). Opozice je zčásti založena i na národnosti, proto na obrázcích je vidět i rumunské (ale i EU) vlajky.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306453 Verze : 0

Citace - bitaxe :

... Že se to nelíbí v Rusku je překvapující ještě méně. Prezident Voronin dokonce napadl Rumunsko že "krade občany", protože řada obyvatel se snaží najít rumunské předky a získat následně rumunský pas (tedy pas země v EU). ...



To je zajímavé - když orgány RF vydávaly Gruzíncům v JO ruské cestovní pasy (i bez nějakého hledání předků), bylo to v pořádku...
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306456 Verze : 0
To je zaujímavé, pozerám celú ruskú tlač ale nepáči sa to len komoušom lebo ich súkmeňovcov v Moldavsku bijú. Ostatným Rusom je to jedno.. Verejná tlač tam píše vecne a sucho (napr. tu ).Nehádzať všetkých do jedného vreca, je skoro 20 rokov po revolúciách.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306460 Verze : 0
to absik, souhlasím že nejsou všechny ruské noviny stejné, ale osobně za realističtější zprávy pokládám ty které na tom nejsou (jako noviny nějaké země) zainteresované, tedy třeba slovenské, britské a podobně. Ruské, nebo rumunské asi budou fandit nějaké straně. a to že někdo křičí jsme rumuni, nemá asi nic společného s tím že by přijel z vedlejší země, pokud by na Slovensku křičeli třeba obyvatelé Žitného ostrova jsme maďaři, asi by taky nemuseli přijet z Maďarska, ne? Právě to je to co se mi na věci nelíbí, Moldavsko je původem rumunské, takže tam rumunů žije celkem hodně.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306462 Verze : 0

Citace - palič :


To je zajímavé - když orgány RF vydávaly Gruzíncům v JO ruské cestovní pasy (i bez nějakého hledání předků), bylo to v pořádku...



Nevydali jim "cestovní pasy"!!
Vydali jim doklad státní příslušnosti, o cestovní pas musí žádat. To vydání dokladů byla POVINOST RF ke všem občanům Sovětského svazu. Rusko se totiž stalo nástupnickým státem Sovětského svazu a z tohoto statusu je POVINO doklad vydat všem občanům Sovětského svazu, i když se ocitli na území jiného státu po rozpadu Sovětského svazu, pokud jim tento stát odmítne své doklady vydat a nebo doklady nového státu občané z nějakého důvodu nechtějí. Není to příklad pouze Gruzínských separatistických republik, ale například Pobaltí.
Neustálé omílání o „vydávání pasů“ je manipulace.


PS: absik má pravdu. I když například ruská TV věnovala událostem větší prostor než naše (a důvody jsou nasnadě, když se podíváme co se děje u nás), tak to rozhodně nebylo ve smyslu podpory té, či druhé straně, naopak, prostor včera dostali jak zástupci presidenta, tak opozice. Mimochodem, všechny parlamentní opoziční strany se od násilí distancovaly.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306469 Verze : 0

Citace - Radek. :

Nevydali jim "cestovní pasy"!!
Vydali jim doklad státní příslušnosti, o cestovní pas musí žádat. To vydání dokladů byla POVINOST RF ke všem občanům Sovětského svazu. Rusko se totiž stalo nástupnickým státem Sovětského svazu a z tohoto statusu je POVINO doklad vydat všem občanům Sovětského svazu, i když se ocitli na území jiného státu po rozpadu Sovětského svazu, pokud jim tento stát odmítne své doklady vydat a nebo doklady nového státu občané z nějakého důvodu nechtějí. Není to příklad pouze Gruzínských separatistických republik, ale například Pobaltí.
Neustálé omílání o „vydávání pasů“ je manipulace.



Jistě, povinnost to byla, to nezpochybňuji, nicméně k tomu nedocházelo (těsně, hned, bezprostředně) po rozpadu SSSR, ani bezprostředně po osamostatnění Gruzie, ale podstatně později (řekněme 2002-2004) a argumentovat tím, že JO neměli nebo nechtěli..., když měli gruzínské doklady, které nebyly uznávány ruskou stranou, není zcela správné.
Chcete snad tvrdit, že kdyby Altmann ostentativně spálil nebo vrátil český pas a další doklady a vydal se do Rakouska, aby se vrátil do lůna své milované monarchie, že by mu ho rakouské úřady vydaly? Uvědomuju si, že jmenovaný nebyl na živu v době rozpadu monarchie a ten časový rozdíl je velký, ale ... principiálně je to v podstatě totéž.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306474 Verze : 0
Myslím že veľa vody tu nechtiac namútil Alchymista:

Citace :

Časť demonštrantov veľmi pravdepodobne prišla z Rumunska, pretože okrem hesiel Preč s komunizmom či Zastavte falšovanie sa objavili aj heslá Sme Rumuni
a taktiež okrem správy s Pravdy odvolanie sa len na jeden (prevažne internetový) zdroj Vesti. To keby sme zobrali diskusiu k výnimočne nestrannému článku zo SME tak by čitateľ mal dojem že na Slovensku žijú len komunisti:
www.sme.sk
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306478 Verze : 0
Ne, není to přesné. Obyvatelé JO ve většině nepřijali občanství Gruzie. Už od referenda v roce 1992. Nejsem schopen posoudit, kolik (jaké procento) obyvatel JO přijalo na základě národnostního principu občanství Gruzie a později přijalo občanství Ruska. Nevím to a pokud takový údaj máte byl by jistě zajímavý.



To co sem psal je pochopitelně pouze otázka získání občanství po rozpadu Sovětského svazu a mezinárodních dohod na zabránění stavu, kdy je někdo nucen zůstat bez státní příslučnosti, případně nucen do nekterého. Nikoli vyvýzání se z již existujícího občanství a získání jiného, to je pak otázka mezistátních vztahů a zákonů toho či onoho státu.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2009-Nepokoje-v-Moldavsku-t83534#306482 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více