Záslužný řád sboru Civilní gardy

Orden del Mérito de la Guardia Civil
Záslužný řád sboru Civilní gardy
(Orden del Mérito de la Guardia Civil)
- nejmladší španělský řád


S příslušníky Civilní Gardy-Guardia Civil- se setká prakticky každý návštěvník Španělska. Guardia Civil vykonává totiž strážní a policejní službu jak na hranicích tak především uvnitř celé země. Její funkci můžeme přirovnat službě četnictva kdysi u nás.


Vznik Civilní gardy se traduje od dob protinapoleonských válek v 1. čtvrtletí minulého století, kdy v rozvrácené zemi si obyvatelé zřídili sebeobranné útvary proti banditům sužující především španělský venkov. Skutečné ustavení těchto útvaru se datuje až od vydání královského dekretu v březnu 1844, kdy tyto bezpečnostní sbory se oficielně konstituovaly a obdržely svůj název Guardia Civil, používaný dodnes. V podstatě jejich úkoly týkající se vnitřní bezpečnosti se nezměnily až do roku 1940, kdy frankistická moc zreorganizovala gardu pro svou potřebu. Jednak se rozšířil její početní stav zařazením do ní útvaru karabiníků (Cuerpo de Carabineros) a jednak ji byly dány další bezpečnostní úkoly jako např. fiskální (obdoba naší bývalé Finanční stráže). Poslední modernizaci prodělala garda v roce 1959. Kdy ji byly svěřeny též úkoly dopravní policie.


Je zajímavé, že nový představitel Španělska král Juan Carlos po svém nástupu na trůn v roce 1975 velmi záhy založil nový španělský řád, tentokráte určený výslovně k ocenění příslušníků Guarda Civil. Zákonem č.19 z 29. května 1976 byl založen řád zvaný:

ORDEN DEL MÉRITO DEL CUERPO DE LA GUARDIA CIVIL

(Záslužný řád sboru civilní gardy)


Toto nové vyznamenání vychází ze starších řádů, jako je nejběžnější Záslužný vojenský řád (Mérito Militar), kterým se oceňuji jak mimořádné a hrdinské činy tak vynikající služba. Snad nového vládce Španělska vedly k založení důvody spojené s bojem proti pašerákům drog a proti terorismu, kdy právě Guardia Civil v současnosti nese největší podíl tohoto nebezpečného boje, který jak víme se neobejde beze ztrát na lidských životech.


Nový řád je rozdělen do 4 tříd podobně jako některé španělské vojenské řády.
Nejvyšší je 1. třída zvaná Gruz de Oro - Zlatý kříž,
2. třídou je Cruz de Plata - Stříbrný kříž
3. třídou je Cruz con distintivo rojo - Kříž s červeným odznakem
4. třídou je Cruz noc distintivo blanco - Kříž s bílým odznakem


První a třetí třída jsou určeny k ocenění hrdinských a mimořádných činů, u 1.třídy s nasazením života či dokonce s jeho ztrátou. Druhá a čtvrtá třída jsou určeny k ocenění za vynikající službu.


Tvarově vychází tento řád z výtvarného pojetí španělských řádů a to odznaku Královského vojenského řádu Sv. Hermenegilda. Jde o rovný tlapatý kříž, kde ramena kříže jsou ze všech třídách smaltována smaragdově zeleně. V líci je na střed kříže položen medailon rámovaný vavřínovými ratolestmi se současným znakem Gaurdia Civil (zkřížený meč s liktorským svazkem), nad znakem nápis AL MÉRITO-Zásluze. Tento medailon je u 1.a 3.třídy vybarven červeně a u 2.a 4.třídy bíle. Insignie 1.a 2. třídy jsou připínací, když mezi rameny je vždy po sedmi paprscích, u 1.třídy zlatých u 2.třídy stříbrných. Insignie 3. a 4. třídy tvoří pouze kříž menších rozměrů, zavěšený na stuze náprsní, která je u 3.třídy zeleno-červeně-zelená a u 4. třídy zeleno-bíle-zelená. Pro úplnost je třeba dodat, že na rubní straně se medailon opakuje u 3-4. třídy ve stejné barvě (viz obrázek) jako na líci. V jeho poli je monogram GC převýšený královskou korunou, což byl starý znak Guardia Civil.


V provedení těchto vyznamenání nelze očekávat nějaké mimořádné vzácné kusy či jiné zajímavosti, protože současná španělská produkce řádů a vyznamenání pracuje jen s obecnými kovy (zlacení a stříbření)smalty jsou poměrně kvalitně zpracovány, ale stuhy jsou z umělého viskosního hedvábí.


Prameny:
Ing. Josef Hrdý:
Faleristický časopis S I G N U M Brno 1989

URL : https://www.valka.cz/Zasluzny-rad-sboru-Civilni-gardy-t83756#307100 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více