Konfidenti gestapa

Diskuse

Mam dotaz.Ve vyctu konfidentu gestapa jsem nenalezl informace o Rudolfu Misutkovi a Ferdinandu Cihankovi.Ma o nich nekdo nejake informace?Jeste by me zajimalo jestli jeste zije Olga Frantisakova,velitelka kontroverzniho partyzanskeho oddilu.Dekuji.
URL : https://www.valka.cz/Konfidenti-gestapa-t84433#310289 Verze : 0
Zdravím. Shodou okolností jsem právě včera četl o Čihánkovi v Přísně tajné! 6/2007 článek "V sítích gestapa" od Antonína Benčíka. (str.71-75).
Čihánek byl součástí skupiny Karla Hovůrky, která byla vysazena v srpnu 1941 Sověty. Působit měli na Moravě. Čihánek se brzy přihlásil na gestapu v Olomouci. Autor dokonce tvrdí, že byl už jako agent gestapa vyslán do zahraničí.
Povedlo se mu zničit nejprve svůj 5-člený výsadek a potom i napojené další skupiny podřízené sovětské zpravodajské službě.
Později dělal konfidenta a to i mezi nuceně nasazenými dělníky v Německu. Jeho stopa mizí v únoru 1945 v německém Hagenu.
V čísle 5/2007 zase píše stejný autor o Mišutkovi v článku "Agent B-41" (str. 80-83). Oproti Čihánkovi patřil mezi slovenské hvězdáře vysazené na Slovensku. Výsadek Mišutka-Jágrik přistál u Krakova také v polovině srpna 1941. S úkolem napojit se na komunistickou stranu a podávat zpravodajské informace přes sovětskou zpravodajskou síť na Slovensku. V létě 1939 odešel do Polska jako velitel Hlinkových gard v Brvništi. Brzy po seskoku byl zatčen a získán za konfidnta. Povedlo se mu zničit první výsadky Sovětů na Slovensko.
To by bylo asi vše.
URL : https://www.valka.cz/Konfidenti-gestapa-t84433#310332 Verze : 0
Dobrý den,
na Čihánka jsem náhodou narazil asi před 2 roky v Archivu bezp. složek ministerstva vnitra. Jak píše kolega, skutečně se jednalo o parašutistu vyslaného z Ruska, který měl na Olomoucku při práci pro Němce velmi dobré výslekdy. Vzhledem k tomu byl později přeložen do Francie, kde setrval do konce války. Poté se mu podařilo zlegalizovat svůj pobyt a ve Francii se usadil. Viděl jsem i několik dokumentů StB, která počátkem 60. let vypátrala jeho pobyt v nějaké rybářské vesnici a nějaký čas ho sledovala. Od úmyslu proti zrádci zakročit však bylo podle dokumentů, které jsem viděl, upuštěno.


Olga Františáková již nežije. Nedávno vyšel v sobotním magazínu Práva článek o ní a J. Houfkovi, v němž je uvedeno, že zemřela někdy v 80. letech.
URL : https://www.valka.cz/Konfidenti-gestapa-t84433#385808 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více