05.05.2009 - Gruzie údajně odhalila pokus o převrat

Dle prohlášení Gruzínské vlády byl odhalen pokus o státní převrat. Za pokusem o tento převrat údajně stálo Rusko.


Podle gruzínského ministerstva vnitra došlo ke vzpouře vojáků na základně Muchrovani poblíž Tbilisi.


Vláda ze vzbouřenci vyjednává.


Více aktualne.centrum.cz
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311526 Verze : 0
Tankový prápor VS Gruzínska dislokovaný v mestečku Muchrovani v utorok vyhlásil neposlušnosť štátnym orgánom na protest účasti Gruzínska na cvičeniach NATO. Gruzínsky minister vzburu spája s údajnou prípravou voj. prevratu. Obe správy vyšly takmer naraz a vniesli zmätok do prehľadu o situácii.



www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311530 Verze : 0
Situácia je neprehľadná aj pre očité zdroje. V utorok gruzínske ministerstvo vnútra informovalo o príprave vojenského prevratu. Následne šla do éteru správa o vyhlásení neposlušnosti tankového práporu. Avšak podľa prvotnej správy MV Gruzínska za údajným pučom majú stáť vysokopostavené osoby ministerstva obrany z predchádzajúcej doby pred Saakašviliho prebratím moci. Na prvom mieste sa hovorí o bývalom ministrovi obrany G. Karkarašviliovi a ostatných vysokopostavených pracovníkoch ministerstva.


Ani v neskorších správach gruzínskeho ministra vnútra sa nehovorí o prepojení bývalého ministra obrany a "proruského" velenia tankového práporu. Do súvislosti obe správy dal dohromady NIEKTO(neizvestnyj) a odvtedy sú spájané.


článok: Min.vnútra Gruzínska tvrdí že odhalilo vojenský prevrat (МВД Грузии утверждает, что раскрыло военный заговор)
www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311535 Verze : 0
Obvinení predstavitelia opozície sú podľa tvrdenia min. vnútra Gruzínska už od utorku zavretí, na bázu Muchrovani vtrhlo niekoľko desiatok tankov a vozidiel vojenskej polície a v takejto atmosfére sa vedú "rozhovory". Velenie práporu však bolo už predtým vyzvané aby ukončili vzburu.


http://www.vz.ru/top/
www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311549 Verze : 0
Nechci nějak krotit nadšení, ale kde je napsáno, že se vzbouřila brigáda? V (ruském) tisku je zmíněna "rebelie mezi příslušníky tankového praporu v Muchrovani"... To je ale, pokud jde o počty osob a bojové techniky dost zásadní rozdíl...
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311554 Verze : 0
Veliteľ tankovej brigády pri meste Muchrovani, podplukovník Mamuka Gorgišvili elektronicky oznámil agentúre "Novosti - Gruzia" že nechystá žiadne agresívne činy, čím sa dištancuje od údajného chystaného puču.
Vzburu brigády vyjasňuje, citujem: "vojaci nemôžu ďalej trpieť zložitú situáciu vo vnútri štátua vyzývajú k dialógu medzi masami protestujúcich, vedených opozíciou a štátnymi orgánmi na čele so Saakašvilim".


"Невозможно смотреть спокойно на процесс разрушения страны, текущее противостояние, однако со стороны нашей танковой части никаких агрессивных действий не будет. Мы находимся на казарменном положении и никуда отсюда уходить не собираемся".
"Nemôžeme sa spokojne prizerať na proces deštrukcie štátu v tejto dobe, avšak zo strany nášho tankového oddielu nebudú nijaké agresívne činy. Sme v kasárňach a nikam sa odtiaľto nechystáme odísť" - Gorgošvili.


www.rian.ru
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311556 Verze : 0
Znovu Vám opakuji, nejde o tankovou brigádu, ale o prapor a
když už "citujete", citujte doslova... a ať už vědomě nebo bezděky nezkreslujte zprávy.
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311561 Verze : 0
Palič má pravdu - отдельный бронетанковый батальон (ktorý sa v správe spomína) nie je tanková brigáda ale SAMOSTATNÝ TANKOVÝ PRÁPOR.
URL : https://www.valka.cz/05-05-2009-Gruzie-udajne-odhalila-pokus-o-prevrat-t84652#311566 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více