Akce Litomyšl

Diskuse

Na www.csla.cz v otazkach na arm.gen. Vacka byla nekolikrat zminena akce Litomyšl, patrne neco v souvislosti s pomoci spojencum, kteri nebyli cleny Varsavske smlouvy. Vackovi se ale zrejme na toto moc odpovidat nechtelo a odkazoval na VHU. Me samotnemu se k tomu nic najit nepodarilo a VHU mam tezce z ruky, takze bych se chtel zeptat:


Byla skutecne nejaka Akce Litomyšl? Pokud ano, vi o ni nekdo neco konkretniho?
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#313657 Verze : 0
Ano, tato akce skutečně existovala. Bohužel se
zatím jeví jako stále tajná. Nikdo se k tomu nechce vyjadřovat. Probíhala v Severní Africe a pro tehdejší ČSLA měla ohromný finanční přínos. Pár lidí ve vedení této akce si tenkrát pěkně nahrabalo. Např. při odchodu do ČSSR pro soudruha generála bylo přepraveno do republiky úplně nové Volvo 240. Moc si ho prý neužil, údajně jej brzo rozbil.Palba
V rámci utajení vše zajišťoval podnik zahr. obchodu OMNIPOL (jinak jeden z největších vývozců zbrání v té době).
Pravděpodobně nejrozsáhleji probíhala v letech 1978 -1984 a to na několika základnách.
Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jaký to má vše stupeň utajení.
Informace jsou zatím ve vojenském archívu v Olomouci. Smiling Army
Já jsem si to ověřoval i na minulých výstavách IDET a moc se mnou o tom nikdo nechtěl bavit.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#314196 Verze : 0
Střední škola Litomyšl, nic tajného to nebylo. Do osobních spisů jsem to zapisoval jako službu ve Střední škole Litomyšl. Byla to prostě akce v Lybii,kde naši piloti a technici sloužili.Monozí starší pánové mají ve svých knížkách takto zakodovanou právě službu v Lybii. Bylo to za slušný peníze, prostě tak trochu v žoldu Arabů. Podobně se např. šifrovala akce Krkonoše, což mám já zapsáno jako cvičení Krkonoše, rok 1980.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#314199 Verze : 0
Záleží co si kdo představuje pod pojmem utajení. My jsme nesměli říci rodině ani kam odjiždíme a pošta nám chodila do Prahy na schránku.
Něco k penězům, ověřeno od místního důstojníka. Za leteckého technika dostávala naše armáda 850,- dinárů a technik od ní dostal jen 120,- v prvním roce. V roce 1981 jsem měnil 3 dináry za 5 US dolarů.
Výběrové řízení u některých útvarů bylo také velmi zajímavé. Mluvil jsem s pilotem, který se přiznal, že za "vlezné" dal tehdy první stereomagnetofón B100 v hodnotě 4700,- Kčs.
Což byly pěkné peníze za "komančů".
Převážně to byly mise vojáků z povolání a jejich rodin. příslušníků. Dokonce někteří starší příslušníci to dostávali za odměnu před odchodem do důchodu.
Nás vojáků "nestraníků" byla na naší základně tak asi jedna šestina z celkového počtu. Když jsem po ukončení mise nevztoupil do strany, byl hned propuštěn do zálohy. Dokonce mne "upozornili", že si nemám po dobu 2 let žádat ani o výjezd do tehdejší Jugoslávie.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#314216 Verze : 0
Možno sú tajné konkrétne detaily, ale naša pomoc Lýbii je všeobecne známa, vrátane vysielania osôb (technikov a učiteľov).


Som zvedavý pod akým kódovým názvom bola utajovaná naša pomoc Angole (to že tam uniesli našich civilných pracovníkov sa nepodarilo utajiť ani našej socialistickej vláde...). Podobné aktivity sa dajú dosledovať takmer do každého štátu, kam boli vyvážané naše L-29 a L-39 - niekdo musel technikov a pilotov zaškoliť (je pravda, že školenia pilotov a technikov prebiehali aj u nás).
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#314217 Verze : 0
Týkalo se to pouze letců,mechaniků návodčích ČVO 400,401, 409. Rodinní příslušníci ani náhodou. Já zase znám případy,že se tam chlapům již nechtělo, ten žold byl sice dobrý, dostávali poukázky (bony-Tuzex)ale základny jen písek, písek, žádná ženská, žádné pití. Byla to akce Ministerstva zahraničního obchodu, armáda z toho také něco měla, ale pro ty chlapy to zas tak lukrativní nebylo.Nebylo to výběrové řízení, bylo to jen výběr letců a techniků,kteří museli projít ÚVN Praha, Leteckým ústavem Praha atd. Pochopitelně,že třídní hlediska byla také brána v potaz,ale každý pilot byl prověřen,ale žádný soudruh politruk tam nebyl, to arabáci neplatili.Byla to normální akce za prachy. Nebral bych to z třídních hledisek. Bylo tam několik mých kolegů ze 47.lprpl.Vím,že se jim tam moc nechtělo, poprvé ANO,podruhé ne.JIstě,po skončení turnusu to bylo na nové auto,ale zdraví v hrdeli. Prostě nedělal bych z toho senzaci.
Vím jaký byl problém získat praporčíky techniky ČVO 430-439. No nevím, jak by jste pane kolego potom hodnotil ty naše vojáka,kteří byli např. v Koreji, já tam měl kamaráda spojaře. Dnes již pravda velmi starý pán,ale hovoří o tom všem jen s uctou neb museli všichni státy moc spolupracovat.Pokud jste voják, tak proč tolik nenávisti?Je pochopitelně,že žádná stát nepustí svého proškoleného vojáka do země,z které může utíkat. To se týkalo i záložníků ČVO 659, nebo šifrantu ČVO 930.Možná,že tomu nebudete věřitm,ale ani němečtí specialisté nesměli jezdit např. do ČSSR:Věřte sloužil jsem u logistiky 5.MŘ Náčelníka zpravodajské zprávy ZVO.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#314219 Verze : 0
Osobně jsem se akce Litomyšl zúčastnil a to v letech 1977-1978.Myslím si,že tajného na tom už nic není.V době kdy jsem do Lýbie odjížděl,tak se na těchto akcích podíleli nejen letci,ale i tankisti,dělostřelci a to hlavně obsluhy raketometu.byli tam též poláci,kteří se věnovali námořnictvu,a to hlavně ponorkovému.Žít v Libyi není pro našince zas tak jednoduché, jednak zde platí přísná prohibice, to znamená žádný alkohol. Od domorodců jsme se dozvěděli, že pokud nás policie přistihne při konzumaci alkoholu, který se občas na černém trhu za patřičnou sumu sežene, čeká nás kalabuš což znamená vězení. Vepřový řízeček? Tak o tom si můžete nechat jenom zdát, vepřové maso,salámy,párky v této zemi neexistuje. V řeznictví můžete nakoupit skopové, drůbeží, občas velbloudí a nejčastěji hovězí maso. Na zdi vedle vchodu do řeznictví byl umístěn kovový hák, na tomto háku, jestliže bylo v prodeji např. hovězí maso, visela hlava z krávy. Po nějakém čase, vzhledem ke zdejším průměrným teplotách kolem 35°C, byla obsypána hejnem much.
Naučit libyjské studenty ovládat techniku nebylo tak jednoduché jak se původně zdálo. Probírané téma se muselo tlumočit nejprve z češtiny do angličtiny, které obstarával český tlumočník. Poté z angličtiny do arabštiny, této role se ujal arabský tlumočník a to bylo velice zdlouhavé. Další problém nastal v tom, že pokud jsem žádal,aby si posluchači(lybijští vojáci základní služby) dělali poznámky,tak se na mne arabský tlumočník jen usmál a poznamenal,že někteří neumějí číst a psát.Takže některé věci jim bylo těžké vysvětlit.Pokud se technika pokazila jejich vinou,okamžitě nás začali obviňovat,že jsme jim dali špatnou techniku.Nejlépe to vystihl jeden můj kamarád když prohlásil,že arabi spadli s velbloudu do mercedesu.Těžké bylo i pochopit jejich myšlenkové pochody.Jednou mi velitel vojenské základny v Bengházi (byl jsem jako npor.zástupce vel.skupiny)řekl cituji:"Ameriká věří v Boha má dolary,my Arabové věříme v Allaha a máme ropu,Vy komunisti v nic nevěříte,a proto také nic nemáte"
Proč se dnes k této akci hlási málo lidí,lze asi zdůvodnit tím,že už uplynula delší doma,většinou se jedná už o starší lidi ,kteří nemají kladný vztah k počítači a tudíš těžko se k dané tematice dostanou.Peníze se tam daly vydělat,na druhou stranu,Vám stát tyto peníze vyplácel v Tuxeksových poukazká,tak že si mohl člověk koupit jen auto,elektroniku a lepší ošacení.K obstarání lepšího bydlení to nebylo.Na druhou stránku,to byla jediná možnost,jak se podívat do zahraničí,jak se žije v nekomunistických zemích.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#323269 Verze : 0

Citace - altmann :

... Pochopitelně,že třídní hlediska byla také brána v potaz,ale každý pilot byl prověřen,ale žádný soudruh politruk tam nebyl, to arabáci neplatili.Byla to normální akce za prachy. Nebral bych to z třídních hledisek..



Reaguji na Váš příspěvek, ale osobně u nás v Sirtě byl politruk.Exclamation Dokonce jsme museli chodit na politickou nalejvárnu. Řikali tomu technická příprava. Arabům bylo divné, proč tam chodí i doktoři, tak ti pak museli mít samostudium a chodili se pak k politrukovi zpovídat do jeho pokojíčku #Bad Talk.Evil or Very Mad. Jako jedem zmála měl solo místnost. Na letišti byl zařazen k radistům i když o tom nic moc nevěděl. Bohužel byl placen z našich peněz. Jako svobodnému si mi každý měsíc ztratila částka 500,- Kčs(podle výpisů z Čech) a nikdo nám to nebyl schopen vysvětlit Confused:. To byly panečku výmluvy od velitelů, aby nám to nemuseli zdůvodnit.
Omlouvám se za pozdní reakci, ale dlouho jsem zde na stránkách nebyl.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#352551 Verze : 0
Máte plnou pravdu u nás byl též jeden politruk,ale ten většinou do ničeho nemluvil,jen poslouchal a zapisoval si názory vojáku a důstojníku.Též u nás byl 2 příslušníci VKR,o jednom jsme byli přesvědčeni,a druhý můj velitel skupiny jsem zjistil až po roce 1989,kdy jsem si vyjel seznam práskaču od VKR.Holt i taková byla tenkrát doma.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#353963 Verze : 0
Já jako odborný pracovník ( Náčelník oddělení praporčíků a důstojníků ) jsem při odchodu do zálohy prováděl zápis do Vojenské knížky, Podle ČVO ( čísla vojenské odbornosti ) 400, 401, 402, 409 ( návodčí) a další ČVO a tak jsem přesně věděl o co jde. Určitě tam nějaký pol. pracovník byl, jistě i poříslušník VKR, v tom nevidím nic divného. Tehdy armáda taková byla a když jsme my měli PŠM v Bundeswehru měli také školení. Každý kdo tam byl ví o čem mluvím. Já to těm klukům nezavidím, byla to přinejmenším ubíjející a otravná práce, mnohým se rozpadlo manželství, ale já jsem napsal a na tom trvám, že do této odborné práce přece nemusíme tahat nějakou nenávist podbarvenou politikou, to bych přenechal novinářům .
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#353972 Verze : 0
Dnes je výročí - 30. let, kdy okolo půl druhé ráno v roce 1980 (21.8.)odlétaly dva vojenské speciály směr Tripolis a následně Sirta.Rolling Eyes
Najde se ještě někdo, kdo dnes vzpomíná?Confused:
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#370446 Verze : 0
K akci Litomyšl. Existovalo nějaké speciální tetování, které si naši vojáci nechali dělat? Možná bylo vice typů. Víte o tom nekdo neco? Děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Akce-Litomysl-t85019#575563 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více