03.06.2009 - USA uvažují o možnosti vytvořit exportní variantu F-22 Raptor

.


Obranná podkomise rozpočtového výboru Senátu USA prozkoumá možnost vývoje exportní modifikace víceúčelového stíhače F-22 Raptor, jehož prodej do jiných států je doposud zakázán kvůli nebezpečí úniku informací o nových technologiích. Nařízení k provedení takového výzkumu mohou dostat VVS USA. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na na utajený zdroj informací, který nechce být jmenován.


Jak upřesňuje agentura, o potřebě nakoupit letadla podobná F-22 hovoří Japonsko, které nutně potřebuje nejnovější bojové letadlo k ochraně národních zájmů. Je s podivem, že se Tokio zaměřuje na takové stíhačky pro přepad raket i letadel, které zároveň umožňují ničení pozemních objektů. Podle názoru vojenského analytika Lorena Thompsona vedla k nastolení otázek o možnosti prodeje F-22 Japonsku především zvláště v poslední době značně zvýšená vojenská aktivita Severní Koreje. Tato skutečnost konkrétně vedla velení Vojenských vzdušných sil USA změnit doposud negativní postoj k prodeji F-22 na pozitivní.


Thompson také tiskové agentuře Reuters sdělil, že vedoucí podkomise rozpočtového výboru podporuje myšlenku prodeje nové stíhačky vojenské správě Japonska. Také souhlasí s odvolání zákazu exportu letadel F-22.


Jiné informační zdroje agentury Reuters se ale k podobným úvahám stavi skepticky, protože k tomu, aby bylo embargo na vývoz F-22 odvoláno, musí takový návrh projít mnoha nejrůznějšími instancemi, což zabere nejméně jeden rok. Stoupenci odvolání embarga se také musí zaručit, že budou zachována vojenská tajemství USA.


Podotýkám, že podle sdělení japonských novin The Mainichi Daily News ministra obrany Jasukazu Hamady ze začátku května 2009 se setkal s ministrem obrany USA Robertem Gatesem. Ten Tokiu poradil, aby se zaměřili spíše na perspektivní letadlo F-35 Lightning II a vyzbrojili jím svoje vzdušné síly místo zamýšleného F-22 Raptor, poněvadž vývoz F-35 bude s největší pravděpodobností v dohledné době povolen.


Zdroj informace a obrázků:
vpk.name
http://www.wikipedia.com
http://www.airliners.com
03.06.2009 - USA uvažují o možnosti vytvořit exportní  variantu F-22 Raptor - Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor

Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor
03.06.2009 - USA uvažují o možnosti vytvořit exportní  variantu F-22 Raptor - Lockheed Martin F-35 Lightning II

Lockheed Martin F-35 Lightning II
03.06.2009 - USA uvažují o možnosti vytvořit exportní  variantu F-22 Raptor - Ministr obrany Japonska Jasukazu Hamada

Ministr obrany Japonska Jasukazu Hamada
03.06.2009 - USA uvažují o možnosti vytvořit exportní  variantu F-22 Raptor - Ministr obrany USA Robert Gates

Ministr obrany USA Robert Gates
URL : https://www.valka.cz/03-06-2009-USA-uvazuji-o-moznosti-vytvorit-exportni-variantu-F-22-Raptor-t85270#315123 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více