Barrios, Justo Rufino

     
Příjmení:
Surname:
Barrios Barrios
Jméno:
Given Name:
Justo Rufino Justo Rufino
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
19.07.1835 San Marcos, San Marcos
19.07.1835 San Marcos, San Marcos
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
02.04.1885 Chalchuapa, Santa Ana
02.04.1885 Chalchuapa, Santa Ana
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Prezident Guatemaly President of the Guatemala
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Podpísal dohodu o delimitácii hraníc s Mexikom a odovzdal štát Chiapas. Border with Mexico delimitation agreement signatary, and transmitted Chiapas state to Mexico.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.viviplanet.com.ar
es.wikipedia.org
www.worldstatesmen.org
www.alfasepa.net
URL : https://www.valka.cz/Barrios-Justo-Rufino-t85433#321225 Verze : 0
Justo Rufino Barrios


*19.7.1835 San Marcos, Guatemala
+2.4.1885 Chalchuapa, El Salvador



Prezident Guatemaly /15.4.1892-8.2.1898/


Počas svojej vlády vydal a dal do platnosti ústavu z roku 1879, a týmto demonštroval svoju silu ako prezident, bola to ústava pod ktorou on vládol. Opozícia za jeho vlády bola prenasledovaná a mnoho občanov sa uchýlilo do exilu.


Medzi jeho dôležité počiny môžeme počítať, zavedenie železnice do Guatemaly, prvé telegrafné línie v krajine, ako aj zavedenie základného bezplatného vzdelania, otvorenie mnohých škôl po celej krajine, taktiež sa pričinil o otvorenie hypotekárnej banky, východnej nemocnice a taktiež dal príkaz aby sa v hlavnom meste vybudoval hlavný cintorín.


Stal sa objektom kritiky v roku 1882, po podpise dohody Herrera-Mariscal o delimitácii hraníc s Mexicom, kde sa taktiež hovorilo že Guatemala si nerobí ďalšie nároky na región Soconusco a nežiada nijakú kompenzáciu zaň.


Roku 1885 s podporou Hondurasu začal vojenský kampaň za znovu vytvorenie stredoamerickej únie a deklaroval že nastolí vládu vojenskou silou a on bude veliteľom. Barriosa v tomto podporil prezident Hondurasu Luis Bográn, ale Costa Rica, El Salvador a Nicaragua sa spojili v opozícii proti tomuto, a taktiež proti sa postavilo Mexico a USA.


Aby naplnil svoje plány, Barrios napadol El Salvador v marci 1885, zatial čo jednotky Costa Ricy a Nicaragui začali bojovať proti jednotkým Hondurasu. Jeho pokus sa skončil smrtelne, Barrios padol uprostred bitvy v Chalchuapa, krátko potom, čo jeho jednotky napadli El Salvador. Oficiálna verzia hovorí, že bol zasiahnutý zblúdilou strelou, avšak mnoho autorov hovorí, že to bol komplot, aby bol zavraždený. Taktiež sa hovorí, že to bol Rufino Barrios kto vymenil štát Chiapas, ktorý v tom čase patril Guatemale za zbrane a za zlatú sochu vytvorenú sochárom Rodrigom Oliva.


zdroj:
www.viviplanet.com.ar
es.wikipedia.org
www.worldstatesmen.org
www.alfasepa.net

URL : https://www.valka.cz/Barrios-Justo-Rufino-t85433#315832 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více