Pracovní vyznamenání pro mužstvo a poddůstojníky zásobovacího sboru bylo zavedeno doplňkem k stejnokrojovému předpisu, uvedeném v oběžníků z 29. října v roce 1906, Věstníku pro c. a k. armádu, část 32. Získat jej mohl jen ten, kdo měl prokazatelně vynikající znalosti ohledně výroby chleba nebo mlynářských prací a všeobecné znalosti z ostatních oborů zásobování.
Divizní pekárna se skládala z 10 mobilních pecí vzor 1901. Na italské frontě měla každá divize svoji pekárnu. Tato polní pekárna byla obsluhována mistry svého řemesla, zde se využívalo pracovníku civilního sektoru (mlynářů a pekařů). Tato polní pekárna rozvinutá v týlu divize byla schopná za 16 hodin vyrobit přibližně 20 000 denních dávek chleba, tedy počet zcela postačující pro celou divizi.
Vojenský chleba byl tmavý a pekl se ve formě bochníku, později ve tvaru veky o dvou porcích. Vydával se nejdříve 24 hodin po upečení, nesměl však být starší 8-10 dnů. Odznak (viz obrázek) byl tedy určen především pro příslušníky polních pekáren, ale i jejich zásobovatele, kteří polní pekárny plynule zásobovali moukou, solí a dalšími potřebnými produkty pro výrobu chleb, ale i sucharů. V letech 1917-18 byl odznak udělován i dalším příslušníkům logistických jednotek jako byli především kuchaři a řezníci, kteří se podíleli na zajišťování stravy pro bojující kamarády.
Literatura: KRAUS, Oldřich: Kvalifikační odznaky Rakousko-Uherské armády (zkrácené vydání) Kolektiv: Havel, Hodík, Landa: Vojenská kuchařka, totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska
Originál odznaku(těžký typ) sbírka Faleristika
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-vyznamenani-pro-zasobovaci-sbor-t85561#316437
Verze : 0
Přidejte se k nám
Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady.
Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.