Pracovní vyznamenání pro zásobovací sbor

Arbeiteauszeichnung für die Verpflegsbranche

Diskuse

.



Pracovní vyznamenání pro mužstvo a poddůstojníky zásobovacího sboru bylo zavedeno doplňkem k stejnokrojovému předpisu, uvedeném v oběžníků z 29. října v roce 1906, Věstníku pro c. a k. armádu, část 32. Získat jej mohl jen ten, kdo měl prokazatelně vynikající znalosti ohledně výroby chleba nebo mlynářských prací a všeobecné znalosti z ostatních oborů zásobování.


Divizní pekárna se skládala z 10 mobilních pecí vzor 1901. Na italské frontě měla každá divize svoji pekárnu. Tato polní pekárna byla obsluhována mistry svého řemesla, zde se využívalo pracovníku civilního sektoru (mlynářů a pekařů). Tato polní pekárna rozvinutá v týlu divize byla schopná za 16 hodin vyrobit přibližně 20 000 denních dávek chleba, tedy počet zcela postačující pro celou divizi.


Vojenský chleba byl tmavý a pekl se ve formě bochníku, později ve tvaru veky o dvou porcích. Vydával se nejdříve 24 hodin po upečení, nesměl však být starší 8-10 dnů.
Odznak (viz obrázek) byl tedy určen především pro příslušníky polních pekáren, ale i jejich zásobovatele, kteří polní pekárny plynule zásobovali moukou, solí a dalšími potřebnými produkty pro výrobu chleb, ale i sucharů. V letech 1917-18 byl odznak udělován i dalším příslušníkům logistických jednotek jako byli především kuchaři a řezníci, kteří se podíleli na zajišťování stravy pro bojující kamarády.




Literatura:
KRAUS, Oldřich: Kvalifikační odznaky Rakousko-Uherské armády (zkrácené vydání)
Kolektiv: Havel, Hodík, Landa: Vojenská kuchařka, totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska
Pracovní vyznamenání pro zásobovací sbor - Originál odznaku(těžký typ) sbírka Faleristika

Originál odznaku(těžký typ) sbírka Faleristika
URL : https://www.valka.cz/Pracovni-vyznamenani-pro-zasobovaci-sbor-t85561#316437 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více