Národní řád Za vojenské zásluhy

Ordinul Virtutea Militaria
Ordinul Virtutea Militara
Národní řád Za vojenské zásluhy:
Order of Military Virtute


Po ukončení Rumunského experimentu se socialismem a snaze o návrat k tradicím země, dochází i ke změně, či v tomto případě k návratu vnějších symbolů a tedy i řádu a vyznamenání Rumunska.


Mimo národního řádu Rumunské hvězdy, který byl určen jednak za všeobecné zásluhy,ale i zásluhy vojenské je založen specifický řád, který je určen pouze jako ocenění zásluh a statečnosti na válečném poli, v případě za vojenské zásluhy o obranu země v době míru. Řád se uděluji v době míru důstojníkům za vzornou službu a zásluhy o armádu. V době války za osobní statečnost a vojenské zásluhy se doplňuje meči. Je určen k vyznamenání i cizincům a zde především vojákům spřátelených zemí.


Řád je rozčleněn do tříd:


Velkodůstojník – Mare Ofiter ( Grand Officer) určen pro 150 rytířů řádu
Komtur - Comandor ( Commander) určen pro 750 rytířů řádu
Důstojník - Ofiter ( Officer) určen pro 1500 rytířů řádu
Rytíř - Cavaler ( Knight) určen pro 4600 rytířů řádu


K vlastnímu řádu je dále přiřazena záslužná řádová medaile (Medalia Virtutea Militéra )


Řádový klenot je tvořen tak zvaným rupertským křížem o síle 4 mm. Ramena kříže jsou modře smaltovaná s bílým úzkým proužkem,který je zlatě ohraničen. Kříž pro stupeň velkodůstojníka a stupeň komandera řádu je velký 53x53 mm. Na aversu kříže je medailon o velikosti 28 mm,který je modře smaltován,kolem je bílé mezikruží s nápisem :


VIRTUTATEA MILITARA


V dolní části medailonu jsou tři zlaté osmicípé hvězdičky.


Mezi rameny kříže se nachází zeleně smaltovaný dubový věnec. Ve středu kříže je zlatý orel ze symbolu státního znaku Rumunska.


Revers řádu:
Kříž je opět modře smaltovaný, středový medailon s postavou Sv.Jiří na koni zabíjejícího draka je zlatý. Sv.Jiří jako symbol odvahy a statečnosti zde symbolizuje statut řádu s určením pro odměnu statečnosti a zásluh o obranu vlasti. V bílém mezikruží se nacházejí letopočty:
1864 1872 1940 2000



Řádová hvězda je ražena z bílého kovu imitujícího staré stříbro. Průměr hvězdy je 80 mm. Paprsky hvězdy jsou kyjovité, střední paprsek je plochý.Na středu hvězdy je položen kruhový,bíle smaltovaný medailon o průměru 40 mm. Na středu medailonu je položen opět rumunský orel státního znaku. Kolem medailonu se nachází prostý opis:


VIRTUTA MILITARA


V dolní části hvězdy jsou zeleně smaltované vavřínové ratolesti vítězství..Rub hvězda je hladký.


Stuha řádu (viz obrázek) vychází z tradice barevného složení stuh starých rumunských řádů.


Pokud se řád nenosí „in natura“ jsou na stejnokroji nošeny jen malé řádové stužky o rozměru 25x10 mm. Pro stupeň komander se na stužku upevňuje kruhový terčík 8 mm. Pro stupeň velkodůstojníka se na malou stužku upevňuje malý kosočtverec.


K řádu se připojuje dekret,který je opět psaný na ručním kvalitním papíru. Na dekretu se nachází matriční (evidenční ) číslo a dekret nese podpis prezidenta Rumunska.


Řádový klenot je uložen v moderní etuji,která je potažená imitaci umělé kůže. Barva etuje je modrá.Na víčku je umístěn státní znak Rumunska a dále nápis:


ORDINUL / VIRTUTEA / MILITARA / + patřičný stupeň řádu, např. COMANDOR



K vlastnímu řádu je přiřazená záslužná medaile (viz obrázek ),která je vkusná a zajímavá.


Poznámka:
V roce 2006 byl udělen stupeň komander řádu generálovi armády ČR panu Josefu Prokešovi.



Literatura:
Faleristický časopis Signum, číslo 15, IV.řada,září 2006
Kancelář prezidenta Rumunska pro řády a vyznamenání
Archiv: Altmann a Faleristika
Národní řád Za vojenské zásluhy - Velkodůstojník s meči.jpg

Velkodůstojník s meči.jpg
Národní řád Za vojenské zásluhy - Informace o tomto řádu přinesl časopis  SIGNUM

Informace o tomto řádu přinesl časopis SIGNUM
URL : https://www.valka.cz/Narodni-rad-Za-vojenske-zasluhy-t86141#318900 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více