28.07.2009 - Alianční letka C-17 zahájila činnost v maďarské Pápě

Slavnostní přílet prvního stroje Boeing C-17 Globemaster III na letiště maďarských vzdušných sil Pápa - to byl jeden z hlavních důvodů návštěvy náměstka ministra obrany pro zahraničí Jana Fulíka v Maďarsku.


Přistání letounu C-17 zahájilo činnost letky NATO Heavy Airlift Wing. Cílem projektu, do kterého se zapojilo deset členských států NATO a dvě partnerské země, je posílit alianční přepravní letecké kapacity. Celkem tři stroje C-17 se budou používat na podporu vojenských mírových a humanitárních misí jednotlivých přispěvovatelů, NATO a EU.


Představitelé českého ministerstva obrany využili této příležitosti nejen k setkání s představiteli Aliance, ale také k bilaterálnímu jednání se zástupci maďarského ministerstva obrany. Prodiskutovali průřezové oblasti spolupráce, především výměnu expertů v rámci českého a maďarského Center of Excellence. Jan Fulík jednal se státní tajemnicí maďarského ministerstva obrany Ágnes Vadai i o oblasti taktické a strategické přepravy a možnosti prohloubení spolupráce v oblasti vzdušných sil.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14645
URL : https://www.valka.cz/28-07-2009-Aliancni-letka-C-17-zahajila-cinnost-v-madarske-Pape-t86688#321027 Verze : 0

Diskuse

Vydieť lietadlo kategórie C-17 vo farbách maďarska, to sa nepošťastí každý deň.
URL : https://www.valka.cz/28-07-2009-Aliancni-letka-C-17-zahajila-cinnost-v-madarske-Pape-t86688#321033 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více