03.08.2009 - USA úspěšně vyzkoušely laserové dělo

США успешно испытали лазерную пушку
V USA úspěšně ukončili první etapu zkoušek taktického laserového děla

(ALBUQUERQUE, N.M., June 15, 2009 - "Boeing Advanced Tactical Laser Fires High-Power Laser in Flight")

V USA úspěšně ukončili první etapu zkoušek taktického laserového děla (dále ATL - Advanced Tactical Laser), které je instalováno na palubě testovacího letadla NC-130H Hercules.
Informoval o tom Gary Fitzmire, viceprezident Boeingu odpovědný za program "Boeing Directed Energy Systems".

Podle jeho slov byla provedena prověrka bojových možností chemického laseru, počítače i optické aparatury 13.července tohoto roku.
"Střelba" byla vedena na pozemní cíle na polygonu White Sands (stát Nové Mexiko). "Výstřely" způsobily otvor o průměru cca 125 cm v břichu trupu vojenského dopravního letadla, které sloužilo jako cíl.

"Zničili jsme cíl na zemi", doplnil Fitzmire. "Doposud jsme uskutečnili mnoho pozemních zkoušek, abychom se přesvědčili o spolehlivosti systému jako celku i samotného laseru. Našimi pozemními cíli k ničení jsou automobilové plniče (cisterny) i další automobily a spojovací uzly.".

Podle jeho slov je na letošní léto plánováno ještě několik letových zkoušek ATL.


Výše uvedená informace dorazila do ruského tisku teprve v pátek a protože jsem ji nezachytil na jiných zdrojích, uvádím ji až dnes s doplněním z domovských stránek Boeingu.

Zdroj informace:
Novosti VPK, 31.07.2009 - vpk.name
Boeing News, 15.07.2009 - boeing.mediaroom.com
Obrázek:
Wright-Patterson Air Force Base - www.wpafb.af.mil

03.08.2009 - USA úspěšně vyzkoušely laserové dělo - Testovací letadlo Lockheed NC-130H Hercules s laserovým dělem (ATL - Advanced Tactical Laser) od , 413. Flight Test Squadron z Hurlburt Field, Fla.
Snímek pořízen 19.6.2009 na KIRTLAND AIR FORCE BASE, Nové Mexiko.

Testovací letadlo Lockheed NC-130H Hercules s laserovým dělem (ATL - Advanced Tactical Laser) od , 413. Flight Test Squadron z Hurlburt Field, Fla.
Snímek pořízen 19.6.2009 na KIRTLAND AIR FORCE BASE, Nové Mexiko.

URL : https://www.valka.cz/03-08-2009-USA-uspesne-vyzkousely-laserove-delo-t86819#321610 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více