07.08.2009 - Slavnostní nástup 14. kontingentu AČR

U příležitosti návratu z mise KFOR v Kosovu se ve čtvrtek 6. srpna 2009 uskutečnil v prostorách kasáren 15. ženijní brigády slavnostní nástup 14. kontingentu AČR.


Součástí slavnostního ceremoniálu bylo také ocenění nastoupených vojáků. Dva příslušníci kontingentu převzali z rukou náměstka ministra obrany pro zahraničí Jana Fulíka a zástupce náčelníka Generálního štábu AČR – ředitele Společného operačního centra MO generálmajora Jiřího Halašky Záslužný kříž ministra obrany, pět vojáků obdrželo Čestný odznak Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého, medaili ministra obrany za službu v zahraničí pak dostalo 407 příslušníků 14. kontingentu včetně velitele, podplukovníka Róberta Bieleného.


V Kosovu dnes působí téměř 14 000 vojáků ze 33 zemí. Vzhledem ke stabilizaci situace Aliance do budoucna plánuje, že v závislosti na vývoj bezpečnostní situace misi zredukuje.


„I díky vám a vaší práci se doba, kdy byly spojenecké armády v této zemi potřeba ve stávajících počtech, pomalu chýlí ke konci. Situace v Kosovu se stává stabilnější a dnes už je zde pravděpodobně více práce pro vaše kolegy z řad policie či vojenské policie,“ řekl náměstek Fulík a dodal: „Doufám, že se bezpečnostní situace v této zemi bude dále zlepšovat a vy se budete moci věnovat své odpovědné práci v těch neklidných částech světa, které nasazení aliančních armád opravdu potřebují. Ostatně i to, že nový generální tajemník NATO Rasmussen vyrazil na svoji první cestu do Afghánistánu, ukazuje, kde jsou hlavní priority Aliance v zahraničních operacích.“


Pro velitele 14. kontingentu podplukovníka Róberta Bieleného byla mise v Kosovu dobrou zkušeností: „Mise je pro velitele přínosem v každém ohledu – práce s lidmi je v zahraničí jiná než v době míru v posádce, liší se i rozhodování a v neposlední řadě úplně odlišně posuzujete práci lidí.“ A na co je velitel nejvíc pyšný? „Na to, že jsme se všichni vrátili domů a splnili všechny úkoly. A také se nám povedlo realizovat řadu humanitárních akcí pro místní obyvatele.“


Jádro 14. kontingentu AČR v silách KFOR tvořili příslušníci 151. ženijního praporu z Bechyně. Kontingent doplňovali vojáci z velitelství a štábu 15. ženijní brigády z Bechyně, 153. ženijního praporu z Olomouce a dalších útvarů a zařízení AČR podle potřebné specializace. Součástí kontingentu byla rovněž záložní rota, kterou tvořili příslušníci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec. Čtrnáctý kontingent působil v Kosovu od ledna do července letošního roku pod vedením podplukovníka Róberta Bieleného.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14693
URL : https://www.valka.cz/07-08-2009-Slavnostni-nastup-14-kontingentu-ACR-t87021#322260 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více