09.08.2009 - Starosta Nagasaki žádá globální zákaz jaderných zbraní

Diskuse

Starosta Nagasaki dnes při pietním aktu u příležitosti 64. výročí shození atomové bomby na město, požadoval globální zákaz jaderných zbraní.


zdroj: www.ceskenoviny.cz



pod čarou: jsou JZ hrozbou, nebo zárukou míru?
URL : https://www.valka.cz/09-08-2009-Starosta-Nagasaki-zada-globalni-zakaz-jadernych-zbrani-t87048#322453 Verze : 0
No starosta horní dolní zase požadoval aby se v hospodě čepovalo zadarmo (po vystřízlivění vše popřel Smile ). Je hezké že jakýsi starosta cosi požaduje, některý "svobodu tibetu", jiný zastavení emisí čehosi, a tenhle zase zákaz jaderných zbraní. Problém je v tom že jsou to jen prázdné plky. Atomové zbraně dnes má nebo vyvíjí řada zemí, jejich zákaz je spíše něco jako dvacetiletá panna nebo mamut, můžeme se o tom bavit, ale realita je jinde. jak někdo donutí třeba Pákistán aby své zbraně "zrušil" ? Nebo třeba Indii? takže žvanění jakéhosi japonského starosty je sice hezké, ale pořád jen žvanění, celkem ho chápu, v jeho městě to zřejmě musí být hit, jinak je to ale jen nesmysl, stejně úspěšně by asi mohl žádat třeba zákaz použití samočinných zbraní. A ve vztahu k Nagasaki a jejímu poničení atomovou bombou, je třeba si uvědomit že japonci byli ve válce a právě ta bomba (spolu s tou první na hirošimu) tu válku zkrátila a ušetřila spoustu životů, jak američanů tak nakonec i japonců.
URL : https://www.valka.cz/09-08-2009-Starosta-Nagasaki-zada-globalni-zakaz-jadernych-zbrani-t87048#322465 Verze : 0
Nevím jak moc je citovaný starosta ovlivněn událostmi na konci války a na kolik to myslí vážně, ale mám spíš pocit že jde o pouhé žvanění jak jsi naznačil ve svém komentáři. Mě však šlo hlavně o věc jinou. Občas se ozývají hlasy za jaderné odzbrojení, ale nejsou jaderné zbraně spíše přínosem? Mám na mysli to že bychom se možná už dávno vyhubili konvenčně, kdyby nad námi, a hlavně nad některými jestřáby, nevisela hrozba vzájemě zaručené likvidace v připadě jejich použití.
URL : https://www.valka.cz/09-08-2009-Starosta-Nagasaki-zada-globalni-zakaz-jadernych-zbrani-t87048#322471 Verze : 0
Deklarace politika, je obvykle motivována (především) jeho touhou po znovuzvolení, tady to nebude jinak.
To jak je to s tím že jaderné zbraně nám zabránili se navzájem vybít konvenčně, je otázka. Vždy to bude what if záležitost, můj názor je že nejde prokázat ani kladnou ani zápornou verzi. Rovnováhu by bylo zřejmě možno nastolit i konvenčními zbraněmi, otázkou je spíš zda by to bylo možno udělat hospodářsky, tedy zda by na to byly peníze.
URL : https://www.valka.cz/09-08-2009-Starosta-Nagasaki-zada-globalni-zakaz-jadernych-zbrani-t87048#322474 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více