DDG - Zumwalt

Zumwalt class
Zumwalt class
Geneze názvu programu / projektu:
- DD-21 (21st Century Destroyer)
- DD(X)
- DDG-1000


Jedná se o nejnovější třídou torpédoborců "budoucnosti", která je stále ve vývoji. Jde o nejmodernější plavidla své kategorie, na nichž jsou využity nejnovější technologie včetně.
Loď je postavena na základě technologií stealth, která jednak snižuje její efektivní odraznou plochu pro elektromagnetickou energii, jednak sama má snížené vyzařování všech druhů energií, tedy její zjištění prostředky pasivní i aktivní radiolokace je značně ztíženo.
Součástí lodí jsou i prostředky chránící proti účinkům ZHN.


Stejně jako všechny velké projekty, i tento je sužován značnými problémy.
Původně plánovaný systém pohonu Integrated Power System (jedná se o IEP), jehož principem je výroba elektrické energie prostřednictvím agregátů (spalovací motory pohánějí generátory) a následně její distribuce jednotlivých systémum lodi včetně samotného pohonu. Původně měly být integrovány elektromotory s permanentními magnety, ale nakonec byly nahrazeny klasickými asynchronními motory. Stejně tak bylo navrhováno, aby lodě měly externí gondoly s elektromotory pohánějící lodní šrouby ("pody"), ale nakonec zvítězilo klasické umístění elektromotorů v trupu a náhon pomocí hřídele.
Původně avizovaný radarový systém AMDR, který měl bý složen z radarů AN/SPY-3 a AN/SPY-4 byl kvůli vysokým nákladům také značně modifikován. Vývoj radaru AN/SPY-4 byl zrušen a radar AN/SPY-3 byl upraven, aby některé funkce převzal. Stejně tak nebyly použiti střelecké radary pro návadění PLŘS, ale opět modifikován AN/SPY-3. Poněkud překvapivě nebyl integrován systém Aegis ani vyvinut samostaný modul pro protiraketovou obranu (BMD), takže lodě jsou schopny provádět jen bodovou (sebe)obranu. Lodě sice teoreticky mohou nést střely Standard, ale prakticky nebyly integrovány.
Hlavní výzbrojí se měly stát kanony AGS společně s řízenými střelami. Vývoj 155 mm L/62 kanon Mark 51 AGS sice úspěšně proběhl, ale přestože se mělo jednat o adaptaci stávajících kanonových houfnic ráže 155 mm, nelze používat munici pro ně určenou. Namísto toho proběhl vývoj nové dalekonosné munice - střel BLRP a zejména střel LRLAP. Ten ale nebyl zdárně dokončen, resp. pro vysoké náklady nebyl střely nakoupeny ve větším množství. Např. právě u střel LRLAP, jejichž jednotková cena se vyšplhala z původně požadovaných 32.000 USD na téměř 1 mil USD, což by při počtu cca 100 střel na jednotku představovalo neúměrné náklady. A to by lodě měly zaplněnou pouhou 1/10 požadovaného palebného průměru (900x BLRP a 100x LRLAP). V době vstupu do služby jsou tak kanony bez munice a diskutuje se o jejich nahrazení jinou zbraní (elektromagnetická děla se potýkala se značnými problémy a prostředky na další vývoj byly de facto zastaveny; laserové zbraně jsou sice zaváděny, ale vesměs se jedná o pomocné prostředky sloužící zejména k oslepování anebo útokům na malé cíle typu bezpilotních prostředků, jediné větší laserové dělo ABL na platformě Boeingu 747 bylo také zrušeno), ale přestavba třetiny lodě (vyjmutí děl, ale zejména zásobníků a muničních skladů) si jistě vyžádá nemalé peníze. V současné době (03/2021) se uvažuje namísto děl umístit vertikální šachty pro hypersonické střely.
Lodím tak zbyly jen (okrajové) vertikální vypouštěcí zařízení Mark 57 PVLS v počtu 80 šachet (původně bylo požadováno 117-128) se střelami RIM-162 ESSM, RUM-139 VL-ASROC a RGM-109 Tomahawk.


Zdroj: archiv autora

Upravil: FiBe (01-AUG-2023)
URL : https://www.valka.cz/DDG-Zumwalt-t87073#322552 Verze : 2
Vážení,
14.01.2022 zveřejnil US Naval Institute informaci o dokončení třetího torpédoborce třídy Zumwalt. Loď pojmenovaná po Lyndonu B. Johnsonovi (DDG-1002) opustila loděnici Bath Iron Works a zamířila k vyzbrojení do Ingalls Shipbuilding v Pascagoula (Mississippi).
Lyndon B. Johnson je třetí a poslední lodí třídy Zumwalt. K zařazení do služby by mělo dojít v roce 2024. US Navy plánuje vyzbrojit třídy Zumwalt hypersonickými střelami, které budou umístěny ve vertikálních šachtách. Je možné, že kvůli těmto raketám bude na lodích redukována dělostřelecká výzbroj Advanced Gun System (AGS).
Zdroj:
news.usni.org
warspot.ru
www.navaltoday.com
www.thedefensepost.com
URL : https://www.valka.cz/DDG-Zumwalt-t87073#688050 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více