Vazni v 2. ukrajinskom fronte

Diskuse

Dobry den, obraciam sa na Vas s otazkou na ktoru nejako neviem najst presnu odpoved.


Ide o otazku :


Prečo väčšinu vojakov a dôstojníkov 2. ukrajinskeho frontu maršala Malinovskeho tvorili kriminálnici väzni, asocialne zivly prepustení z väzenia a taborov a príslušníci trestnych jednotiek?


Odpovedi ma napada vela, ale vsetko su to len domienky ,budem rad a velmi vdacny ak mi poradite odpoved, alebo nejaku publikaciu kde by som mohol najst odpoved.


Vopred dakujem
URL : https://www.valka.cz/Vazni-v-2-ukrajinskom-fronte-t87141#322925 Verze : 0
Nelze tvrdit, že "většinu" vojáků - důstojníci rozhodně ne - 2. ukrajinského frontu tvořili "vězni a kriminálníci". Pouze jejich množství bylo výrazně vyšší, než např. u 1. ukrajinského frontu. Celé to souviselo se skutečností, že nejpozději od léta 1944 měli Sověti značné problémy s doplňováním armády novými odvedenci, což bylo dáno důsledkem ztrát. Neoficiálně se odhaduje, že z odvodních ročníků 1921-1924 zbyla po válce pouhá TŘI procenta mužů!
Veškeré odvody na tzv. osvobozených územích nebyly schopny pokrýt potřeby frontových uskupení, navíc na západní Ukrajině (Halič) a v Pobaltí odmítali muži rukovat do Rudé armády a skrývali se po lesích. Sovětské velení muselo po "osvobození" těchto oblastí několikanásobně zvýšit množství vojsk NKVD, aby území udržela v klidu - šlo o desítky divizí. Valná část nováčků byla posílána na hlavní operační směry, tedy mezi Karpaty a Baltské moře - 3., 2. a 1. běloruský front, 1. a 4. ukrajinský front. Pobaltské fronty nedostávaly doplňky téměř žádné, proto se v Kuronsku až do jara 1945 nehly z místa. Na 2. a 3. ukrajinský front tak zbyly poslední rezervy, vězni sovětských koncentračních táborů, kterým byla dána možnost "smýt vinu krví". Tím se také uvolňovaly "kádry" NKVD pro nasazení na západní Ukrajině a v Pobaltí. Takže zde zabili dvě mouchy jednou ranou.
URL : https://www.valka.cz/Vazni-v-2-ukrajinskom-fronte-t87141#324827 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více