Kříž Svatého Jiří pro pruské veterány

Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány

Dne 13. února 1807, tedy v době, kdy Napoleon silně vojensky tlačí na Rusko, zakládá car Alexandr I. stříbrný kříž Sv. Jiří. Jde o vysoké vyznamenání určené k ocenění statečnosti a odvahy ruských vojínů a poddůstojníků.

Kříž byl nazýván prostě " Vojenské vyznamenání ", ale později přijímá název Kříž Sv. Jiří.
V roce 1839 zakládá car Mikuláš I. Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány a v roce 1844 Kříž Sv. Jiří pro musulmany. Teprve později a to za cara Alexandra II. v době vrcholící krymské války v roce 1856 je Kříž Sv. Jiří rozdělen na čtyři stupně, první dva stupně jsou zlaté kříže, III a IV. stupeň jsou kříže ražené ze stříbra. Na zadní straně se objevuje označení STĚP a patřičné pořadové číslo. Pro každý stupeň bylo osobní číslování. U křížů, které jsou určeny pro nekřesťany je na středu kříže figurka Sv. Jiří nahrazena carským orlem.

Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány byl určen pro ty statečné pruské vojáky, kteří v době války (1812-1814) bojovali bok po boku ruské armády na evropském bojišti a to zvláště v bitvě u Drážďan, Budyšína, Chlumce, Přestanova, Varvařova, Lipska, ale i v tažení na území Francie.

Tento zcela specifický kříž je zcela totožný s křížem Sv. Jiří, tak jak jej známe z roku 1807 jen s tím rozdílem, že na zadní straně kříže a to na ploše horního ramene kříže se nachází písmeno "A", které je převýšené carskou korunou. (Iniciála cara Alexandra I.). Na ploše pravého ramene je pak umístěno písmeno "N" a na levou stranu se razí pořadové číslo udělení kříže. Toto je jediná změna, která však kříž činí raritním kusem v každé faleristické sbírce.

Problematikou tohoto vyznamenání se u nás zabýval pan Václav Měřička a dále americký falerista Dan W. Ragsdale, který v roce 1967 v časopise The Medal Collector pod názvem The Russian 25 Year Commemorative Cross for Prussians - Ruský pamětní kříž za 25 let pro Prušáky.

D.W. Ragsdale se ve svém článků dopouští mnoha nepřesnosti a chyb. Uvádí například počet udělených kusů 4.061, a v závěru si není jistý zda se tento kříž nosil na Svatojířské stuze. Ruské prameny (Spasskij) však toto číslo zpřesňují na počet 4 264, ale s tím, že křížů bylo bezesporu raženo více, ale počty udělení jsou přesně podchyceny a toto číslo je přesné.

Pan Měřička správně označil tento kříž jako Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány. Ruský badatel, který je dnes trochu neprávem opomíjen I.G. Spasskij ve své knize Innostrannije i russkie Orděna do 1917 goda (strana 118, tabule 49 číslo 3) uvádí, že v roce 1839 a to jako zvláštní stupeň byl tento kříž udělen jednorázově pruským veteránům, při příležitosti s odhalením památníků na borodinském poli. Zde vyobrazený kříž však nemá na vodorovném, pravém rameni písmeno "N". Právě takový originální kříž se také nachází v jedné pražské sbírce.

Obrázek kříže Sv. Jiří převzat z prodejního katalogu "Znak". Tímto křížem č. 395 byl vyznamenán mušketýr pruského 21. pluku Fridrich T. za statečnost a odvahu ve válce v roce 1813-1815.


Literatura :
Václav Měřička: Kříž Sv. Jiří pro pruské veterány
I.G. Spasskij. Inostrannije i rusalie Orděna do 1917 g.
Dan.W. Ragsdale : The Russian 25 Year Commemorative Gross for Prussians


edit: Zbycho
URL : https://www.valka.cz/Kriz-Svateho-Jiri-pro-pruske-veterany-t87159#322998 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více