14.08.2009 - Bilaterální jednání v Řecku

Ve dnech 11. a 12. srpna 2009 navštívil náměstek ministra obrany pro zahraničí Jan Fulík Řecko.


Na jednání s náměstkem ministra obrany Konstantinosem Tassoulasem na základně Avlona poblíž Atén prodiskutovali všechny v současné době probíhající projekty oboustranné spolupráce. Do jejího rámce patří i dlouhodobý zájem Řecka o spolupráci na poli ochrany proti zbraním hromadného ničení (OPZHN). Od července 2007 působí v Centru ochrany proti zbraním hromadného ničení NATO (NBC Centre of Excellence) ve Vyškově řecký námořní specialista. Česká republika v lednu 2008 recipročně vyslala svého odborníka do Námořního operačního výcvikového centra NATO (NATO Maritime Interdiction Operational Center – NMIOTC) na Krétě, který se zde připravuje na účast ve spojeneckých operacích.


Dále se oba představitelé věnovali i současné napjaté rozpočtové situaci, která stejnou měrou za doby hospodářské krize postihuje oba resorty. Vzájemně se seznámili s opatřeními, která v rámci obou ministerstev směřují k udržení jednotek v zahraničních misích, zajištění úrovně výcviku vojsk a modernizaci vybavení ozbrojených sil.


Navazujícím tématem, které je živé už po delší dobu, je nabídka letounu L-159 k využití v rámci řeckých vzdušných sil. „Chápeme, že v době celosvětové ztížené ekonomické situace, kdy se do resortu obrany v Řecku, stejně jako u nás, dostává méně finančních prostředků, je pro armádu obtížné investovat do nákupu nových technologií a jejich údržby, včetně logistického zabezpečení,“ prohlásil náměstek Jan Fulík a dodal: „Nabídli jsme proto Řekům možnost, kdy by uvedené letouny nemuseli přímo vlastnit, ale nakupovali by pouze takzvané letové hodiny v nezbytném počtu.“ Tato nabídka byla řeckou stranou přijata se zájmem a vyjádřením ochoty o ní dále jednat na úrovni vedení resortů.


Závěrem dvoustranného jednání zmínil náměstek Tassoulas jisté napětí, které přetrvává mezi Řeckem a Tureckem a projevuje se nerespektováním vzdušného prostoru. Oba představitelé se shodli, že jedinou cestou k eliminaci těchto nedorozumění jsou vzájemná jednání.


Jana Fulíka přijal též zástupce ředitele Generálního ředitelství pro obranné investice a vyzbrojování Nikolaos Ganosis. Společně hovořili o zkušenostech s rozsáhlými modernizačními projekty a shodli se, že současná ekonomická situace vyžaduje, aby spolupráce mezi oběma zeměmi, ale i dalšími aliančními spojenci, na společných projektech byla v budoucnu mnohem užší.




http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14721
URL : https://www.valka.cz/14-08-2009-Bilateralni-jednani-v-Recku-t87161#323013 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více