20.08.2009 - Vyjádření náčelníka Generálního štábu AČR k 3D radiolokátoru u Sokolnic

Třídimenzionální radiolokátor RAT-31DL typu FADR (Fixed Air Defence Radar) u Sokolnic je významným přínosem pro bezpečnost ČR i států NATO.


Díky tomuto modernímu zařízení se významně zlepší zabezpečení přehledu o situaci ve vzdušném prostoru České republiky a tím i bezpečnost českých občanů.


Třídimenzionální radiolokátor (3D) u Sokolnic bude spolu se stejným radiolokátorem u Nepolis součástí páteřní radiolokační sítě NATO v rámci integrovaného systému protivzdušné obrany NATO (NATINADS). Uvedením radiolokátorů u Nepolis a Sokolnic do provozu se posune ochrana vzdušného prostoru ČR na kvalitativně vyšší úroveň, která je nesrovnatelná s použitím bývalých radiolokátorů sovětského původu. Zároveň tím bude splněn závazek České republiky podílet se na ochraně vzdušného prostoru Severoatlantické aliance. Data získaná z radiolokátoru budou sloužit nejen ČR, ale i našim spojencům, stejně jako oni sdílejí informace s námi.


Jedná se o detailně připravený projekt, jehož součástí byla i studie vlivu stavby na zdraví a životní prostředí. Ta jednoznačně vyvrátila spekulace o zdravotní závadnosti zařízení. Je nutné připomenout, že radiolokační stanoviště u Sokolnic existuje již od 50. let minulého století. Moderní 3D radiolokátor na něm nahradí několik zastaralých zařízení. Vyzařovací výkon radiolokátoru je až desetkrát menší, než u původních instalovaných radiolokátorů.


Musím zásadně odmítnout nepravdivé tvrzení, že nový radiolokátor představuje bezpečnostní riziko pro občany. Radiolokátor naopak zvyšuje bezpečí všech obyvatel ČR. Jedná se o významné zlepšení veřejné služby, kterou stát svým občanům ze zákona prostřednictvím Armády ČR poskytuje.



- --------------------


Náčelník Generálního štábu Armády ČR
generálporučík Vlastimil Picek





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14752
URL : https://www.valka.cz/20-08-2009-Vyjadreni-nacelnika-Generalniho-stabu-ACR-k-3D-radiolokatoru-u-Sokolnic-t87276#323501 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více