21.08.2009 - Premiér Fischer a ministr Barták navštívili Kosovo

Dne 19. srpna 2009 navštívil předseda vlády ČR Jan Fischer české vojáky v Kosovu. Doprovázel ho místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták.


Kromě návštěvy českých vojáků na základně Šajkovac se premiér Fischer a ministr Barták setkali s velitelem mise KFOR generálporučíkem Giuseppem E. Gayem, kosovským prezidentem Fatmirem Seidiu a kosovským premiérem Hasimem Thacim.


Vzhledem k rozhodnutí NATO postupně snižovat stavy mise KFOR se premiér a ministr obrany zajímali zejména o aktuální bezpečnostní situaci. „Podmínkou transformace mise KFOR a snížení počtu nasazených spojeneckých vojáků je pozitivní vývoj bezpečnostní situace v Kosovu. Česká republika počítá i v příštím roce s nasazením velkého kontingentu. Počty českých vojáků v Kosovu v dalších letech závisí na postupu NATO,“ uvedl ministr obrany Martin Barták.


V současné době v misi KFOR působí 15. kontingent AČR v počtu do 550 osob. Jádro kontingentu tvoří příslušníci 131. smíšeného dělostřeleckého oddílu 13. dělostřelecké brigády, který je dislokovaný v Pardubicích. Velkou částí jsou rovněž zastoupeni příslušníci 14. brigády logistické podpory z Pardubic. Kontingent dále doplňují vojáci z 54 útvarů a zařízení AČR podle potřebné specializace. Ženy tvoří přibližně 8 % z celkového počtu příslušníků kontingentu.




http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=14754
URL : https://www.valka.cz/21-08-2009-Premier-Fischer-a-ministr-Bartak-navstivili-Kosovo-t87293#323570 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více