Kříž Za stepní pochod

Cross For the Steppe Campaign
Pamětní kříž Za stepní pochod
Cross „For the Steppe Campaign"



Svůj pamětní kříž měli i donští kozáci, kteří po porážce, kterou utrpěli od jednotek Rudých gard a Rudé armády u Novočerkasska na Rostovu v únoru 1918 ustoupili do prostoru Salských stepí.


Ataman Popov vydal rozkaz o připojení se k bojující Dobrovolecké armádě. Armáda operovala na Kubáni a jednotky věrné atamanovi zahájili přesun na bojiště. Kozáci však nechtěli a nemohli lehce opustit své území, své rodiny, nechtěli odejít z „Donu“ (Donská kozácká oblast), nechtěli a nemohli opustit svá rodná místa.


Z tohoto důvodu se přesunuli do zimoviště v Salské stepi, kde byl dostatek píce pro koně. Dalším důvodem bylo i to, že v oblasti Salských stepí nebyla železnice, a tak nehrozilo nebezpečí nenadálého útoku ze strany Rudé armády, která si nebezpečí a sílu kozáků uvědomovala.


V koordinaci se štábem generála Kaledina pak Popov zahajuje koncem března 1918 přesun svých vojáků na jih Ruska.


Na památku vojenské akce kozáků a přesunu ledovou stepí byl rozkazem atamana Popova (Rozkaz číslo 696 ze dne 26. dubna 1918) založen kříž


Z A S T E P N Í P O C H O D
(Za stepní tažení)


Nošení kříže bylo upřesněno a dáno rozkazem. Kříž se směl nosit pouze na stuze kříže Svatého Jiří.


Popis dekorace:


Jde o kříž, který je ražen z leštěného železa, ale již v emigraci bylo několik křížů raženo ve stříbře. Kříž je masivní polokruhový. Přední strana kříže je hladká, bez nápisu.


Zadní strana kříže je opatřena nápisem:
ZA / STEPNOJ POCHOD/ 1918 g./ l2/II / 5/V. a No (Nomer-číslo)


Velikost kříže je 37 x 34 mm. (Viz obrázek.)


Poznámka:
Originál kříže je nesmírná vzácnost a proto se objevují již jen kopie. Ukázka obrázku je ze sbírek a prodejních katalogů ruských sběratelů. Kříž je ve sbírkách sběratelů zavěšen i na tak zvané „slovanské trikoloře“, případně na stuze barvy Romanovců.


Literatura:
Alexandr Kuzněcov: O bílé armádě a jejich vyznamenáních 1917-1922
URL : https://www.valka.cz/Kriz-Za-stepni-pochod-t87343#323760 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více